Mijn VerbouwPremie voor warmtepomp
Vraag hier Mijn VerbouwPremie aan
Welke warmtepompen
Een warmtepomp is een toestel dat warmte uit de natuur haalt en afgeeft in de woning. Het is ideaal voor een goed geïsoleerde woning met aangepaste radiatoren, ventilo-convectoren, vloer- of muurverwarming. Terwijl de klassieke verwarmingssystemen volledig op (fossiele) brandstof of elektriciteit draaien, haalt een warmtepomp tot 80% van haar energie uit de bodem, het grondwater of de lucht. Dat zorgt ervoor dat een warmtepomp - samen met warmtenetten - tot de meest toekomstbestendige en meest energie-efficiënte verwarmingsoplossingen behoort.
Warmtepompen worden ingedeeld volgens hun warmtebron (bodem, grondwater, lucht) en afgiftesysteem (lucht of water). De volgende types van nieuwe warmtepompen komen in aanmerking voor de premie:
- geothermische warmtepomp
haalt via een horizontaal of verticaal buizennetwerk in de grond, water uit de bodem of het grondwater; de verzamelde warmte wordt aan het water van de centrale verwarming afgegeven. - lucht/lucht-warmtepomp
haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en brengt deze als warmtelucht in de binnen. - lucht/water-warmtepomp
haalt warmte uit buiten- of binnenlucht en geeft deze af aan het water van de centrale verwarming. - hybride lucht/water-warmtepomp
is een combinatie van een nieuwe elektrische lucht-waterwarmtepomp die minstens gebruikt wordt voor ruimteverwarming, met een nieuwe of bestaande . De warmtepomp en gascondensatieketel zijn aangesloten op hetzelfde afgiftesysteem. Beiden worden aangestuurd met een gemeenschappelijke regeling die de opwekker(s) met het beste rendement selecteert. Een hybride warmtepomp werkt dus samen met een gascondensatieketel.
Voor wie
- Elke eigenaar en investeerder in bestaande woon- en komt in aanmerking voor een premie voor het plaatsen van een nieuwe warmtepomp.
- Bij een gemeenschappelijke warmtepomp die dient voor meerdere van een komt de premie toe aan de investeerder voor het volledige appartementsgebouw. Is er een vereniging van mede-eigenaars (VME) opgericht? Dan komt de premie toe aan de .
Voorwaarden
- U kunt slechts om de 10 jaar een premie krijgen voor een warmtepomp. Eerdere premies van Fluvius tellen ook mee. Deze voorwaarde is woning- en aanvrager-gebonden (dus door dezelfde aanvrager en voor dezelfde woning):
Bij verandering van eigenaar/investeerder kan de nieuwe eigenaar wel terug een aanvraag doen, ook al is de termijn nog niet verstreken.
Een eigenaar/investeerder kan wel voor een andere woning of gebouw een aanvraag doen binnen de termijn.
Deze premie geldt enkel voor investeringen in gebouwen:
die vóór 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet
of die vanaf 2014 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet en waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar voor de datum van de werd verleend, die voldoen aan de EPB-eisen die erop van toepassing zijn en waarvoor de tijdig is ingediend.
- De warmtepomp staat in voor ruimteverwarming, eventueel in combinatie met productie van sanitair warm water en zwembadverwarming.
- De lucht/water warmtepomp is de enige centrale verwarming voor het gehele .
- U laat de plaatsing uitvoeren door een aannemer. Eventueel kunt u bepaalde werken zelf uitvoeren onder begeleiding van een aannemer die voor de uiteindelijke plaatsing instaat.
- De installatie of de validatie van de installatie van de warmtepomp moet gebeuren door een die minstens over één van onderstaande certificaten beschikt:
- De warmteafgiftetemperatuur van het systeem bedraagt maximaal 55°C.
- Voor de energie-efficiëntie bij warmtepompen in woningen en appartementen kijken we naar het productlabel of het pakketlabel.
- Een geothermische warmtepomp, lucht/lucht warmtepomp en lucht/waterwarmtepomp hebben een productlabel. Ze hebben maar 1 opwekker voor warmte, maar kunnen wel 2 verschillende functies hebben (ruimteverwarming en sanitair warm water). Zo’n productlabel bestaat uit een etiket (met kleurenbalkjes en een letter) en een productkaart (met meer detailinfo). Het etiket volstaat hier om de energie-efficiëntie aan te tonen.
- een geothermische warmtepomp moet een Europees productlabel A++ of beter hebben voor verwarming
- een lucht/lucht warmtepomp moet een Europees productlabel A+ of beter hebben voor verwarming. Een lucht/lucht warmtepomp waarvoor geen Europees productlabel voor de combinatie van de binnen- en buitenunit beschikbaar is, moet voldoen aan de minimale energie-efficiëntie eisen voor niet-woongebouwen voor verwarming
- een lucht/water warmtepomp moet een Europees productlabel A+ of beter hebben voor verwarming
Een hybride lucht/water warmtepomp werkt samen met een gascondensatieketel en heeft een pakketlabel. Hier zijn dus twee verschillende opwerkkers voor warmte. Het pakketlabel geldt dus voor de combinatie van de gascondensatieketel en de lucht-waterwarmtepomp. Het pakketlabel bestaat ook uit een etiket (met kleurenbalkjes) en een productkaart met meer informatie. Bij een hybride warmtepomp volstaat het etiket niet, maar is ook de productkaart nodig. Het etiket geeft onvoldoende informatie, omdat dit enkel het label en niet de seizoensgebonden energie-efficiëntie vermeldt. U vindt een voorbeeld van een pakketlabel en productkaart op de pagina ‘Pakketlabel voor verwarmings- en warmwatertoestellen’
- een hybride lucht/water warmtepomp moet een hebben met een minimale seizoensgebonden energie-efficiëntie () van 110% voor de combinatie van een gasketel, lucht-waterwarmtepomp en regeling. Een eventueel zonthermisch systeem voor sanitair warm water mag niet worden meegerekend. U voegt de productkaart van het pakketlabel van de hybride warmtepomp aan de premieaanvraag toe.
- Een geothermische warmtepomp, lucht/lucht warmtepomp en lucht/waterwarmtepomp hebben een productlabel. Ze hebben maar 1 opwekker voor warmte, maar kunnen wel 2 verschillende functies hebben (ruimteverwarming en sanitair warm water). Zo’n productlabel bestaat uit een etiket (met kleurenbalkjes en een letter) en een productkaart (met meer detailinfo). Het etiket volstaat hier om de energie-efficiëntie aan te tonen.
- De energie-efficiëntie bij warmtepompen in niet-woongebouwen:
- de warmtepomp moet voldoen aan de minimale seizoensgebonden energie-efficiëntie (Ns) zoals hieronder vermeld. De seizoensgebonden energie-efficiëntie wordt berekend als /2,5, waarbij de prestatiecoëfficiënt is.
Minimum-eis voor verwarming
bij warmtepomp
met vermogen ≤ 12bij warmtepomp
met >12 en ≤ 70bij warmtepomp
met > 70Geothermisch 150% ≤ Ns 150% ≤ Ns 150% ≤ Ns Lucht/lucht
160% ≤ Ns
137% ≤ Ns
137% ≤ Ns
Lucht/water
123% ≤ Ns 123% ≤ Ns 123% ≤ Ns Hybride lucht/water 110% ≤ Ns
- pakketlabel110% ≤ Ns
- pakketlabel110% ≤ Ns
- pakketlabel
- de warmtepomp moet voldoen aan de minimale seizoensgebonden energie-efficiëntie (Ns) zoals hieronder vermeld. De seizoensgebonden energie-efficiëntie wordt berekend als /2,5, waarbij de prestatiecoëfficiënt is.
De energie-efficiëntie bij warmtepompen in woningen en appartementen is toegekend volgens:
- de Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 811/2013 van de Commissie van 18 februari 2013 ter aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad wat de energie-etikettering van ruimteverwarmingstoestellen, combinatieverwarmingstoestellen, pakketten van ruimteverwarmingstoestellen, temperatuurregelaars en zonne-energie-installaties en pakketten van combinatieverwarmingstoestellen, temperatuurregelaars en zonne-energie-installaties betreft
- of de Gedelegeerde Verordening (EU) van de Commissie nr. 626/2011 van 4 mei 2011 houdende aanvulling van Richtlijn 2010/30/EU van het Europees Parlement en de Raad met betrekking tot de energie-etikettering van de airconditioners
De energie-efficiëntie bij warmtepompen in niet-woongebouwen wordt bepaald volgens
- Verordening 813/2013 van de Commissie van 2 augustus 2013 tot uitvoering van Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad wat eisen inzake ecologisch ontwerp voor ruimteverwarmingstoestellen en combinatie-verwarmingstoestellen betreft
- of voor lucht-lucht warmtepompen volgens Verordening (EU) 206/2012 van de Commissie van 6 maart 2012 tot uitvoering van Richtlijn 2009/125/EG van het Europees Parlement en de Raad wat eisen inzake ecologisch ontwerp voor airconditioners en ventilatoren betreft
Heel wat warmtepompen kunnen naast verwarmen de ruimte ook koelen (aircofunctie). U mag de warmtepomp gebruiken voor , mits te voldoen aan volgende 3 voorwaarden:
- de warmtepomp is de enige centrale verwarming voor het gehele gebouw.
- er is een fotovoltaïsche installatie aanwezig in het gebouw én deze moet ook aangemeld zijn bij Fluvius.
- en de van de warmtepomp dateert van 1 juli 2022 of later.
Als een van deze voorwaarden ontbreekt, komt de warmtepomp niet in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie als ze een koelfunctie heeft.
Als u één van volgende aanduidingen terug kan vinden in de documentatie / technische fiche van het toestel, kan dit sowieso koelen:
- Als de lucht/water of lucht/lucht warmtepomp kan koelen, staat dit doorgaans bij de eigenschappen van het toestel in de documentatie of technische fiche van het toestel, bv. met de aanduidingen ‘actieve koeling’ of ‘koeling’.
- De vermogens en prestatie voor het koelen verschillen van deze voor verwarmen. Daarom staan deze apart vermeld in de technische fiche:
De prestatie van de warmtepomp in koelmodus krijgt de aanduiding EER of SEER. Een toestel waar een van deze waardes terug te vinden is in de technische fiche, kan dus koelen.
Bij een toestel dat standaard bij fabricage geen koelfunctie heeft, zal de documentatie van het toestel geen van bovenstaande verwijzingen naar de koelfunctie vermelden.
Sommige fabrikanten koppelen het al dan niet koelen door het toestel aan de aankoop van een extra optie. Dit kan op twee manieren:
- Het toestel kan standaard niet koelen, alleen bij de aankoop van een optie kan het toestel actief koelen.
- Het toestel kan standaard koelen, door de aankoop van een optie kan het toestel permanent niet meer actief koelen
Beiden zijn aanvaarde manieren om te voorzien in een toestel dat niet kan koelen. Als de optie koelen niet aanwezig is, komt de warmtepomp in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie. In beide gevallen kan de factuur en de documentatie van het toestel aantonen of de koeloptie al dan niet aanwezig is (bv. vermelding koelen: optioneel).
Het softwarematig laten uitschakelen van de actieve koeling voldoet niet.
Het gaat hier uitsluitend over actieve koeling. Meestal heeft men het kortweg over ‘koeling’. Bij actief koelen werkt de compressor van het toestel. Geothermische warmtepompen kunnen echter ook zorgen voor vrije koeling door koude van de bodem af te geven aan het toestel. De compressor werkt dan niet. Dit is een energiezuinige koeling, ook wel natuurlijke of passieve koeling genoemd. Toestellen die niet actief, maar enkel passief koelen komen in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie.
- U kunt Mijn VerbouwPremie aanvragen voor facturen of delen van facturen waarvoor u nog geen renovatiepremie en/of premie bij Fluvius heeft aangevraagd en waarvoor nog geen premie werd toegekend en dit voor alle categorieën van werken.
- De facturen die u bij de aanvraag moet bijvoegen, mogen op de van de premie maximaal 2 jaar oud zijn (24 maanden).
- Het totale factuurbedrag van de categorie warmtepomp dat in aanmerking komt is minimaal 1.000 euro.
- Eventueel kunt u bepaalde werken zelf uitvoeren onder begeleiding van een aannemer die voor de uiteindelijke plaatsing instaat. Aankoopfacturen voor materialen zonder factuur voor plaatsing komen niet in aanmerking.
- Facturen mogen in het Frans zijn.
- Bij plaatsing van zowel een warmtepomp als een warmtepompboiler kunt u enkel een Mijn VerbouwPremie voor beiden krijgen als:
- de plaatsing van de warmtepompboiler voorafgaat aan de plaatsing van de warmtepomp EN
- de factuurdatum van de warmtepompboiler voor de factuurdatum van de warmtepomp valt
- Gebeurde de plaatsing van de warmtepomp en warmtepompboiler tegelijkertijd, dan kunt u enkel een premie voor de warmtepomp krijgen.
- Een warmtepomp type lucht-lucht is hierop een uitzondering. Hier kunt u wel altijd voor zowel de lucht-lucht warmtepomp als de warmtepompboiler een premie krijgen.
Bedrag
Benieuwd welke premies u kunt aanvragen en op welk premiebedrag u recht hebt? Raadpleeg de simulator.(opent in nieuw venster)
- Het factuurbedrag is minimaal 1.000 euro (excl. btw).
- Er is een verhoogde premie voor het voor warmtepompen met eindfactuur vanaf 1 januari 2021 en premieaanvragen ingediend tot en met 31 december 2025.
- Er is een verhoogde premie voor de vervanging elektrische verwarming of plaatsing in gebied zonder aardgas voor premieaanvragen ingediend tot en met 31 december 2025.
- De premie voor een warmtepomp is afhankelijk van het type en de eindfactuurdatum.
De premie bedraagt maximum 50% van het factuurbedrag (exclusief btw).
Basispremie | 6.400 euro |
uitsluitend nachttarief | 6.400 euro |
Warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgasnet | 9.600 euro |
Basispremie | 480 euro |
uitsluitend nachttarief | 480 euro |
Warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgasnet | 720 euro |
basispremie - aanvragen t/m 31/12/2025 | 4.800 euro |
uitsluitend nachttarief - aanvragen t/m 31/12/2025 | 4.800 euro |
warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgasnet - aanvragen t/m 31/12/2025 | 7.200 euro |
basispremie - aanvragen vanaf 01/01/2026 | 3.600 euro |
uitsluitend nachttarief - aanvragen vanaf 01/01/2026 | 3.600 euro |
warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgasnet - aanvragen vanaf 01/01/2026 | 3.600 euro |
basispremie - aanvragen t/m 31/12/2025 | 3.200 euro |
uitsluitend nachttarief - aanvragen t/m 31/12/2025 | 3.200 euro |
warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgasnet - aanvragen t/m 31/12/2025 | 4.800 euro* |
basispremie - aanvragen vanaf 01/01/2026 | 2.400 euro |
uitsluitend nachttarief - aanvragen van 01/01/2026 | 2.400 euro |
warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgasnet - aanvragen vanaf 01/01/2026 | 2.400 euro* |
*deze premiebedragen gelden enkel voor een hybride lucht/water warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming en niet voor een hybride lucht/water warmtepomp die geplaatst worden in een gebied zonder aardgasaansluiting.
De premie bedraagt maximum 40% van het factuurbedrag (exclusief btw).
Basispremie | Warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming of in een gebied zonder aardgasnet | |||
---|---|---|---|---|
Geothermisch | - | 4.000 euro | 4.800 euro | 8.000 euro |
Lucht/lucht | - | 300 euro | 360 euro | 600 euro |
Lucht/water | Aanvraag premie uiterlijk op 31-12-2025 | 3.000 euro | 3.600 euro | 6.000 euro |
Lucht/water | Aanvraag vanaf 1-1-2026 | 2.250 euro | 2250 euro | 2.250 euro |
Hybride Lucht/water | Aanvraag premie uiterlijk op 31-12-2025 | 2.000 euro | 2.400 euro | 4.000 euro* |
Hybride Lucht/water | Aanvraag vanaf 1-1-2026 | 1.500 euro | 1.500 euro | 1.500 euro* |
*deze premiebedragen gelden enkel voor een hybride lucht/water warmtepomp ter vervanging van elektrische verwarming en niet voor een hybride lucht/water warmtepomp die geplaatst worden in een gebied zonder aardgasaansluiting.
Lees meer over de Mijn VerbouwPremie voor investeringen in de privatieve en gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw.
- Er is enkel een basispremie voor warmtepomp mogelijk. Er is geen aanvullende premie voor eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscategorie en verhuurders aan een woonmaatschappij.
- De premie wordt berekend door onderstaande premiebedragen per appartement te vermenigvuldigen met het aantal appartementen en andere niet-residentiële eenheden zoals die aanwezig zijn in het gebouw.
- De premie bedraagt maximum 40% van het factuurbedrag (exclusief btw).
- Er is geen verhoogde premie voor afnemers met uitsluitend nachttarief of voor de vervanging van elektrische weerstandsverwarming.
- Bevindt het waar een geothermische, lucht/lucht, lucht/water warmtepomp wordt geplaatst zich in een gebied zonder aardgasnet? Dan verdubbelen de bedragen voor premieaanvragen ingediend tot en met 31-12-2025.
- De premie is afhankelijk van het type warmtepomp en de eindfactuur.
basispremie | 4.000 euro |
warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet | 8.000 euro |
basispremie | 300 euro |
warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet | 600 euro |
basispremie - eindfactuur t/m 31/12/2021 | 1.500 euro |
warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet - eindfactuur t/m 31/12/2021 | 3.000 euro |
basispremie - eindfactuur vanaf 01/01/2022 en aanvraag premie t/m 31/12/2025 | 3.000 euro |
warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet - eindfactuur vanaf 01/01/2022 en aanvraag premie t/m 31/12/2025 | 6.000 euro |
basispremie - aanvraag vanaf 01/01/2026 | 2.250 euro |
warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet - aanvraag vanaf 01/01/2026 | 4.500 euro |
basispremie - eindfactuur t/m 31/12/2021 | 800 euro |
basispremie - eindfactuur vanaf 01/01/2022 en aanvraag premie t/m 31/12/2025 | 2.000 euro |
basispremie - aanvraag vanaf 01/01/2026 | 1.500 euro |
warmtepomp in een gebied zonder aardgasnet | geen verhoging |
De premie voor een warmtepomp (afhankelijk van het type en het elektrische compressorvermogen dan wel het geïnstalleerde gasvermogen uitgedrukt in kW) bedraagt:
- geothermische warmtepomp:
- tot en met 10 kW: 4000 euro
- hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 4000 euro + 800 euro x (vermogen-10)
- hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 16.000 euro + 600 euro x (vermogen-25)
- hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 28.000 euro + 400 euro x (vermogen-45)
- hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 34.000 euro + 200 euro x (vermogen-60)
- hoger dan 100 kW: 42.000 euro + 150 euro x (vermogen-100) met een maximum van 57.000 euro
- lucht-luchtwarmtepomp:
- tot en met 10 kW: 300 euro
- hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 300 euro + 60 euro x (vermogen-10)
- hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 1200 euro + 46 euro x (vermogen-25)
- hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 2120 euro + 32 euro x (vermogen-45)
- hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 2600 euro + 18 euro x (vermogen-60)
- hoger dan 100 kW: 3320 euro + 14 euro x (vermogen-100) met een maximum van 4800 euro
- lucht-waterwarmtepomp (met eindfactuur tot en met 31/12/2021):
- tot en met 10 kW: 1500 euro
- hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 1500 euro + 300 euro x (vermogen-10)
- hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 6000 euro + 230 euro x (vermogen-25)
- hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 10.600 euro + 160 euro x (vermogen-45)
- hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 13.000 euro + 110 euro x (vermogen-60)
- hoger dan 100 kW: 17.400 euro + 60 euro x (vermogen-100) met een maximum van 23.500 euro
- lucht-waterwarmtepomp (met eindfactuur vanaf 1/1/2022 en aanvraag premie uiterlijk op 31/12/2025):
- tot en met 10 kW: 3000 euro
- hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 3000 euro + 600 euro x (vermogen-10)
- hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 12.000 euro + 460 euro x (vermogen-25)
- hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 21.200 euro + 320 euro x (vermogen-45)
- hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 26.000 euro + 220 euro x (vermogen-60)
- hoger dan 100 kW. 34.800 euro + 120 euro (vermogen-100) met een maximum van 47.000 euro en altijd begrensd tot 40% van de investeringskosten, vermeld op de betreffende facturen.
- lucht-waterwarmtepomp (met aanvraag premie vanaf 1/1/2026):
- tot en met 10 kW: 2250 euro
- hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 2250 euro + 450 euro x (vermogen-10)
- hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 9000 euro + 345 euro x (vermogen-25)
- hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 15.900 euro + 240 euro x (vermogen-45)
- hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 19.500 euro + 165 euro x (vermogen-60)
- hoger dan 100 kW. 26.100 euro + 90 euro (vermogen-100) met een maximum van 32.250 euro.
- Hybride lucht-waterwarmtepomp (met eindfactuur tot en met 31/12/21)
- tot en met 10 kW: 800 euro
- hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 800 euro + 160 euro x (vermogen-10)
- hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 3.200 euro + 123 euro x (vermogen-25)
- hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 5.660 euro + 85 euro x (vermogen-45)
- hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 6.935 euro + 58 euro x (vermogen-60)
- hoger dan 100 kW: 9.255 euro + 32 euro x (vermogen-100) met een maximum van 12.500 euro
- Hybride lucht-waterwarmtepomp (met eindfactuur vanaf 1/1/22 en aanvraag premie uiterlijk op 31/12/2025)
- tot en met 10 kW: 2.000 euro
- hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 2.000 euro + 400 euro x (vermogen-10)
- hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 8.000 euro + 307,5 euro x (vermogen-25)
- hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 14.150 euro + 212,5 euro x (vermogen-45)
- hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 17.337,5 euro + 145 euro x (vermogen-60)
- hoger dan 100 kW: 23.137,5 euro + 80 euro x (vermogen-100) met een maximum van 31.250 euro
- Hybride lucht-waterwarmtepomp (met aanvraag vanaf 1/1/26)
- tot en met 10 kW: 1.500 euro
- hoger dan 10 kW tot en met 25 kW: 1.500 euro + 300 euro x (vermogen-10)
- hoger dan 25 kW tot en met 45 kW: 6.000 euro + 230 euro x (vermogen-25)
- hoger dan 45 kW tot en met 60 kW: 10.600 euro + 160 euro x (vermogen-45)
- hoger dan 60 kW tot en met 100 kW: 13.000 euro + 110 euro x (vermogen-60)
- hoger dan 100 kW: 17.400 euro + 60 euro x (vermogen-100) met een maximum van 23.500 euro
De premie bedraagt maximum 40% van het factuurbedrag (exclusief btw).
Bevindt het gebouw waar een geothermische, lucht/water of lucht/lucht warmtepomp wordt geplaatst zich in een gebied zonder aardgasnet? Dan verdubbelen de premiebedragen.
Voor de berekening van de premie bij de geothermische en de lucht/luchtwarmtepomp heeft de eindfactuurdatum geen impact.
Welke documenten
Documenten die nodig zijn om de premie aan te vragen
- Verplichte documenten:
- voorschot-, tussentijdse facturen en eindfacturen
- attest ingevuld door de aannemer met technische informatie over de nieuw geplaatste warmtepomp in een woongebouw(PDF bestand opent in nieuw venster)
- attest ingevuld door de aannemer met technische informatie over de nieuw geplaatste warmtepomp in een niet-woongebouw(PDF bestand opent in nieuw venster)
- Voor een geothermische warmtepomp, lucht/lucht warmtepomp en lucht/waterwarmtepomp: (woningen en appartementen). Het etiket (met kleurenbalkjes en letter) volstaat.
- Voor hybride lucht/water warmtepomp: pakketlabel (hybride lucht-water warmtepomp). Enkel het etiket volstaat niet, de productkaart met detailinfo moet ook toegevoegd worden om de minimale energie-efficiëntie aan te tonen.
- omgevingsvergunning als het gebouw aangesloten werd op het elektriciteitsdistributienet vanaf 2014 of als het gebouw niet op het net is aangesloten
- als het gebouw aangesloten werd op het elektriciteitsdistributienet vanaf 2014
- technische fiche definitieve uitschakeling door aannemer als niet voldaan is aan de voorwaarden voor actieve koeling (zie rubriek ’Voorwaarden - Algemene voorwaarden’).
- Sterk aangeraden documenten:
- Als u over een offerte heeft, graag toevoegen aan uw aanvraag.
- Optionele documenten:
- foto’s voor en na
- ‘EPC Bouw’ of ‘EPC voor een residentiële eenheid’
- betalingsbewijzen.
- U moet alle documenten tot 2 jaar na de uitbetaling van de premie bijhouden. De originele documenten, de betalingsbewijzen van de facturen en de foto’s (voor en na de werken) moet u op vraag steeds kunnen voorleggen.
- Een overzicht van de noodzakelijke documenten(PDF bestand opent in nieuw venster) om Mijn VerbouwPremie aan te vragen, kunt u hier ook downloaden in PDF-vorm.
- Alle details over de aanvraagprocedure vindt u op de webpagina ‘Hoe vraag ik Mijn VerbouwPremie aan?’.
Is uw woning warmtepompklaar
Velen weten niet of hun woning geschikt is voor een warmtepomp. Nochtans is deze manier van verwarmen dé toekomst, omdat het zo energiezuinig en klimaatvriendelijk is.
Met de gebruiksvriendelijke tool ‘Warmtepompklaar’ kunnen eigenaars in enkele stappen achterhalen of hun huis of appartement duurzaam verwarmd kan worden met een warmtepomp of zij eerst nog extra moeten isoleren.
Veelgestelde vragen
De meeste werken van Mijn VerbouwPremie moeten uitgevoerd worden door een aannemer, in sommige gevallen door een gecertificeerd aannemer. Bij de categorie ‘Elektriciteit en sanitair’ en de categorie ‘Binnenrenovatie’ is doe-het-zelf echter wel toegelaten.
Zelfbouwpakketten met ondersteuning van het bedrijf vallen ook onder doe-het-zelf.
Als u zelf aannemer bent en werken in uw eigen woning wilt uitvoeren, valt u onder de categorie doe-het-zelver, tenzij u een factuur van de werken (van uw eigen bedrijf dus) toevoegt.
De volgens de regelgeving verplichte informatie op een factuur is de volgende:
- Naam en adres van leverancier of aannemer
- B.T.W.-identificatienummer van leverancier
- Factuurnummer
- Naam en adres van de persoon die de premie aanvraagt. Een offerte/factuur kan ook op naam van een inwonende partner of gezinslid staan. Ook wanneer deze partner geen eigenaar of aanvrager is zullen deze facturen aanvaard worden.
- Datum van afgifte van de factuur
- Datum en adres van de uitvoering van de werkzaamheden (verplicht vanaf 1-1-2014, ingevolge de Europese Factureringsrichtlijn)
- Omschrijving van de geleverde goederen en werken.
Men mag op de factuur naar een, eerder uitgereikt, gedetailleerd document verwijzen zoals een offerte, een leveringsbon, e.a.. Dit document moet dan wel als bijlage bij de factuur gevoegd worden. - De kostprijs, inclusief en exclusief btw (volgens de regelgeving moet de BTW afzonderlijk vermeld worden)
U kunt slechts om de 10 jaar een premie krijgen voor een warmtepomp. Eerdere premies van Fluvius tellen ook mee.
Omwille van vrij verkeer van goederen en diensten kunnen buitenlandse aannemers ook werken uitvoeren in België. Ze hoeven hiervoor geen zetel in België te hebben.
KBO-nummer is dus niet verplicht voor buitenlandse aannemers die werken uitvoeren in België. Het is voldoende dat ze in dat geval enkel het BTW-nummer invullen op het attest.
Bij werken uitgevoerd aan uw woning door een aannemer uit het buitenland, moet wel altijd Belgische btw op de factuur aangerekend worden en niet de btw van het land van de aannemer. Sommige aannemers zijn hier niet van op de hoogte. Is er toch buitenlandse btw aangerekend, dan blijft u de Belgische btw verschuldigd. Deze factuur zal niet aanvaard worden in de premie-aanvraag. De Belgische btw zal nadien ook nog worden ingevorderd waardoor een dubbele belasting ontstaat. U vraagt de buitenlandse aannemer dan best om een creditnota en een nieuwe factuur met Belgische btw. U kan hem ook een teruggave van de aan hem betaalde buitenlandse btw vragen, maar dit kan problemen met zich meebrengen.
Sommige renovatiewerken moet u spontaan en verplicht melden aan het kadaster (aangifteformulier 43B). Informeer u grondig over welke renovatiewerken u moet melden en wanneer u dit moet doen. Mijn VerbouwPremie stuurt geen gegevens door naar het kadaster.
De premie voor het plaatsen van:
- nieuwe hoogrendementsbeglazing;
- dakisolatie;
- buitenmuurisolatie
- vloerisolatie;
- warmtepomp;
- zonneboiler
komt in aanmerking voor de BENO-pass als er voor de woning of het appartement reeds een BENO-pass werd geactiveerd. Indien voor de woning of het appartement voor 1 juli 2022 geen premie werd aangevraagd en goedgekeurd bij Fluvius voor een eerste investering waarvan de laatste factuur dateert van 2021, kan de BENO-pass niet meer geactiveerd worden.