Nood aan IDAHOT

Op 17 mei 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten. Sindsdien heeft de LGBTQI+ gemeenschap 17 mei uitgeroepen tot de Internationale Dag Tegen Holebifobie, Transfobie en Interseksefobie (IDAHOT).

De bescherming van LGBTQI+ personen is wereldwijd nog nooit zo sterk geweest, maar het is zeker niet zo dat de strijd gestreden is. Naast een coalitie van progressieve landen, zien we evenzeer een coalitie van landen die de mensenrechten van LGBTQI+ personen proberen in te perken. In 68 landen zijn seksuele handelingen tussen personen van hetzelfde geslacht nog steeds strafbaar met uiteenlopende gevangenisstraffen tot gevolg (afbeelding) , zelfs de doodstraf in een 8-tal landen.

Op IDAHOT wil de Vlaamse overheid haar steun aan de LGBTQI+ gemeenschap uiten en de rechten van LGBTQI+ personen onder de aandacht brengen. Want ook dichter bij huis is het niet al rozengeur en maneschijn. In verschillende Europese landen worden nog Pride-events verboden of regenboogfamilies niet erkend. De strafbaarstelling van de zogenaamde ‘promotie van holebiseksualiteit’ heeft onder meer tot gevolg dat er op scholen niet over holebiseksualiteit kan gesproken worden. En ook in Vlaanderen vangen we signalen op die doen beseffen dat er nog werk aan de winkel is.

Ons land doet het goed als het om LGBTQI+ rechten gaat. België staat al jarenlang in de top 3 in de ‘Rainbow Index’ van ILGA Europe ((opent in nieuw venster)), de Europese koepel van LGBTQI+-organisaties. Die index rangschikt 49 Europese landen op basis van hun wettelijke en beleidsmatige bescherming van LGBTQI+ personen. Dit jaar zakken we van de 2e naar de 3e plaats. Malta en Denemarken gaan ons voor.

Helaas vertaalt die gelijkheid op papier zich niet altijd naar het dagdagelijkse leven van LGBTQI+ personen.

Ook bij ons krijgen LGBTQI+-personen nog te vaak te maken met discriminatie en zelfs met geweld. Om een beter zicht te krijgen op de situatie laat Gelijke Kansen de geweldervaringen van LGBTQI+ personen ((opent in nieuw venster)) onderzoeken. De resultaten zullen eind 2022 bekend zijn.

Samenleven steunt (op) LGBTQI+ beleid

Vanuit Samenleven worden verschillende projecten ondersteund om de doelstellingen van het LGBTQI+ beleid te realiseren.

  • Het kersverse project ‘Veilige(re) en vertrouwde omgevingen ((opent in nieuw venster)) van Wel Jong en çavaria zet in op meer plekken waar LGBTQI+ personen zichzelf kunnen zijn, waar ze tot rust kunnen komen, en waar ze terecht kunnen met vragen of voor gesprek.
  • PUNT.vzw ((opent in nieuw venster)) ontwikkelde een aanbod specifiek voor LGBT+ personen die in aanraking komen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ze lanceren dit aanbod op IDAHOT, en willen seksueel grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar maken via een social media campagne
  • Het project Paars ((opent in nieuw venster)) van Wel Jong moedigt jongeren, scholen en jeugdbewegingen aan om op 17 mei de kleur paars te dragen om een positieve boodschap van inclusie en verdraagzaamheid uit te stralen. Deelnemende scholen en jeugdbewegingen kunnen rekenen op kant-en-klare stappenplannen, handleidingen en een hulp- en infolijn.

Maar Gelijke Kansen en Samenleven staan hierin niet alleen.
Vanuit de Vlaamse overheid worden verschillende acties gedaan in het kader van IDAHOT.

Neem tenslotte ook zeker een kijkje op de IDAHOT-website ((opent in nieuw venster))van de Vlaamse regenbooghuizen. Zij coördineren de regenboogvlaggenactie bij de lokale besturen.