Gedaan met laden. U bevindt zich op: Cyberveilige Gemeenten Slimme steden

Cyberveilige Gemeenten

In het voorjaar van 2020 maakte de Vlaamse overheid op initiatief van minister Bart Somers meer dan 2 miljoen euro vrij om lokale besturen te ondersteunen in hun strijd tegen cybercriminaliteit. In samenwerking met het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB), de Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG), Digitaal Vlaanderen, Audit Vlaanderen, en de hogeschool Howest werd het project Cyberveilige Gemeenten(opent in nieuw venster) opgezet.

 

Opzet

Met dit project werd door de VVSG rond volgende sporen gewerkt:

Resultaten

Op drie jaar tijd namen 158 steden en gemeenten deel aan het traject Ethisch hacken en bereikte de bewustmakingsessies 2 op 3 steden en gemeenten. Daarnaast werd de voorbije drie jaar in nauwe samenwerking met experten uit het veld gewerkt aan een digitale toolkit met handvaten om de ICT-omgeving veilig te organiseren.

Het project Cyberveilige gemeenten werd in februari 2024 afgerond. De toolkit cyberveiligheid blijft beschikbaar op de website van het CRT.

Meer informatie over de huidige ondersteuningsinitiatieven op vlak van cyberveiligheid voor lokale besturen vind je hier.