Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een vernieuwde premie na audit maakt energiebesparende investeringen interessanter Nieuwsberichten van Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Een vernieuwde premie na audit maakt energiebesparende investeringen interessanter

Nieuwsbericht
17 april 2023

De energiecrisis die wij hebben doorgemaakt, heeft nog eens zeer duidelijk aangetoond dat het enorm belangrijk is om als onderneming bedachtzaam om te gaan met energie. De Vlaamse overheid stimuleert de Vlaamse ondernemingen om de energie-efficiëntie binnen hun bedrijf op te krikken. Hiervoor werd o.a. de ‘premie na audit’ van distributienetbeheerder Fluvius, gericht op niet-residentiële gebouwen, grondig hervormd.

Wanneer een uitgevoerde energiestudie, energieplan of energieaudit aantoont dat een bepaalde investering een belangrijke energiebesparing oplevert in vergelijking met de bestaande situatie, en men deze investering daadwerkelijke uitvoert, kan de investerende onderneming hiervoor de ‘premie na audit’ ontvangen. Het premiebedrag werd opgetrokken van 25.000 euro per project per jaar naar 100.000 euro per investering. Het steunbedrag wordt berekend op basis van de rendabiliteit van de investering. Minder rendabele maatregelen komen in aanmerking voor de vernieuwde en verhoogde premie na audit.

Het resultaat is een premie die aantrekkelijker is voor de onderneming, wat op zijn beurt er voor zorgt dat bepaalde energiebesparende investeringen interessanter worden om uit te voeren. Dit betekent een dubbele winst voor de onderneming, aangezien een verhoogde energie-efficiëntie ook structureel kostenbesparend werkt.

Praktische informatie

Meer informatie vindt u op vlaanderen.be/premienaaudit.

Benieuwd naar de vernieuwde voorwaarden van de premie na audit? Schrijf u hier in voor de gratis webinar in samenwerking met VOKA Limburg(opent in nieuw venster) op 31 mei 2023.

Hebt u een specifieke vraag? Aarzel niet om een mailtje te sturen naar veka@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).