Vraag een subsidie aan voor de aanleg of herinrichting van een Hoppinpunt

Een Hoppinpunt is een vervoersknooppunt waar parkeermogelijkheden voor verschillende personenwagens en fietsen ter beschikking zijn en waar diverse vervoersmogelijkheden (trein, tram, bus, deelfiets, …) worden gebundeld en op elkaar afgestemd, op een herkenbare plek. Hiermee wordt een mobiliteitsswitch of overstap naar efficiënter, duurzamer en flexibeler openbaar vervoer ondersteund.

Steden en gemeenten kunnen een subsidie aanvragen voor de aanleg van één of meerdere hoppinpunten. Om voor deze subsidie in aanmerking te komen, moet het aangelegde hoppinpunt aan enkele voorwaarden voldoen.

Kom meer te weten over de subsidie en de voorwaarden.

Neem deel aan het coachingstraject voor het opstellen van een Masterplan Toegankelijke Haltes

Als lokaal bestuur kan je je laten ondersteunen door Inter om haltes voor openbaar vervoer in eigen beheer voor 2030 toegankelijk te maken. In een coachingstraject van een jaar krijg je als stad of gemeente begeleiding om een ‘Masterplan toegankelijke haltes’ op te maken. Een goedgekeurd masterplan geeft je de zekerheid om gestructureerd aan de uitrol van de toegankelijke haltes in de stad of gemeente te werken.

De Vlaamse overheid voorziet ieder jaar ondersteuning voor 30 gemeenten. In iedere provincie worden 6 lokale besturen geselecteerd, verdeeld over drie categorieën (kleine, middelgrote en grote lokale besturen).

Het project loopt tijdens de periode 2021-2025 en is een hefboom om toegankelijkheid en Universal Design binnen de gemeente in de kijker te plaatsen.

Kom meer te weten over het Masterplan Toegankelijkheid en schrijf je in voor het coachingstraject ((opent in nieuw venster)).

Stel je kandidaat voor de tweejaarlijkse prijs ‘Meer Mobiele Gemeente/Stad 2022’

Steden en gemeenten die inspanningen leveren om mobiliteit toegankelijker te maken, kunnen zich kandidaat stellen voor de ‘Meer Mobiele Gemeente/Stad’ prijs. Deze tweejaarlijkse prijs kadert in het Masterplan Toegankelijkheid. Er is zowel een vakjuryprijs als een publiekprijs en er zijn drie categorieën: kleine, middelgrote en grote lokale besturen. De winnaar van de vakjuryprijs in elke categorie krijgt 50.000 euro om te besteden aan een project rond toegankelijke mobiliteit.

De vakjuryprijs en de publieksprijs worden uitgereikt op de themadag rond toegankelijke mobiliteit op 3 oktober. Je kandidatuur voor deze prijs indienen kan nog tot 15 juni.