Gedaan met laden. U bevindt zich op: ik woonde vroeger in Gent / heb vroeger in Gent gewoond Taaladviezen

ik woonde vroeger in Gent / heb vroeger in Gent gewoond

Ik woonde vroeger in Gent (onvoltooid verleden tijd) en Ik heb vroeger in Gent gewoond (voltooid tegenwoordige tijd) zijn allebei correct.

De onvoltooid verleden tijd (ik woonde) wordt vooral gebruikt in verhalende beschrijvingen van een aantal samenhangende, doorgaans opeenvolgende gebeurtenissen in het verleden. De volgende zin zou een antwoord kunnen zijn op de vraag Vertel eens iets over je jeugd.

  • Ik woonde vroeger in Gent. Het was een mooie tijd, al hadden we het niet breed. Mijn broer en ik gingen naar dezelfde school.

De voltooid tegenwoordige tijd (ik heb gewoond) wordt gebruikt om een los feit, een incidentele gebeurtenis te beschrijven. Het gaat vaak om iets wat recent heeft plaatsgevonden, maar het kan ook naar een verder verleden verwijzen. Meestal betreft het een feit of voorval dat als afgerond wordt beschouwd. De volgende zin zou bijvoorbeeld een antwoord kunnen zijn op de vraag Waar ben jij opgegroeid?

  • Ik heb vroeger in Gent gewoond, maar ik ben op mijn twaalfde naar Antwerpen verhuisd.

Soms wordt in zulke situaties ook wel de onvoltooid verleden tijd gebruikt. In Belgiƫ gebeurt dat iets vaker dan in Nederland.

  • Ik woonde vroeger in Gent, maar ik verhuisde op mijn twaalfde naar Antwerpen.

Een zin in de voltooid tegenwoordige tijd kan verder als introductie dienen voor een wat langere beschrijving van een gebeurtenis of een opeenvolging van gebeurtenissen in het verleden; de rest van die beschrijving staat dan vaak in de onvoltooid verleden tijd als het om een verhalende context gaat.

  • Ik heb vroeger in Gent gewoond. Er was daar in die tijd veel werkloosheid. Ook wij hadden het niet breed.