Voorwaarden

De lage-emissiezone strekt zich uit over de Antwerpse binnenstad (inclusief de Singel) en een deel van Linkeroever (tussen de E17, de park-en-ride Linkeroever en het Sint-Annabos). U vindt de LEZ in kaartvorm (opent in nieuw venster) op de website van stad Antwerpen. Speciale verkeersborden (opent in nieuw venster) geven aan dat u de LEZ in- of uitrijdt.

Toegangsvoorwaarden

De toegangsvoorwaarden gelden alleen voor voertuigen van de categorieën M, N en T die op diesel, benzine, aardgas of lpg rijden. De toegangsvoorwaarden worden om de zoveel tijd strenger. Op SlimnaarAntwerpen.be vindt u meer info over de (toekomstige) toegangsvoorwaarden van de LEZ in Antwerpen (opent in nieuw venster). U kunt er via een online test (opent in nieuw venster) nagaan of uw voertuig de Antwerpse LEZ binnen mag of niet.

Procedure

Controleer uw voertuig

Doe de online test (opent in nieuw venster), of bekijk de lokale toegangsvoorwaarden, en ga na of uw voertuig de Antwerpse LEZ binnen mag of niet.

De stad controleert op basis van een lijst (deels gebaseerd op de databank van de Directie Inschrijvingen van Voertuigen, DIV) of een voertuig binnen mag in de lage-emissiezone (LEZ) van Antwerpen. Sommige voertuigen staan niet automatisch op die lijst met toegelaten voertuigen die de stad gebruikt, en moet zich daarom eerst registreren bij Stad Antwerpen:

  • toegelaten voertuigen met buitenlandse nummerplaten (behalve Nederlandse nummerplaten)
  • dieselvoertuigen met een euronorm 3 (III) waarop een roetfilter is geïnstalleerd
  • voertuigen voor personen met handicap
  • voertuigen met een andere euronorm dan opgenomen is in de LEZ-databank.

Registreer uw voertuig

U kunt uw voertuig online (opent in nieuw venster) registreren, of (na afspraak) bij de Antwerpse stadsloketten (opent in nieuw venster). Deze registratie is verplicht en moet vooraf gebeuren of ten laatste 24 uur na het binnenrijden van de zone.

Wat mee te nemen

Uw autopapieren: inschrijvingsbewijs en gelijkvormigheidsattest (of Europees certificaat van overeenstemming). Afhankelijk van het type voertuig moet u bij de registratie van uw voertuig extra bewijsstukken voorleggen. Op SlimnaarAntwerpen.be vindt u meer informatie over de bewijsstukken voor:

Bedrag

Registratie

Uw voertuig registreren bij stad Antwerpen is gratis.

Geldboete

Als u uw voertuig niet tijdig registreert en u rijdt de LEZ van Antwerpen binnen, dan valt uw voertuig bij de controle onder de voertuigen die niet toegelaten zijn. U zult dan een administratieve geldboete (opent in nieuw venster) ontvangen.

Uitzonderingen

Tijdelijke toelating tegen betaling

Sommige voertuigen zonder de vereiste euronorm mogen de LEZ van Antwerpen toch binnen tegen betaling. Op slimnaarAntwerpen.be vindt u een overzicht van de voorwaarden en tarieven (opent in nieuw venster). De voertuigcategorie en de duurtijd van de toelating bepalen het bedrag.

LEZ-dagpas

Komt uw voertuig niet in aanmerking voor een toelating tegen betaling? Dan kunt u een LEZ-dagpas (opent in nieuw venster) kopen. Zo krijgt u 1 dag toegang tot de LEZ van Antwerpen, ongeacht met welk voertuig u rijdt.