Gedaan met laden. U bevindt zich op: Cultuurparticipatie Cultuur en vrije tijd

Cultuurparticipatie

Gepubliceerd op 13 maart 2024 • Volgende update: maart 2025
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden
Inhoud is aan het laden

Bijna 9 op de 10 participeren aan cultuur

In het najaar van 2023 namen bijna 9 op de 10 inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder deel aan minstens 1 van 11 bevraagde culturele activiteiten (88%). De culturele participatie neemt sinds 2021 jaarlijks toe. In 2021 ging het om 77% van de bevolking.

De totale groep van cultuurparticipanten kan opgedeeld worden in verschillende types van participanten. De ‘kernparticipanten’ participeren dagelijks of wekelijks aan 1 of meer activiteiten of participeren minstens 1 keer per maand aan 2 van de 11 activiteiten. In 2023 was ongeveer 13% van de bevolking een kernparticipant. De ‘belangstellende participanten’ zijn participanten die geen kernparticipant zijn. 76% van de bevolking behoorde in 2023 tot deze groep. Ten slotte zijn er de ‘non-participanten’. Zij namen in het jaar voorafgaand aan de bevraging aan geen enkele culturele activiteit deel. In 2023 ging het om 12% van de bevolking. De toename van de culturele participatie sinds 2021 uit zich zowel in een toename van het aandeel van de kernparticipanten als van de belangstellende participanten. Daardoor is de groep non-participanten kleiner geworden. In 2021 was nog 23% van de inwoners non-participant, in 2023 was dit nog maar 12%.

Bezoek aan monument of gebouw meest populaire cultuuractiviteit

68% van de inwoners van het Vlaamse Gewest van 18 jaar en ouder gaven in 2023 aan tijdens het jaar voorafgaand aan de bevraging minstens 1 keer een bezienswaardig monument of gebouw te hebben bezocht. Deze activiteit kent daarmee van de 11 bevraagde culturele activiteiten de hoogste participatiegraad. Ook het bijwonen van een muziekoptreden, -concert of -festival (64%), een bezoek aan een museum, tentoonstelling of galerij (60%) en het bekijken van een film in de bioscoop (58%) waren behoorlijk populair. De participatiegraad was het laagst voor het bijwonen van een circusvoorstelling of een operavoorstelling.

Cultuurparticipatie grootst bij hooggeschoolden en 18- tot 34-jarigen

Naar achtergrondkenmerken zijn er grote verschillen in cultuurparticipatie. Het meest uitgesproken verschil is te vinden naar opleidingsniveau. De mate van cultuurparticipatie stijgt met het opleidingsniveau. 96% van de hooggeschoolden heeft in 2023 aan cultuurparticipatie gedaan. Bij de laaggeschoolden was dat 66%.

Ook naar leeftijd zijn er grote verschillen. In de oudste leeftijdsgroep (65-plussers) heeft 74% in 2023 aan cultuurparticipatie gedaan. Dat aandeel ligt hoger in de jongere leeftijdsgroepen. Bij de 18- tot 34-jarigen gaat het om 96%.

Ten slotte zijn er ook naar huishoudtypologie en urbanisatiegraad verschillen. Personen die alleen wonen participeren het minst aan cultuur (77%). De participatiegraad ligt het hoogst bij de personen die met partner en kind(eren) wonen en bij personen die bij ouders wonen (respectievelijk 93% en 94%). Naar urbanisatiegraad ligt de participatie hoger in de grootsteden (93%) dan in de centrum- en kleinere steden (respectievelijk 85% en 84%).

Bronnen

Lees deze pagina in: