Aanvullende premie voor investeringen in de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw (meer info vanaf najaar 2023)
Binnenkort wordt er een aanvullende Mijn VerbouwPremie toegekend aan eigenaar-bewoners die behoren tot de laagste en middelste inkomenscategorie én SVK-verhuurders voor investeringen in de gemeenschappelijke delen of bepaalde collectieve installaties van een appartementsgebouw. Er wordt verwacht dat de aanvullende premie aan te vragen is vanaf najaar 2023, voorjaar 2024. De aanvraagprocedure voor de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw zal daarom ook wijzigen.
Wat is de aanvullende premie
De aanvullende Mijn VerbouwPremie voor werken aan de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw voor eigenaar-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscategorie, zorgt ervoor zij recht hebben op dezelfde premies als eigenaar-bewoners van eengezinswoningen voor gelijkaardige werken, net zoals dat al het geval was voor SVK-verhuurders.
Premieaanvragen voor werken aan privatieve delen en individuele installaties voor verwarming en/of de productie van sanitair warm water
De premieaanvraag en premieberekening verlopen op dezelfde manier als voor eengezinswoningen. Een premieaanvraag kan slechts betrekking hebben op één appartement. Dit is de klassieke procedure. Hier wijzigt er niets. Meer informatie: zie ‘Wat met appartementen en appartementsgebouwen?’.
Premieaanvragen voor werken aan gemeenschappelijke delen en collectieve installaties voor verwarming en/of de productie van sanitair warm water
Voor alle werken aan de gemeenschappelijke delen en collectieve installaties voor verwarming en/of de productie van sanitair warm water, moet de investeerder steeds één aanvraag voor het volledige gebouw indienen, ook als de investeerder zelf hiervoor geen recht zou hebben op een premie. De aanvraag voor deze basispremie kan niet per individueel appartement.
Na ontvangst van deze aanvraag, wordt aan de investeerder gemeld dat de eigenaar-bewoners van de laagste en middelste inkomenscategorieën en SVK-verhuurders voor diezelfde werken een premieaanvraag kunnen indienen. Het is aan de investeerder (meestal VME) om de eigenaars van de appartementen in het gebouw hiervan te verwittigen.
Wat
Alle werken aan de gemeenschappelijke delen. Dit zijn die delen van het gebouw die niet exclusief gebruikt worden door één appartement:
- Dak: isolatie, asbestverwijdering en andere werken
- Buitenmuren: isolatie, asbestverwijdering en andere werken
- Vloer: isolatie, asbestverwijdering en andere werken
- Ramen en deuren van de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw: glas, buitenschrijnwerk en andere werken
- Binnenrenovatie van gemeenschappelijke ruimtes
- Elektriciteit en sanitair van gemeenschappelijke ruimtes
Collectieve installaties voor verwarming en/of de productie voor sanitair warm water:
Wie
De investeerder voor het volledige appartementsgebouw:
De VME
Als er geen VME is opgericht: de investeerder in het volledige gebouw. Dit kan een particuliere eigenaar of een onderneming of organisatie of andere investeerder zijn.
De basispremie kan niet worden aangevraagd door een eigenaar-bewoner, SVK-verhuurder of andere investeerder voor één individueel appartement. Dit is ook niet mogelijk als bijvoorbeeld de facturen voor deze werken aan gemeenschappelijke delen afzonderlijk per appartement zouden zijn opgemaakt.
Bedrag
De basispremie voor werken aan gemeenschappelijke delen is het premiebedrag dat van toepassing is voor de doelgroep ‘eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie of andere investeerder’.
Deze premie is voor de categorieën dak, buitenmuur en vloer beperkt tot de forfaitaire premie per vierkante meter nieuw geplaatste isolatie en voor de categorie ramen en deuren tot het nieuw geplaatste hoogrendementsglas.
Als dit het geval is, wordt de basispremie verhoogd met de bonus voor gelijktijdige isolatie en asbestverwijdering in de categorieën dak en buitenmuur.
Voor collectieve warmtepompen, warmtepompboilers en zonneboilers wordt het premiebedrag dat van toepassing is voor de doelgroep ‘eigenaar-bewoner uit de hoogste inkomenscategorie’ of andere investeerder’ vermenigvuldigd met het aantal appartementen en andere niet-residentiële eenheden in het gebouw.
De investeerder kan voor werken in de categorie binnenrenovatie of elektriciteit en sanitair in de gemeenschappelijke ruimtes of voor een collectieve gascondensatieketel niet in aanmerking komen voor een premie, maar moet voor deze categorieën toch een premieaanvraag indienen wanneer individuele eigenaar-bewoners van de laagste of middelste inkomenscategorie of SVK-verhuurders van één of meerdere appartementen in het gebouw in aanmerking zouden kunnen komen voor een aanvullende premie voor deze categorieën.
Een rekenvoorbeeldje:
Een appartementsgebouw met 10 afzonderlijke appartementen gaat zijn dak renoveren. Ze dienen een premieaanvraag in voor een factuurbedrag van 50.000 euro (excl. btw) binnen de categorie DAK. De eindfactuur is in 2023. Zo’n 5.000 euro (excl. btw) van dat bedrag gaat naar isolatie. De premie voor dakisolatie voor eindfacturen in 2023 bedraagt 8 euro per m² (met een maximum van 40% van de factuur). Voor een dak van een appartementsgebouw van 200 m² wordt dus een basispremie toegekend van 1600 euro (namelijk 200 m² x 8 euro) aan de VME of de investeerder in de gemeenschappelijke delen voor het volledige gebouw. Deze basispremie is lager dan 40% van het factuurbedrag, dus de volledige 1600 euro wordt uitbetaald.
Voorwaarden
De administratieve, technische en factuurvoorwaarden voor de verschillende categorieën die gelden voor woningen, zijn ook van toepassing voor appartementsgebouwen.
Aanvragen
De investeerder kan slechts om de 5 jaar (na aanvraagdatum(open definitie) van een eerdere Mijn VerbouwPremie voor dezelfde categorie) een premie krijgen.
De investeerder moet de aanvraag uiterlijk 2 jaar na de datum van de laatste factuur (=eindfactuur) indienen. Dit geldt zowel voor tussentijdse facturen als voor de eindfactuur.
Er is een overgangsmaatregel die voorziet dat alle facturen voor werkzaamheden aan de gemeenschappelijke delen door de VME of andere investeerder kunnen worden ingediend als ze dateren vanaf 1 juli 2020 en dit tot 1 jaar nadat de wijzigingen in het de aanvraagprocedure van kracht gaan. De geldigheid van 2 jaar voor facturen is in deze overgangsperiode dus niet van toepassing voor de aanvraag van de basispremie.
Documenten die nodig zijn om de premie aan te vragen:
Alle verplichte en optionele documenten die voor iedere categorie van werken nodig zijn voor een premie-aanvraag voor een eengezinswoning, zijn ook van toepassing voor een premie-aanvraag voor een appartementsgebouw.
De premie-aanvraag moet volledig zijn voor alle werken in de aangevraagde categorieën, ongeacht of de investeerder in het volledige gebouw hiervoor recht heeft op een premie of niet.
Binnen de twee jaar na de melding van ontvangst van de premieaanvraag voor de basispremie voor werken aan de gemeenschappelijke delen en collectieve installaties voor verwarming en/of de productie van sanitair warm water, kan een eigenaar-bewoner van de laagste of middelste inkomenscategorie of een SVK-verhuurder een aanvraag indienen voor een aanvullende premie voor dezelfde werken, op enkele uitzonderingen na.
Deze aanvullende aanvraag wordt gekoppeld aan de aanvraag voor dezelfde categorieën van werken voor het volledige gebouw, die ingediend werd door de investeerder (stap 1). De eigenaar-bewoners of SVK-verhuurders die een aanvraag voor een aanvullende premie voor deze werken willen indienen, kunnen dit doen zodra de aanvraag voor het volledige gebouw is ingediend. Bij het indienen van de aanvraag voor de aanvullende premie zal er gecontroleerd worden of er al een aanvraag door de investeerder voor deze werken voor het volledige gebouw werd ingediend.
Wat
Alle werken aan de gemeenschappelijke delen. Dit zijn die delen van het gebouw die niet exclusief gebruikt worden door één appartement:
- Dak: isolatie, asbestverwijdering en andere werken
- buitenmuren: isolatie, asbestverwijdering en andere werken
- vloer: isolatie, asbestverwijdering en andere werken
- ramen en deuren van de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw: glas, buitenschrijnwerk, borstweringen en balustrades, dakdoorbrekingen
- binnenrenovatie van gemeenschappelijke ruimtes
- elektriciteit en sanitair van gemeenschappelijke ruimtes.
Collectieve installaties voor verwarming en/of de productie voor sanitair warm water:
- Gascondensatieketel (alleen voor eigenaar-bewoners van de laagste inkomenscategorie of SVK-verhuurders)
Wie
Een eigenaar-bewoner van de laagste of middelste inkomenscategorie
Een SVK-verhuurder.
De doelgroep wordt bepaald op de datum van de aanvraag voor de aanvullende premie door de eigenaar-bewoner of SVK-verhuurder.
Wie niet
Een eigenaar-bewoner van de hoogste inkomenscategorie of een andere investeerder
Een eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie komt niet in aanmerking voor een premie voor een gascondensatieketel.
Een eigenaar-bewoner of SVK-verhuurder komt niet in aanmerking voor een aanvullende premie voor een collectieve warmtepomp, warmtepompboiler of zonneboiler.
Bedrag
De aanvullende premie bedraagt 35% op de aanvaarde facturen voor een eigenaar-bewoner uit de middelste inkomenscategorie en 50% op de aanvaarde facturen voor een eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie of SVK-verhuurder, telkens beperkt tot een maximumbedrag afhankelijk van de categorie. Dit premiebedrag wordt verminderd met het proportioneel aandeel van het appartement in de basispremie die aan de investeerder voor de werken in de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw wordt toegekend in stap 1 (zie hierboven).
De eigenaar-bewoner van de laagste of middelste inkomenscategorie of SVK-verhuurder heeft voor de categorieën dak, buitenmuur, vloer en ramen en deuren recht op de bonus voor uitsluitend nachttarief, als dit van toepassing is.
De eigenaar-bewoner van de laagste of middelste inkomenscategorie of SVK-verhuurder heeft geen recht op de bonus voor gelijktijdige isolatie en asbestverwijdering voor de categorieën dak en buitenmuur.
Een rekenvoorbeeldje:
Een appartementsgebouw met 10 afzonderlijke appartementen gaat zijn dak renoveren. De VME, syndicus of één investeerder dient een premieaanvraag in voor een factuurbedrag van 50.000 euro (excl. btw) binnen de categorie DAK. De eindfactuur is in 2023. Voor de dakisolatie wordt een premie voor het gebouw toegekend van 1600 euro.
De aanvraag voor de aanvullende premie wordt ingediend door een eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie. Het appartement van deze eigenaar-bewoner vertegenwoordigt 1/10 van alle appartementen. Dit wil zeggen dat er 1/10 van de totale factuur van 50.000 euro (voor zowel isolatie als andere werken) aan hen kan worden toegewezen. Er kan dus 5.000 euro aan hen worden toegewezen.
De premie voor dak voor eindfacturen in 2023 bedraagt 50% van de factuur met een maximum van 5.750 euro. De premie voor het appartement van deze eigenaar-bewoner bedraagt dus 2.500 euro (namelijk 50% van 5.000 euro van de totale factuur). Het bedrag van deze aanvullende premie is lager dan het maximum premiebedrag (lees: 5.750 euro) waarop deze eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie recht zou kunnen hebben, dus het volledige bedrag wordt uitbetaald.
Omdat er al een basispremie van 1600 euro voor de dakisolatie werd toegekend aan de investeerder voor het volledige appartementsgebouw, wordt hiervan 1/10 of 160 euro toegewezen aan deze eigenaar-bewoner met zijn appartement. Dit bedrag wordt afgetrokken van de aanvullende premie van 2.500 euro die hierboven werd berekend.
Het resultaat is dat deze eigenaar-bewoner uit de laagste inkomenscategorie recht heeft op een premie van 2.340 euro (namelijk 2.500 euro – 160 euro) voor dit appartement.
Voorwaarden
De administratieve, technische en factuurvoorwaarden voor de verschillende categorieën die gelden voor woningen zijn van toepassing. Deze worden éénmalig gecontroleerd voor de aanvraag voor deze werken voor het volledige appartementsgebouw (stap 1).
Aanvragen
Binnen de twee jaar na de melding van ontvangst van de premieaanvraag voor werken aan de gemeenschappelijke delen en collectieve installaties voor verwarming en/of de productie van sanitair warm water (stap 1), kan een eigenaar-bewoner van de laagste of middelste inkomenscategorie of een SVK-verhuurder een aanvraag indienen voor een aanvullende premie voor deze categorieën.
Deze bijkomende aanvraag wordt gekoppeld aan de aanvraag voor dezelfde categorieën van werken voor het volledige gebouw, die ingediend werd door de investeerder (stap 1).
De aanvullende aanvraag wordt beperkt tot die gegevens die nog niet via de aanvraag van de investeerder beschikbaar zijn.
Een VME of andere investeerder wacht best met de premieaanvraag voor werken aan gemeenschappelijke delen tot deze wijzigingen zijn doorgevoerd. Er is een overgangsmaatregel die voorziet dat alle facturen voor werkzaamheden aan de gemeenschappelijke delen door de VME of andere investeerder kunnen worden ingediend als ze dateren vanaf 1 juli 2020 en dit tot 1 jaar nadat de wijzigingen in het de aanvraagprocedure van kracht gaan. De geldigheid van 2 jaar voor facturen is in deze overgangsperiode dus niet van toepassing.
Veelgestelde vragen
Een VME of andere investeerder wacht best met de premieaanvraag voor werken aan gemeenschappelijke delen tot de nieuwe aanvraagprocedure in werking treedt. Er is een overgangsmaatregel die voorziet dat alle facturen voor werkzaamheden aan de gemeenschappelijke delen door de VME of andere investeerder kunnen worden ingediend als ze dateren vanaf 1 juli 2020 en dit tot 1 jaar nadat de wijzigingen in het de aanvraagprocedure van kracht gaan. De geldigheid van 2 jaar voor facturen is in deze overgangsperiode dus niet van toepassing.
Enkel als het antwoord op één van de volgende twee vragen ‘neen’ is, is er geen aanvullende premie mogelijk en kunt u de aanvraag nu al indienen:
- Is er in het appartementsgebouw minstens 1 appartement waarin de eigenaar zelf gedomicilieerd is of minstens 1 appartement dat verhuurd wordt aan een Sociaal Verhuurkantoor (SVK)?
- Heeft de aanvraag voor werken aan de gemeenschappelijke delen betrekking op één van de volgende categorieën van werken?
- Binnenrenovatie
- Buitenmuur
- Dak
- Elektriciteit en sanitair
- Ramen en deuren van de gemeenschappelijke delen
- Vloer
- gascondensatieketel
Deze keuze is afhankelijk van 2 aspecten:
- Is er in het appartementsgebouw minstens 1 appartement waarin de eigenaar zelf gedomicilieerd is of minstens 1 appartement dat verhuurd wordt aan een Sociaal Verhuurkantoor (SVK)?
- Heeft de aanvraag voor werken aan de gemeenschappelijke delen betrekking op één van de volgende categorieën van werken?
- Dak
- Buitenmuur
- Vloer
- Ramen en deuren van de gemeenschappelijke delen
Als het antwoord op beide vragen ‘ja’ of ‘ik weet het niet zeker’ is, is het aan te raden om de ingediende aanvraag te annuleren en opnieuw in te dienen zodra de gewijzigde aanvraagprocedure voor appartementsgebouwen en appartementen in werking treedt.
Op basis van de huidige aanvraag zal een eigenaar-bewoner uit de laagste of middelste inkomenscategorie géén aanvullende premie voor deze werken kunnen aanvragen.
U zal in het najaar van 2023 een nieuwe aanvraag kunnen indienen. Er is een overgangsmaatregel die voorziet dat alle facturen voor werkzaamheden aan de gemeenschappelijke delen door de VME of andere investeerder kunnen worden ingediend als ze dateren vanaf 1 juli 2020 en dit tot 1 jaar nadat de wijzigingen in het de aanvraagprocedure van kracht gaan. De geldigheid van 2 jaar voor facturen is in deze overgangsperiode dus niet van toepassing.
Gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw zijn alle delen van het gebouw die niet exclusief gebruikt worden door één appartement: dak, buitenmuur, vloer en ramen en deuren van gemeenschappelijke ruimtes. Ook de gemeenschappelijke binnenruimtes, bijvoorbeeld de hal, trappenhal, gangen of een gedeelde zit- of wasruimte behoren hiertoe net als collectieve installaties voor verwarming en/of de productie voor sanitair warm water: gascondensatieketel, warmtepomp, warmtepompboiler en zonneboiler.
Privatieve delen van een appartement zijn alle delen van een appartementsgebouw die toebehoren aan en gebruikt worden door één appartement. Het gaat bijvoorbeeld om ramen en deuren die behoren tot één appartement, de binnenruimtes van één appartement, elektriciteit en sanitair van één appartement en een individuele installatie voor verwarming en/of de productie voor sanitair warm water. Ook werken aan dak, buitenmuur of vloer die betrekking hebben op één appartement volgens de basisakte, worden beschouwd als werken aan privatieve delen.
De aanvraagprocedure en premieberekening voor Mijn VerbouwPremie is verschillend voor werken aan gemeenschappelijke delen enerzijds en privatieve delen anderzijds. Ook voor de aanvullende Mijn VerbouwPremie is dit onderscheid belangrijk.
Opgelet: de indeling gemeenschappelijke-privatieve delen werd beperkt gewijzigd ten opzichte van de huidige indeling.
Contact
Vragen? Mail naar mijnverbouwpremie@vlaanderen.be.