Verlichting

De verkoop van gloeilampen is al een tijdje verboden, toch zijn er nog heel wat in gebruik. Vervang gloeilampen door energiezuinige spaarlampen of ledlampen. En nog belangrijker: doe het licht uit waar geen verlichting nodig is.

Sluipverbruik

Tot 10% van het elektriciteitsverbruik in uw woning is te wijten aan stille verbruikers (lampjes, tijdsaanduidingen,…) die dag en nacht wat energie nodig hebben. Zet die apparaten zoveel mogelijk volledig uit met de aan/uit-knop of via een stekkerdoos. Door het sluipverbruik in te perken, kunt u tot 150 euro per jaar besparen.

Televisie en decoder

Alle nieuwe televisietoestellen hebben een energielabel. Plasmaschermen verbruiken meer dan lcd-tv’s met led-achtergrondverlichting. De decoder voor digitale televisie verbruikt vrij veel energie. Beperk het 'sluipverbruik' en schakel de toestellen volledig uit als u geen tv-kijkt of geen opnames gepland hebt. Kijk ook na of uw toestel geen energiezuinige (stand-by)modus heeft die het sluipverbruik kan verminderen.

Wassen, drogen en strijken

Wassen op 30° levert zeer goede wasresultaten op en bespaart elektriciteit. De droogkast is een ware energievreter. Met een A-label toestel daalt het verbruik echter al met de helft. Ook buiten de zomermaanden kan de was vaak op een rekje of buiten gedroogd worden. En is strijken niet uw favoriete bezigheid? Probeer dit dan tot een minimum te beperken door de droge was onmiddellijk op te plooien en de stukken apart te leggen.

Koelen en vriezen

Er mogen alleen nog koelkasten en diepvriezers met een A+-label verkocht worden. Laat uw koelkast of diepvriezer niet langer open dan nodig en ontdooi uw diepvries regelmatig. Een ijslaag van 2 mm geeft namelijk al een meerverbruik van 10%.

Meer tips

Op energiesparen.be staan nog meer tips om minder elektriciteit te gebruiken ((opent in nieuw venster)).