Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het ondersteuningsaanbod open data bij lokale besturen - webinars Nieuwsberichten

Het ondersteuningsaanbod open data bij lokale besturen - webinars

Nieuwsbericht
11 juni 2024

Team Stedenbeleid ondersteunt lokale besturen in hun zoektocht om een goed open data beleid op te zetten. Naast een handboek met maturiteitscheck en online leeromgeving wordt er ook ingezet op herbekijkbare webinars. Zodoende lokale besturen op hun eigen tempo aan de slag kunnen gaan.

Tussen maart en mei organiseerde team Stedenbeleid drie webinars rond open data (beleid) bij lokale besturen. De inhoud van het handboek ‘Open data bij lokale besturen’ diende als leidraad voor de verschillende webinars.

Een goed begin bij het opzetten van een open data beleid is weten waar je staat. Daar komt de ‘Quick Scan’ handig van pas. Deze snelle maturiteitscheck laat het toe om op basis van een 40-tal vragen een duidelijk zicht te krijgen hoe het gesteld staat rond open data binnen de organisatie. Tijdens de webinar werd zo een ‘Quick Scan’ ingevuld aan de hand van de stad Gent.

Eens je weet waar je staat, ga je best niet zo maar van start. Een goede datastrategie en visie is belangrijk om de juiste stappen op het juiste moment te zetten. Zowel op korte, middellange als op lange termijn. De webinar lichtte dit stappenplan toe, samen met een handige template voor een datagovernanceplan.

Ook al heb je een duidelijke strategie met achterliggende visie afgeklopt, het lokaal bestuur als organisatie moet klaar zijn om mee in dit verhaal te stappen. Daarbij is het zinvol om eerst even stil te staan bij wat we onder open data verstaan en waar de meerwaarde kan liggen voor de organisatie. Om vervolgens het management én de medewerkers te overtuigen. Dit kwam onder meer aan bod tijdens de derde webinar.

Herbekijk de webinars

Kon je er helaas niet bij zijn of wil je als lokaal bestuur nu van start gaan met het opzetten van een open data beleid? (her)bekijk dan zeker de drie webinars.

Wat staat er op de planning?

Vanuit team Stedenbeleid blijven we niet stilzitten. De drie webinars werden gesmaakt door de deelnemers, maar er valt nog meer te vertellen. Daarom organiseren we dit najaar nog een aantal webinars om een vollediger beeld te schetsen en lokale besturen nog beter te ondersteunen. Hou dus zeker de kanalen van het Agentschap Binnenlands Bestuur en team Stedenbeleid in het bijzonder in de gaten.