Vraag van de week
Is eerder correct gebruikt in deze zin: Hij deed een eerder gedurfde uitspraak over 'frigoboxtoeristen'?
Ja, het gebruik van eerder in de betekenis 'vrij, tamelijk', zoals in deze zin, is standaardtaal in België. Eerder wordt in die betekenis in België vaak als bepaling gebruikt bij een bijvoeglijk naamwoord. Vaak volgt er na het bijvoeglijk naamwoord nog een zelfstandig naamwoord, zoals in Hij staat bekend om zijn eerder gedurfde uitspraken en Ze hebben vorig jaar een huis gekocht met een eerder klassieke uitstraling. In Nederland wordt eerder niet op die manier gebruikt.
Eerder kan in de standaardtaal in het hele taalgebied gebruikt worden in de betekenis 'anders dan men zou verwachten, juist'. Het wordt dan meestal gebruikt in contexten waar een contrast blijkt met iets wat eerder is gezegd, zoals in de volgende zin: Jana staat niet graag vroeg op. Ze is eerder een avondmens. Nederlandse taalgebruikers lezen eerder altijd met een contrastieve betekenis; in België zijn soms twee interpretaties mogelijk ('vrij, tamelijk' of 'juist') zoals in: Het weerzien was niet hartelijk, het was eerder kil.
22 februari 2021
Ontvang onze nieuwsbrief
Schrijf u in op Taallink en ontvang elke week de vraag en het woord van de week in uw mailbox.
Spellingbrochure
Download gratis onze spellingbrochure.
![]() |
|
Afkortingenlijst Vlaamse overheid
Zoek in onze lijst met afkortingen die bij de Vlaamse overheid gangbaar zijn.
Woord van de week
galanthofiel
In deze tijd van het jaar steken de sneeuwklokjes hun witte kopjes op. Het zijn daarom hoogtijdagen voor galanthofielen of sneeuwklokjesliefhebbers. Galanthofielen willen zo veel mogelijk speciale soorten sneeuwklokjes in hun tuin hebben en zijn bereid om daarvoor diep in de buidel te tasten. Speciale soorten kunnen meer dan duizend euro kosten. Galantho- verwijst naar Galanthus, de Latijnse geslachtsnaam van het sneeuwklokje. Het achtervoegsel -fiel betekent 'liefhebber, vriend'.
Bekijk het overzicht van alle woorden van de week.
Meer dan 100 spellingtests
Ontdek hoe goed u kunt spellen met onze spellingtests. Kies een thema en ga meteen aan de slag.
![]() |
Kies een test in het overzicht van de spellingtests.
Boek- en webwijzer
Bekijk ons overzicht van taalboeken en taalwebsites.