afkortingen - 4. spelling van letterwoorden

Een letterwoord is een verkorte vorm die uit de beginletters van woorden is samengesteld en als een gewoon woord wordt uitgesproken.
 

1. Schrijf een letterwoord dat als soortnaam gebruikt wordt, zonder punten en met kleine letters.

laser (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation), lat (living apart together), pet (polyethyleentereftalaat), pin (persoonlijk identificatienummer), ufo (unidentified flying object), vip (very important person)

 

1.1. MAAR: Schrijf een letterwoord dat als soortnaam gebruikt wordt, met hoofdletters als dat zo gebruikelijk is, ook als de voluit geschreven woorden geen hoofdletters hebben. Onder meer in ICT-termen blijven de hoofdletters vaak behouden.

CAD (computer-aided design), FAQ (frequently asked question), GAS (gemeentelijke administratieve sanctie), RAM (random access memory), SARS (severe acute respiratory syndrome)

 


 

2. Schrijf een letterwoord voor een eigennaam zonder punten en volledig met hoofdletters als het vier letters of minder telt.

FIFA (Fédération Internationale de Football Association), MAS (Museum aan de Stroom), MIA (Music Industry Award), NASA (National Aeronautics and Space Administration), NAVO (Noord-Atlantische Verdragsorganisatie), SERV (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen)

 

3. Schrijf een letterwoord voor een eigennaam zonder punten en met een beginhoofdletter als het vijf letters of meer telt.

Eandis (Elektriciteit, Aardgas, Netten en Distributie), Pidpa (Provinciale en Intercommunale Drinkwatermaatschappij der Provincie Antwerpen)

 

3.1. MAAR: Neem de schrijfwijze van het letterwoord over die een organisatie zelf gebruikt, bijvoorbeeld voor haar naam, ook als die niet met de bovenstaande regels overeenstemt (donorprincipe).

S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst), UNICEF (United Nations Children's Fund), UNIZO (Unie van Zelfstandige Ondernemers), UvA (Universiteit van Amsterdam)


afkortingen - 1. spelling van echte afkortingen
afkortingen - 2. spelling van symbolen voor eenheden, grootheden en valuta
afkortingen - 3. spelling van initiaalwoorden
afkortingen - 5. spelling van verkortingen

Hebt u een taalvraag?

Nieuwsbrief krijgen?

  • vraag & woord van de week
  • wekelijks in uw mailbox
  • meer dan 13.000 abonnees

Spellingtests

  • ontdek hoe goed u spelt
  • geen exotische kwesties
  • meteen feedback

Volg ons