Energiebeleidsovereenkomsten 2015-2022

Energie-intensieve vestigingen van industriële ondernemingen kunnen toetreden tot de vrijwillige energiebeleidsovereenkomsten (EBO’s) van de Vlaamse overheid. Deze EBO’s hebben als doel het verankeren van de Vlaamse industrie en het blijvend verbeteren van de energie-efficiëntie ervan. Zo wordt een aanzienlijke bijdrage geleverd aan de Vlaamse en Europese doelstellingen qua energie-efficiëntie.

Supercap-regeling voor ondernemingen

Energie-intensieve ondernemingen gevestigd in Vlaanderen worden geconfronteerd met hoge energiekosten, vooral wat elektriciteit betreft. Deze hogere prijzen zijn voornamelijk te verklaren door de heffingen en toeslagen die doorgerekend worden in de elektriciteitsfactuur. Daarom werd de Supercap-regeling uitgewerkt.

Alle informatie hieromtrent vindt u op de websitepagina ’Supercap-regeling voor ondernemingen’.

Besluit Energieplanning

Energie-intensieve vestigingen met een jaarlijks energiegebruik > 0,1 PJ moeten onder bepaalde voorwaarden een energieplan en/of energiestudie toevoegen bij hun omgevingsvergunningsaanvraag.

Energie-intensieve vestigingen met een jaarlijks energiegebruik > 0,1 PJ moeten in het bezit zijn van een conform verklaard energieplan.

Verplichte energieaudit voor grote ondernemingen

Alle exploitanten van een ingedeelde inrichting waarvan de vestiging (uniek vestigingsnummer in de KBO-databank) voldoet aan de criteria van een niet-KMO, moeten een energieaudit laten opmaken en de resultaten ervan ingeven in de webapplicatie.

Alle informatie hieromtrent vindt u op de websitepagina verplichte energieaudit voor grote ondernemingen’.