Gedaan met laden. U bevindt zich op: Inschrijvingen voor Europese statistiekolympiade geopend Nieuwsberichten

Inschrijvingen voor Europese statistiekolympiade geopend

Nieuwsbericht
24 oktober 2022

Klassen uit de 3de graad van het secundair onderwijs kunnen zich tot en met 12 december inschrijven voor de Europese statistiekolympiade 2022-2023. De statistiekolympiade test de theoretische kennis van je leerlingen, maar ook hun onderzoekscompetenties en creatieve vaardigheden.

De statistiekolympiade 2022-2023 wordt mee georganiseerd door Statistiek Vlaanderen in samenwerking met het federale statistiekbureau Statbel en het Europese statistiekbureau Eurostat en wordt ondersteund door het Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, het Departement Onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, de Vlaamse Vereniging voor Wiskundeleraars en de Koninklijke Belgische Vereniging voor Statistiek.

Tot en met maandag 12 december 2022 kunnen leerkrachten hun leerlingen inschrijven. Alle proeven verlopen online of vanop afstand, tussen januari en maart 2023. Leerlingen kunnen individueel ingeschreven worden, of in teams van 2 tot 3 leerlingen. Inschrijven kan via website van de statistiekolympiade.(opent in nieuw venster)

Tijdens een 1ste online proef (januari 2023) worden de teams getest op 3 vaardigheden: basiskennis statistiek, analysevaardigheden en statistische rapporten interpreteren. Deze test is eliminerend: teams slagen als ze minstens 50% halen. Alle teams die slagen, worden uitgenodigd voor de 2de proef. De teams beslissen op dat moment of ze de uitnodiging aannemen, of stoppen met de competitie.

In de 2de proef (februari – maart 2023) peilen we naar creatieve competenties: kunnen de leerlingen correct en creatief communiceren over statistieken, in een video? Alle teams die hun deelname bevestigden, krijgen de opdracht om een video te maken van maximum 2 minuten over een vooraf bepaald onderwerp, in het Engels, of minstens met Engelstalige ondertitels. Dat thema is hetzelfde voor alle Europese landen, aangezien de winnaars van alle landen tegen elkaar strijden op Europees niveau.

Alle video’s ondergaan eerst een preselectie: ze worden geëvalueerd op de gebruikte statistieken, de boodschap en de begeleidende documenten. Vanuit die preselectie gaan maximaal 30 video’s door naar de finale beoordeling door een professionele jury en door het brede publiek. Voor die publieksprijs kunnen teams dus zelf hun achterban oproepen om te stemmen.

Begin mei 2023 is er de Belgische prijsuitreiking. Dan maken we bekend welk team de juryprijs wint, en welk team de publieksprijs. Beide teams nemen met hun video daarna deel aan de Europese ronde.