Gedaan met laden. U bevindt zich op: hebben gedaan / gedaan hebben Taaladviezen

hebben gedaan / gedaan hebben

In een tweeledige werkwoordelijke eindgroep met een voltooid deelwoord (zoals gedaan) kan het voltooid deelwoord vooraan of achteraan staan. Die vrijheid van volgorde geldt zowel voor gesproken als voor geschreven taal. De keuze wordt bepaald door ons gevoel voor zinsritme. Als we praten, hebben we spontaan wat meer de neiging om het voltooid deelwoord vooraan te zetten. In geschreven taal is er wat meer een tendens om het achteraan te plaatsen, maar het kan dus ook gerust vooraan staan.

  • Hij kan dat niet gedaan hebben / hebben gedaan.
  • Hij zegt dat ze dat niet gedaan hebben / hebben gedaan.

De werkwoordelijke eindgroep is de opeenvolging van werkwoordsvormen aan het eind van een hoofd- of bijzin. De persoonsvorm van een hoofdzin maakt nooit deel uit van de werkwoordelijke eindgroep.

Als een werkwoordelijke eindgroep met een voltooid deelwoord meer dan twee werkwoorden bevat, staat het voltooid deelwoord bij voorkeur helemaal in het begin van de eindgroep of volledig aan het eind, maar beter niet tussen de andere werkwoorden in.

  • Hij zou dat onderzoek gedaan moeten hebben / moeten hebben gedaan.
  • Hij zegt dat zij dat gedaan moeten hebben / moeten hebben gedaan.

De volgorde met het voltooid deelwoord in het midden, bijvoorbeeld Hij zou dat onderzoek moeten gedaan hebben, is in gesproken taal niet zo storend, maar in verzorgde schrijftaal kunt u beter het bovenstaande principe toepassen.