Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een zaak oprichten: vraag een ondernemingsnummer aan

Een zaak oprichten: vraag een ondernemingsnummer aan

Als u een eigen zaak wilt oprichten, als natuurlijk persoon of als vennootschap, dan moet u zich inschrijven in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO). U kunt zich inschrijven via een erkend ondernemingsloket(opent in nieuw venster), dat u vrij kunt kiezen. Elk ondernemingsloket heeft vestigingen over het hele land, zodat u zeker bij een loket in de buurt terechtkunt.

Als u zich inschrijft bij een ondernemingsloket, breng dan de volgende documenten mee:

  • identiteitskaart
  • bankrekeningnummer
  • eventueel bijzondere vergunningen die u nodig hebt voor het uitoefenen van de beoogde economische activiteit
  • bij vennootschap: een afschrift van de statuten van uw vennootschap.

Na inschrijving in het ondernemingsloket krijgt u een ondernemingsnummer. Dat bestaat uit 10 cijfers en is ook uw btw-nummer. Ook beoefenaars van vrije, intellectuele en dienstverlenende beroepen, zoals artsen, advocaten en boekhouders, moeten zich inschrijven in een ondernemingsloket.

Zodra u uw btw-nummer hebt, kunt u uw eerste factuur uitschrijven en kunt u aankopen doen als zelfstandige. Als u uw nummer al hebt aangevraagd maar nog niet hebt ontvangen, kunt u eventueel toch al facturen uitschrijven of aankopen doen ter voorbereiding van uw zelfstandige activiteit. Laat in dat geval 'btw-nummer in aanvraag' op de factuur vermelden.