Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaamse overheid stimuleert Energiehuizen door mediacampagne én webinar voor stakeholders en intermediairen Nieuwsberichten van Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Vlaamse overheid stimuleert Energiehuizen door mediacampagne én webinar voor stakeholders en intermediairen

Nieuwsbericht
31 maart 2023

De rol van het lokale Energiehuis wordt de laatste jaren omvangrijker en belangrijker. Men kan voor steeds meer onderwerpen, informatie en diensten bij hen terecht. Ook de doelgroep die bij het energiehuis terecht kan voor informatie en ondersteuning,  breidt zich enorm uit. Daarvoor zette de Vlaamse overheid een mediacampagne op poten en organiseerden ze een webinar voor stakeholders uit het middenveld om hun brugfunctie te vergroten. Zowel burgers als intermediairen werden beter geïnformeerd over de taken van het Energiehuis. Het resultaat is een efficiëntere ondersteuning van burgers bij het energiezuinig renoveren van hun woning en een vlottere doorverwijzing naar een Energiehuis in de buurt.

Mediacampagne

Eind januari, begin februari 2023 liep 3 weken lang de campagne ‘je weet het echt beter met het energiehuis’. Het concept van de campagne is dat verbouwers niet altijd goed weten waar te beginnen. Ze krijgen verschillende meningen van vrienden, uiteenlopende tips van familieleden en opinies van (al dan niet zelfverklaarde) experts om de renovatie van hun woning tot een goed einde te brengen. Iedereen heeft een ander (en soms zelfs fout) beeld over hoe men een bepaald werk het beste uitvoert. Dergelijke situaties zien we in het dagdagelijkse leven maar al te vaak. Daarom kan je naar het Energiehuis gaan, want zij weten het écht beter! Deze opmerkelijke slagzin werd dan ook de slogan van deze campagne.

De campagne had zowel een offline als online luik. Het online luik focust op sociale media, YouTube, adverteren d.m.v. bannering op diverse (nieuws)websites die te maken hebben met bouwen, verbouwen, renoveren, energiezuinig wonen, … en een GOOGLE SEA (search engine advertising) campagne, waarbij zorgvuldig de trefwoorden werden gekozen om een optimaal resultaat te bereiken.

Brugfunctie stakeholders vergroten

Het is belangrijk dat stakeholders uit het middenveld goed op de hoogte zijn van de diensten van het Energiehuis in de buurt zodat zij de burger voor de juiste zaken kunnen doorverwijzen. Om een vlotte doorverwijzing naar de Energiehuizen te faciliteren en om de brugfunctie van het middenveld te vergroten, nodigde de Vlaamse overheid (in samenwerking met Energiehuis 3WPlus) hen uit op de gratis Webinar ‘Het Energiehuis: waarvoor kan ik er terecht?’ op woensdag 29 maart 2023. Met meer dan 170 deelnemers (zoals CAW, OCMW, SVK’s, ...) was deze Webinar een groot succes.

Voor de gelegenheid heeft de Vlaamse overheid een nieuwe brochure over de taken van het Energiehuis ontwikkeld. De brochure bevat niet alleen tekst en uitleg over de diensten van het Energiehuis, maar ook een volledige pagina met de coördinaten van alle 19 energiehuizen in Vlaanderen. Op die manier kunnen stakeholders eenvoudig burgers doorverwijzen naar het dichtste Energiehuis in de buurt.

Aarzel niet om de brochure gratis te bestellen en bij u thuis of op kantoor te laten leveren via de publicatiedatabank van de Vlaamse overheid.

Praktische informatie

Het EU LIFE BE REEL!-project ondersteunt de langetermijnrenovatiestrategie 2050 (LTRS) en wordt gecoördineerd door het VEKA (Vlaams Energie- en Klimaatagentschap). Dit Europese project wordt gefinancierd door het LIFE-programma als een geïntegreerd project (IP), waarbij zowel het Vlaamse Gewest (VEKA) als het Waalse Gewest partners zijn, samen met Buildwise, de KVS (VVSG) en een aantal steden als Antwerpen, Gent, Mechelen, Mouscron en La Louvière.

Meer informatie op be-reel.be.

Download de brochure en het campagnemateriaal ‘Je weet het écht beter met het Energiehuis’.