“De investeringsbereidheid in windenergie blijft groot. Er zijn vorig jaar 40 nieuwe windturbines gebouwd op Vlaamse bodem, ons windvermogen steeg met minstens 172 megawatt. Daarmee blijven we in de top drie van Europa”, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

Al twee jaar op rij

In 2021 werd Vlaanderen al 53 windturbines rijker, goed voor 188 megawatt (MW). Deze twee opeenvolgende succesvolle jaren zorgden voor een groei van minstens 359 MW of 20% van de totale capaciteit. Vandaag staat in totaal voor 1738 MW aan ‘onshore’ windcapaciteit in Vlaanderen, verdeeld over 680 windturbines. “Vorig jaar kon ik de vergunningsprocedure naar het Vlaamse niveau brengen. Daarmee zou de gemiddelde doorlooptijd nog maar half zo lang mogen duren. Alle tijd die we kunnen winnen, komt onze energietransitie ten goede”, aldus Demir. “Ons totale energiegebruik moet sterk omlaag en we hebben nog meer windturbines nodig om onze elektriciteitsvraag klimaatvriendelijk in te vullen. Een windturbine is één van de meest kostenefficiënte technieken op dit moment en het heeft ook steeds minder financiële steun nodig.”

Grootste groei in Oost-Vlaanderen

In 2022 groeide het windvermogen vooral in de provincie Oost-Vlaanderen, met 87 MW of 19 extra windturbines. Op de tweede plaats komt de provincie Antwerpen met een groei van 53 MW of 15 extra turbines. De derde in de rij is de provincie Limburg met een bijkomend vermogen van 25 MW en een netto-winst van 3 turbines. In werkelijkheid zijn er in Limburg 11 nieuwe turbines geïnstalleerd, maar er werden er 8 uit dienst genomen. Dat gebeurde in het kader van een repoweringproject waarbij oude windturbines vervangen worden door nieuwe turbines met een groter vermogen.

In West-Vlaanderen ten slotte werd 7 MW bijgeplaatst verdeeld over 3 nieuwe turbines. In Vlaams-Brabant werd in 2022 geen enkele windturbine bijgeplaatst. Demir herhaalt daarom haar oproep aan het federale niveau om de regels rond de luchthaven en haar radars aan te passen.
Sterkst groeiende steden en gemeenten

De 3 steden en gemeenten die vorig jaar het meeste investeerden in extra windenergie zijn (voorlopig): Gent met een groei van 63 MW verspreid over 12 nieuwe windturbines, gevolgd door Retie (+ 13 MW, 3 nieuwe windturbines) en Arendonk (+ 9 MW, 3 nieuwe windturbines).
Vijf gemeenten (Diepenbeek, Geraardsbergen, Grobbendonk, Herentals en Temse) namen in 2022 hun allereerste windturbine in gebruik. Dat brengt het totaal aantal steden en gemeenten dat op eigen bodem windenergie produceert op 95. In 205 steden en gemeenten zien we voorlopig nog geen windprojecten.

De teller loopt nog

Deze gegevens zijn nog niet volledig omdat een aantal windturbines nog niet is aangemeld. Het VEKA verwacht tegen april over volledige cijfers van het Vlaamse windvermogen te beschikken. Het staat wel vast dat Vlaanderen dit jaar weer zal scoren met haar blijvende groei. “Als we ons windvermogen in verhouding tot onze oppervlakte bekijken, bevindt Vlaanderen zich na Duitsland en Nederland in de top 3 van Europa. We doen het als kleine regio dus absoluut niet slecht binnen Europa, dat mag ook eens gezegd worden”, besluit Demir.

(Voorlopig) totaal eind 2022:

ProvincieTotaal opgesteld windvermogen (op land)Totaal aantal windturbines (op land)
Oost-Vlaanderen589219
Antwerpen471175
Limburg344142
West-Vlaanderen266114
Vlaams-Brabant6730
Vlaanderen1738680