Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaanderen inspireert Zweden rond integratie en inburgering Nieuwsberichten

Vlaanderen inspireert Zweden rond integratie en inburgering

Nieuwsbericht
8 maart 2023

Van 6 tot 9 december 2022 ontving het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) een ambtelijke delegatie van de Afdeling Integratie en Anti-segregatie van het Ministerie van Justitie van Zweden.

Inkijk in het Vlaamse integratie- en inburgeringstraject

We namen onze Zweedse collega’s voor deze ontmoeting mee naar Gent. Bij Amal kregen de Zweden een inkijk in het Vlaamse integratie- en inburgeringsbeleid, Plan Samenleven en de aanpak van Amal. De groep bezocht onder andere het OverKophuis in Gent, Refu Interim, de organisatie die vrijwilligerswerk zoekt voor nieuwkomers, het Oost-Vlaams Regenbooghuis Casa Rosa en De Meubelfabriek, een broedplaats voor sociale ondernemers, en de vzw Trafiek in de Brugse Poort. Stad Gent stelde ook onder meer haar Roma-beleid voor en specifieke projecten rond straatintimidatie, omstaanderstrainingen en de strijd tegen polarisatie.

Veranderingen na de verkiezingen in september 2022

Helena Johnsson, adjunct hoofd van de Zweedse afdeling Integratie en Anti-segregatie:

“Beleid delen met elkaar is sowieso een meerwaarde. Want iedereen is op zoek naar een antwoord op dezelfde vraag: hoe zorgen we ervoor dat nieuwkomers snel geïntegreerd raken, zich hier thuis voelen en op hun eigen benen staan?”

“Maar deze uitwisseling met de Vlaamse collega’s komt voor ons ook op een belangrijk moment. Na de Zweedse verkiezingen in september 2022 was er immers een regeringswissel. Dit zal ook invloed hebben op ons inburgerings- en integratiebeleid. Dus is het voor ons boeiend om het Vlaams beleid te leren kennen.”

Interesse in taaltesten en Plan Samenleven

Er was tijdens het bezoek extra interesse voor onze taaltesten Nederlands en het vernieuwde inburgeringstraject. Ook de lokale projecten binnen Plan Samenleven zorgden voor veel animo.

Europees uitwisselingsprogramma

De ontmoeting tussen Vlaanderen en Zweden maakt deel uit van een uitwisselingsprogramma van de Europese Commissie. In juni 2022 bracht het Agentschap Binnenlands Bestuur al een heenbezoek aan Zweden.