Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaanderen kreeg in één jaar tijd bijna 100.000 extra zonnepaneelinstallaties erbij Nieuwsberichten van Vlaams Energie- en Klimaatagentschap

Vlaanderen kreeg in één jaar tijd bijna 100.000 extra zonnepaneelinstallaties erbij

Nieuwsbericht
18 januari 2023

Ook al zijn ze nog voorlopig, uit cijfers van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA), blijkt dat zonnepanelen in 2022 een enorme boost kregen. De vooropgestelde jaardoelstelling van 450 megawatt aan bijkomend vermogen wordt ruim behaald, zegt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir: “Er werd voor minstens 517 megawatt aan zonnepanelen geplaatst in 2022, verspreid over 99.552 daken. Een goede zaak voor de mensen zelf, ons leefmilieu én onze energiezekerheid”, klinkt het.

Een verdubbeling op een jaar tijd

Ten opzichte van 2021 zijn er in 2022 al dubbel zoveel zonnepanelen bijgeplaatst. Uit de cijfers blijkt dat 90% van het bijkomende vermogen op daken van woningen en kleine ondernemingen kwam, dat gaat over 99.228 installaties met een totaal vermogen van ongeveer 466 megawatt (MW). Daarnaast zijn er 324 grotere installaties, samen goed voor een vermogen van bijna 51 MW.

De provincie Oost-Vlaanderen spant voorlopig de kroon met 25.030 nieuwe zonnepaneelinstallaties of een stijging van 124 MW. Op gemeentelijk vlak zorgen de inwoners van de Limburgse stad Genk, de thuisstad van minister Demir, voorlopig voor de grootste stijging qua vermogen: 22 MW. Kijken we naar het aantal bijgeplaatste installaties, dan staan de Gentenaars met 2.943 op kop.

De teller loopt nog

Deze gegevens zijn een onderschatting van het succes van zonnepanelen het afgelopen jaar. Ongeveer 35 MW aan projecten goedgekeurd via call Groene stroom van het VEKA worden momenteel nog verwerkt in de statistieken van de netbeheerder, net zoals heel wat particuliere projecten. Netbeheerder Fluvius ontvangt nog dagelijks aanmeldingen van installaties die in 2022 hun AREI-keuring kregen. Het kan zelfs nog enkele maanden duren voor alle zonneprojecten van 2022 door de netbeheerder verwerkt zijn en de cijfers volledig zijn. Fluvius heeft eveneens tijdelijk gezien de stormloop op PV-installaties tot 180 dagen tijd om de PV-premie uit te betalen.

Ook grote verwachtingen voor 2023

De verlenging van de PV-premie van 2021 naar 2022, de hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne hebben het afgelopen jaar heel wat gezinnen en ondernemingen over de streep getrokken om van zonnepanelen een prioriteit maken. Vlaams minister van Energie Zuhal Demir is tevreden met die keuze: “Wie de kans heeft om te investeren in zonnepanelen, mag niet twijfelen. Dat is tegelijk kiezen voor meer vat op de energiefactuur en een betere toekomst voor ons leefmilieu. Een dubbele winst dus”.

Demir verwacht dat deze trend zich de volgende jaren verder zet, net zoals investeren in energiebesparing. De Vlaamse overheid ondersteunt nog steeds met een premie tot maximaal 750 euro en een energielening. Installaties met een omvormersvermogen van meer dan 25 kilowatt kunnen deelnemen aan de call groene stroom.

Thuisbatterij surft mee op succes van zonnepanelen

Heel wat investeerders schaffen tegelijk een thuisbatterij aan om hun teveel aan zonnestroom tijdelijk op te slaan. In 2022 zijn er in totaal 33.258 premie-aanvragen voor een thuisbatterij ingediend bij het VEKA. Dit is een stijging met 75% ten opzichte van 2021 (toen ongeveer 19.000 aanvragen). Eind oktober 2022 besliste de Vlaamse Regering om de batterijpremie vervroegd stop te zetten op advies van experts. Thuisbatterijen met een keuring na 31 maart 2023 kunnen geen aanspraak meer maken op de Vlaamse thuisbatterijpremie.

Meer informatie: