Vorig jaar werd het gebruik van plastic drinkrietjes verboden door Europa. Vandaag zien we een brede waaier aan alternatieven, waaronder biologisch afbreekbare producten zoals papier en bamboe. Pauline Boisacq en Maarten De Keuster, twee studenten biologie van de Universiteit Antwerpen, onderzochten voor hun bachelorproef de aanwezigheid van PFAS in rietjes van verschillende materialen en merken die beschikbaar zijn op de Belgische markt.

In vrijwel alle rietjes van plantaardige materialen werden PFAS gedetecteerd, maar de concentratie en samenstelling verschilde sterk. PFAS bevindt zich in een dun beschermlaagje dat zorgt dat de rietjes niet meteen verweken wanneer je ze in je drankje plaatst.

PFAS-opdrachthouder Karl Vrancken ziet in deze studie verdere aansporing voor meer onderzoek, dat momenteel wordt besproken in de PFAS-expertenwerkgroep: “Dit bevestigt dat we niet alleen via eieren, schaaldieren en groenten aan PFAS kunnen worden blootgesteld. Materialen die in contact staan met voeding moeten verder geëvalueerd en gereglementeerd worden. Hierover is ook een Europese richtlijn in voorbereiding. Misschien moeten we niet blijven zoeken naar alternatieven voor plastic rietjes – die uiteindelijk ook in het milieu terechtkomen – maar onze kinderen terug gewoon leren drinken zonder rietje”.

Lees het persbericht ((opent in nieuw venster)) van de Universiteit Antwerpen.