Gedaan met laden. U bevindt zich op: Wijk Dourdan Wervik Zoek een inspirerend project

Wijk Dourdan Wervik

Appartementen • Eengezinswoningen • Vervangingsbouw

Wonen in het groen

Bouwheer

!mpuls Menen-Wervik

Aantal woningen

54

Editie oproep

2024

Locatie

West-Vlaanderen

Projectbeschrijving

Het project realiseert 54 woongelegenheden voor sociale huur. Samen met een landschapsarchitect werd de volledige projectsite hertekend. De 46 bestaande woningen worden gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe woningen, met een visie gericht op ‘wonen in het groen’ en de ontharding van invalswegen. In plaats van de traditionele lintbebouwing met privétuinen wordt hier gekozen voor diverse woningtypologieën in een gemeenschappelijk tuingebied vlakbij de dorpskern.

De woonblokken bestaande uit 3-typologiën waaieren als het ware uit over de volledige zone, waartussen elementen van groen (bomen, struiken, bloemenvelden) infiltreren. Dit zorgt er ook voor dat er vanuit beide invalswegen zichtlijnen ontstaan waardoor de volledige herinrichting één gezamenlijke publieke tuin wordt waarbinnen de woningen gesitueerd staan.

De opzet is duurzaam en circulair, met innovatief materiaalgebruik zoals CO2-negatieve gevelstenen gemaakt van restmaterialen uit de staalindustrie, gerecycleerd aluminium en beton en thermisch verduurzaamd hout. Sommige bouwonderdelen zijn demonteerbaar, wat flexibiliteit en aanpasbaarheid in het ontwerp bevordert.

Innovatieve water- en energietechnieken zijn integraal in het ontwerp. Hemelwater wordt hergebruikt voor de spoeling van toiletten alsook mits bijkomende filtering als douchewater. Het grijswater wordt via de rietvelden gezuiverd voor de toiletten. Om de energievraag te beperken, zijn er enkele maatregelen genomen. Er zijn warmtewisselaars voor douches, PV-batterijen voor elektrische fietsen en gedeelde voorzieningen, en een thermische batterij die door PV-panelen wordt verwarmd voor sanitair water. Een collectieve systemen bodem-water warmtepomp wordt ingezet voor de verwarming.

Het project bevat gemeenschappelijk tuinzones, mini-moestuinen, bomen, publieke fruitbomen en natuurlijke waterpartijen met zuiverende rietvelden. Slimme regenwaterputten bieden extra buffercapaciteit, wat nuttig is voor opvang bij zware regenbuien. Het autoluwe ontwerp en gebrek aan rechte straten dragen bij aan de rustige en groene uitstraling van de wijk. De infrastructuur stimuleert gedeeld vervoer met een kleine parkeerplaats voor deelwagens en deelfietsen. Organisch gevormde wegen, ontworpen met gewassen beton en groene elementen. Dit creëert een woonerf dat trager verkeer bevordert.

Qua sociaal gegeven zal het diversifiëren van de typologiën ervoor zorgen dat diverse gezinssamenstellingen hun intrek kunnen vinden op de site. Het parkgegeven met publieke tuin zou de het maatschappelijke leven een gezonde boost moeten geven

Innovatieve pijlers

Circulair materiaalbeheer:

  • Circulair beton
  • CO2-negatieve stenen
  • droogbouw

Innovatieve bouwmethoden: /

Innovatieve technieken/energieconcepten:

  • Douche WTW
  • Slimme regenwaterputten
  • Batterij

Groen/blauwe structuren:

  • Grijswaterrecuperatie
  • Hemelwater voor douche

Duurzame mobiliteit:

  • Laadpalen auto & fiets
  • Fietsherstelpunt

Planmatige concepten: /

In beeld

U vindt hieronder de inplanting van de woningen op het locatieplan (klik om te vergroten) en een gevelbeeld.

Locatie