Moretuswijk Heist-op-den-Berg
Renovatie van 9 Woonblokken
- Bouwheer
Woonschakel Berg en Nete
- Aantal woningen
209
- Editie oproep
2024
- Locatie
Antwerpen
Projectbeschrijving
Het project Moretuswijk richt zich op de uitgebreide renovatie van negen woonblokken die in totaal 209 appartementen omvatten. Deze woningen zijn recentelijk gerenoveerd, maar de buitenschil, bestaande uit gevelbeplating met een houten achter structuur, heeft herhaaldelijk problemen veroorzaakt. Om verdere problemen te voorkomen, moet de houten structuur volledig vervangen worden, samen met de isolatie en gevelpanelen.
Het project zal uitgevoerd worden in twee fases:
- In de eerste fase zal de eerste woonblok volledig extern gerenoveerd worden.
- In de tweede fase zullen de overige acht woonblokken gerenoveerd worden, waarbij de opgedane kennis van de eerste woonblok meegenomen wordt om het project bij te sturen.
Een van de centrale elementen van de renovatie is de toepassing van modulaire prefab-gevelpanelen. Deze modulaire aanpak maakt het onderhoud en toekomstige vervangingen eenvoudiger en kostenefficiënter. Prefabricatie verkort de bouwtijd en de overlast voor bewoners. Het zorgt voor een langdurige, robuuste buitengevel die minder onderhoud nodig heeft. Voor de dakbedekking- en isolatie wordt gekozen voor circulaire alternatieven, de ballastgrind en de uitpandige terrassen worden hergebruikt. De kopgevels worden uitgevoerd als groengevels om de leefomgeving van de bewoners aantrekkelijk te maken.
Een ander belangrijk aspect van de renovatie is de opvang en hergebruik van regenwater. Regen dat op de daken valt, wordt opgevangen in collectieve regenwaterputten. Het gerecupereerde water wordt gebruikt voor de volkstuintjes en voor het groenonderhoud van de wijk.
Naast deze structurele verbeteringen worden er ook gemeenschapsgerichte voorzieningen gecreëerd. Er wordt voorzien in fietsdelen, een fietsherstelpunt, autodelen en elektrische laadpunten. Daarnaast wordt een natuurlijk groenonderhoud geïntroduceerd door het inzetten van schapen. Gemeenschapsgerichte voorzieningen bevorderen sociale cohesie en duurzaamheid. Deze voorzieningen verminderen de CO2-uitstoot, bevorderen gezonde levensstijlen en zorgen voor een natuurlijk beheer van groene ruimten, wat de biodiversiteit ten goede komt.
Innovatieve pijlers
Circulair materiaalbeheer:
- Prefab gevelelementen met circulaire materialen
- Hergebruik grind op daken
Innovatieve bouwmethoden:
- Prefab gevelelementen
Innovatieve technieken/energieconcepten: /
Groen/blauwe structuren:
- Groene gevels
- Prefab gevelelementen met circulaire materialen
Duurzame mobiliteit: /
Planmatige concepten: /
In beeld
U vindt hieronder de inplanting van de woningen op het locatieplan (klik om te vergroten) en een gevelbeeld.
Locatie
Locatie
- Adres
Heist-Op-Den-Berg
Routeplanneropent in nieuw venster