Meld u aan voor het gratis PFAS-bloedonderzoek

2022: start nieuw grootschalig bloedonderzoek regio Zwijndrecht

(Klik op de afbeelding voor een vergrote weergave)
Affiche met QR-code om u gratis aan te melden voor het PFAS-onderzoek.

English version ((opent in nieuw venster)) | Version française ((opent in nieuw venster))

Alle omwonenden van de 3M-fabriek in Zwijndrecht kunnen zich aanmelden voor het grootschalig bloedonderzoek PFAS. Dat onderzoek is gratis.

 • WIE? Iedereen die op dit moment binnen een straal van 5 km rond 3M ten westen van de Schelde woont, krijgt de kans om zich vrijwillig aan te melden voor een bloedafname. Ook kinderen kunnen zich aanmelden. Bewoners ten oosten van de Schelde komen in deze fase niet in aanmerking. Afgebakende zone (Excel bestand):
  • Zwijndrecht: volledig​
  • Antwerpen linkeroever: volledig​
  • Beveren: Melsele en Kallo​
  • Kruibeke: 127 adressen

Komen voorlopig niet in aanmerking: mensen die binnen de perimeter werken, maar niet wonen. En mensen die vroeger binnen de perimeter woonden, maar zijn verhuisd.

 • WAT? Via een bloedafname zal PFAS in het bloed gemeten worden. Op basis van het PFAS-bloedresultaat kan niet voorspeld worden welke nadelige gezondheidseffecten er zijn of zullen komen. Wel geeft het deelnemers een zicht op hun blootstelling aan PFAS. Het bloedonderzoek wordt georganiseerd door het Agentschap voor Zorg en Gezondheid (AZG).
 • WANNEER? De bloedafnames starten in het najaar van 2022. Het bloedonderzoek zal over meerdere jaren lopen. Aanmelden kan nog zeker tot 1 juni 2023, maar hoe sneller u dat doet, hoe beter.
 • HOE AANMELDEN? U kunt zich aanmelden via het e-loket van het PFAS-bloedonderzoek ((opent in nieuw venster)). Zo krijgt het agentschap zicht op het aantal geïnteresseerden. U doet dat het best op een laptop of desktop. AZG neemt contact met u op wanneer u aan de beurt bent. U kunt op dat moment nog beslissen om niet deel te nemen.
 • VRAGEN?

Teller

Raadpleeg de teller ((opent in nieuw venster)) om te zien hoeveel mensen zich al hebben aangemeld.

Er loopt momenteel ook een humaan biomonitoringsonderzoek bij de jongeren in de omgeving van 3M.

Woont u in deze zone? Dan komt u in aanmerking voor het PFAS-bloedonderzoek.

Veelgestelde vragen bloedonderzoek 2022

Bevolkingsonderzoek PFAS 2021 bij omwonenden van de 3M-site in Zwijndrecht

Op 26 oktober 2021 werden de resultaten bekendgemaakt van het PFAS-bloedonderzoek bij omwonenden van de 3M-site. 796 bloedstalen werden vergeleken met gemiddelde Vlaamse bloedwaarden en gezondheidskundige richtwaarden voor 13 verschillende PFAS-types. Uit het onderzoek blijkt dat meer dan de helft van de bloedstalen hoge PFOS-waarden heeft. Wie dichter bij de fabriek woont, eieren van eigen kippen eet en/of grondwater gebruikt, heeft doorgaans hogere waarden.

Ontdek alle resultaten van het bloedonderzoek:

No regret-maatregelen

Wat zijn PFAS?

Meer informatie over PFAS vindt u op ‘Over PFAS: kenmerken, verspreiding, risico’s en maatregelen’ en in de infografiek hieronder.