Verenigingsloket
Het Verenigingsloket wordt een digitaal platform dat informatie en dienstverlening aan verenigingen wil vereenvoudigen en centraliseren. Op die manier vermindert de administratieve last voor zowel de verenigingen zelf als lokale besturen en Vlaamse overheidsdepartementen die de dienstverlening aanbieden.
Basisprincipes zijn:
- hergebruik van bestaande voorzieningen en softwarecomponenten van de Vlaamse overheid (de ‘Vlaamse digitale bouwstenen(opent in nieuw venster)’). Hierdoor kunnen besturen die al aangesloten zijn op gelijkaardige platformen als Mijn Burgerprofiel of e-loketondernemers ook vrij gemakkelijk aansluiten op het Verenigingsloket
- optimaliseren van de digitale ketting: een vereniging vraagt online een subsidie, attest, vergunning … aan en krijgt deze ook online aangeleverd - niet langer nood aan onnodige verplaatsingen, mails of telefoontjes naar gemeentehuis of departement
- slechts één keer gegevens delen: de gegevens worden opgeslagen in de nieuwe databron Verenigingsregister en daar geraadpleegd door overheden - niet langer nood om dezelfde info meermaals door te geven (of op te vragen)
- één centraal startpunt voor informatie en dienstverlening (door koppeling eigen website gemeente, provincie of departement en Verenigingsloket) - niet langer zoeken welke overheid bevoegd is voor een specifiek attest, subsidie, vergunning …
Het Verenigingsloket is geen vervanging van bestaande e-loketten of ICT-tools
Het Verenigingsloket wil geen bestaande e-loketten of tools van lokale besturen of overheidsdepartementen vervangen, maar wel overkoepelen. Door integratie met de Vlaamse bouwstenen kan de lokale informatie en productinformatie uit deze e-loketten doorstromen en via één platform (namelijk het Verenigingsloket) worden getoond.
Overheden kunnen op die manier tegelijk hun vertrouwde werkwijze of ICT-tools behouden en toch een groter bereik en meer uniformiteit tussen diensten intern en andere overheden realiseren.
Het Verenigingsloket is geen all-in-one-platform waarmee je ook dossiers of diensten kan afhandelen.
Het Verenigingsloket wordt een overkoepelend webplatform dat verenigingen maximaal toeleidt naar dienstverlening. De afhandeling van de aanvragen en bijhorende dossiers (zoals erkenningen, vergunningen …) is de verantwoordelijkheid van de lokale besturen en overheidsdepartementen. Er wordt m.a.w. geen ‘back-end’ voorzien voor dossieropvolging.
Het Verenigingsloket en het Verenigingsregister is niet hetzelfde
Het Verenigingsloket is het overkoepelende webplatform om verenigingen en verenigingen in wording te ondersteunen m.b.t. informatie en dienstverlening. Departement Cultuur, Jeugd en Media bouwt het Verenigingsloket en wil hiermee de verenigingswerking van alle lokale besturen, provincies en Vlaamse departementen ondersteunen.
Een essentieel onderdeel om informatie en dienstverlening efficiënt aan te bieden, is databeheer. Een vereniging en haar contactpersonen moeten immers eerst gekend zijn alvorens er dienstverlening op maat kan worden aangeboden. Daarom bouwt Digitaal Vlaanderen tegelijkertijd aan het Verenigingsregister, de nieuwe databron voor (feitelijke) verenigingen.
Het Verenigingsloket is een webplatform voor verenigingen en wordt gebouwd door Departement Cultuur, Jeugd en Media. Vertegenwoordigers van een vereniging kunnen via dit platform informatie en diensten van overheden raadplegen, maar eveneens de eigen gegevens registreren, nakijken en aanpassen.
Het Verenigingsregister is een datacomponent die door Digitaal Vlaanderen wordt gebouwd en wordt de centrale databank voor verenigingsgegevens. Het register is gericht naar overheden en publieke instellingen die in het kader van hun dienstverlening aan verenigingen nood hebben aan gegevens om deze te identificeren.
Een vereniging zal via het Verenigingsloket makkelijker info kunnen delen met overheden en dienstverlening aanvragen:
- eigen gegevens registreren, raadplegen en aanpassen
- andere verenigingen zoeken
- totaaloverzicht van informatie en dienstverlening raadplegen
- up-to-date informatie op maat van verenigingen over algemene onderwerpen als de verenigingsvorm en de juridische implicaties van deze keuze, fiscale en administratieve verplichtingen, uitreiken attesten, …
- aanvraag van een bepaalde dienst of product starten, zoals een subsidieaanvraag bij een departement, toelating voor een evenement bij de gemeente, …
- raadplegen en opvolgen van dossiers bij verschillende overheden
- documentbeheer
Een lokaal bestuur of Vlaams departement zal over meer en accuratere info over verenigingen beschikken en op hun beurt verenigingen op een efficiëntere manier ondersteunen:
- extra zichtbaarheid voor (lokale) verenigingen. Door een koppeling met het Verenigingsregister kan je deze info ook tonen op eigen websites en applicaties. Het Verenigingsloket is echter geen interface om deze gegevens te beheren. Enkel verenigingen kunnen zelf via het Verenigingsloket de eigen gegevens registeren of aanpassen.
- extra zichtbaarheid en makkelijker ontsluiting eigen dienstverlening waardoor verenigingen beter worden toegeleid naar voor hen relevante dienstverlening. Dit bespaart tijd en administratie voor dienstverlening waarvoor een vereniging toch niet in aanmerking komt.
Om dit te kunnen realiseren moeten besturen en departementen koppelen met de Vlaamse softwarecomponenten zodat datadoorstroming naar de eigen softwaretools ontstaat. Het Verenigingsloket begeleidt en ondersteunt gemeenten, provincies en departementen bij dit proces!
Een vereniging ontstaat wanneer twee of meer mensen beslissen om samen een bepaald belangeloos doel na te streven in een niet-economische context. Er mag winst worden gerealiseerd, maar deze moet worden gebruikt om het gemeenschappelijk doel te realiseren en mag niet worden uitgekeerd aan de oprichters, leden, bestuurders of anderen. ‘Winstuitkering’ is de scheidingslijn: zodra er wel winst wordt uitgekeerd is de organisatie geen vereniging meer maar wel een onderneming.
In concreto gaat het over de volgende verenigingen:
- feitelijke vereniging
- afdelingen van (i)vzw’s
- (i)vzw’s
- stichtingen
Een vereniging kan zich via het Verenigingsloket zelf registreren. Hierdoor wordt de vereniging, haar activiteiten, adres, werkingsgebied … bekend gemaakt voor overheden en het ruime publiek.
Dit wil echter niet zeggen dat de vereniging ook erkend is. Een erkenning vraagt een aparte actie door een lokaal bestuur, federatie, departement, koepel … die de vereniging meestal zelf moet aanvragen.
Het Verenigingsloket biedt ‘basisinformatie’ over thema’s die leven bij veel verenigingen zoals:
- keuze van het type verenigingen en de juridische implicaties (feitelijke vereniging versus vzw)
- administratieve verplichtingen zoals uitreiking attesten, aanstelling bestuurders, ...
- fiscale verplichtingen zoals btw, patrimoniumtaks,
- organisatorische vragen rond Sabam en auteursrechten, evenementen, kampen, …
Dit zijn telkens introducties. Voor meer info en details verwijzen we telkens door naar de departementen, steunpunten en andere organisaties die gespecialiseerd zijn in dat thema.
Aansluiten
Het is voor lokale besturen of overheidsdiensten niet verplicht om aan te sluiten op het Verenigingsloket, maar het wordt wel sterk aangemoedigd vanuit de Vlaamse overheid. Het Verenigingsloket is namelijk een van de vier hoofdloketten:
- Mijn Burgerprofiel: voor burgers
- e-loketondernemers.be: voor ondernemers
- loket lokale besturen: voor lokale besturen
- Verenigingsloket: voor verenigingen, een belangrijke doelgroep voor het lokale en sociale weefsel
Het zal wel verplicht worden voor lokale besturen en Vlaamse overheidsdiensten om aan te sluiten op de nieuwe databron ‘Verenigingsregister’. Het Verenigingsregister wordt een van de Vlaamse basisregisters, zoals bijvoorbeeld het Gebouwen- en Adressenregister of het Organisatieregister. Een decreetswijziging zal zorgen voor een juridische basis voor:
- beheer en opslag van data van verenigingen en hun contactpersonen
- correcte verwerking van data in overeenstemming met GDPR-bepalingen
- uitwisseling verenigingsdata tussen overheden
- verplichting Vlaamse overheidsdiensten en lokale overheden verenigingsgegevens op te vragen en bewaren via het Verenigingsregister
Er zal sowieso nog een overgangsperiode worden toegestaan. Concrete bepalingen worden opgenomen in de uitvoeringsbesluiten die volgen na de decreetswijziging in de zomer van 2023.
Aansluiten op het Verenigingsloket is eigenlijk aansluiten op de Vlaamse digitale bouwstenen die nu al door de meeste besturen in een of meerdere diensten worden gebruikt, zoals bvb. de global header, toegangs- en rollenbeheer (ACM/IDM).
De Vlaamse bouwstenen worden in de loop van 2023 aangepast zodat ze ook ingezet kunnen worden voor de doelgroep ‘verenigingen’ en zodat verenigingsinformatie kan doorstromen naar de softwarepakketten en applicaties die overheidsdiensten gebruiken voor de interne werking.
Deze overheidsapplicaties moeten op hun beurt aangepast worden zodat ze verenigingsinformatie kunnen uitwisselen met de bouwstenen (zoals ze nu misschien al doen met informatie over burgers of bedrijven). De opdracht om deze wijzigingen uit te voeren moet door het lokaal bestuur of Vlaamse overheidsdienst worden gegeven aan de betrokken softwareleverancier(s).
Volgens de huidige planning kunnen de eerste aansluitingen worden uitgevoerd vanaf december 2023.
Het gebruik van het Verenigingsloket en -register is gratis.
Om het Verenigingsloket en -register te ontsluiten moet er geïntegreerd worden met de Vlaamse digitale bouwstenen(opent in nieuw venster) zoals global header, toegangsbeheer … De softwareleveranciers moeten de integraties tussen enerzijds de Vlaamse bouwstenen en anderzijds softwarepakketten van het lokaal bestuur of Vlaamse overheidsdienst uitvoeren. De tijd die ze hiervoor nodig hebben zullen ze hoogstwaarschijnlijk doorrekenen. Afhankelijk van de gebruikte softwarepakketten en -leveranciers en reeds gemaakte koppelingen met Vlaamse bouwstenen zal er een ander budget moeten worden voorzien.
Het Verenigingsloket voert gesprekken met een aantal grote leveranciers zoals CipalSchaubroeck, Green Valley Belgium, LB365 met Microsoft Dynamics, Pixeo, LCP, Assist, Infodatek en Vanden Broele die vroeg in het traject meestappen. Het is de bedoeling dat op termijn alle software compatibel is met het Verenigingsloket. Sommige leveranciers doen al proactief aanpassingen, anderen wachten totdat hun klanten er zelf expliciet om vragen.
We raden graag aan om een koppeling met het Verenigingsloket en -register op te nemen als een van de requirements bij een aanbesteding voor een nieuw softwarepakket.
Het is belangrijk om eerst een beeld te krijgen van het digitaal landschap en ambitie om de dienstverlening aan verenigingen te optimaliseren. Op die manier is het efficiënter om een roadmap op te stellen voor een pilootproject (tot december 2023) of vroege aansluiting (vanaf december 2023).
Om te starten is er nood aan een overzicht van:
- de softwarepakketten m.b.t. verenigingen: zaalreservatie, evenementenloket, CRM, website, dossiersysteem …
- de dienstverlening t.a.v. verenigingen: welke diensten en producten kunnen verenigingen gebruiken, wat is er nu al digitaal beschikbaar
- de ambitie en doelstellingen m.b.t. verenigingen
- de 'interne projectleider' die zowel de contactpersoon voor het Verenigingsloket en -register is als de coördinatie binnen je organisatie doe
- de collega's en diensten die kunnen meewerken
Het Verenigingsloket is een webplatform dat producten en diensten van overheden toont. Je kan er ook onmiddellijk de getoonde producten en diensten aanvragen. Hiervoor leiden we de vereniging door naar de omgeving (meestal website) van de betrokken gemeente, provincie, federatie of departement. De effectieve afhandeling van de aanvraag gebeurt door die betrokken gemeente of departement via de eigen lokale softwaretools waar ook het bijhorend dossier wordt gegenereerd en bewaard.
Het Verenigingsloket voorziet m.a.w. geen back-end.
Het Verenigingsregister houdt de basisgegevens van verenigingen bij en zorgt zo voor de identificatie van feitelijke verenigingen en afdelingen, en hun contactpersonen. Het zijn algemene gegevens die heel vaak worden gebruikt door overheden zoals de naam, korte beschrijving, adres, … Het datamodel (opent in nieuw venster)geeft een overzicht van deze basisgegevens.
Waarschijnlijk hou je als bestuur, federatie of departement meer gegevens bij dan opgenomen in het datamodel. Als dat zo is heb je een databank, CRM of Excel nodig om deze data lokaal op te slaan.
De beste voorbereiding is:
- informeer alle medewerkers die in contact komen met verenigingen, over het Verenigingsloket en -register
- vergelijk jullie datamodel met het datamodel (opent in nieuw venster)van het Verenigingsregister
- centraliseer en uniformiseer jullie verenigingsdata: verzamel alle verenigingsdata en die van hun contactpersonen van alle diensten en bewaar deze op één centrale plaats binnen je bestuur of departement. Het Verenigingsregister heeft een standaardexcel (opent in nieuw venster)opgesteld om jullie te ondersteunen bij deze oefening.
- gebruik niet langer de data die verspreid zit bij de verschillende diensten, maar werk verder met deze gecentraliseerde database/excel om te vermijden dat de data opnieuw ‘vervuilen’
Als jullie al een CRM of andere tool hebben waarin verenigingsdata op een uniforme en centrale manier wordt beheerd, is het niet zinvol om de oefening met de standaardexcel te maken maar wel om jullie datamodel te vergelijken met het datamodel van het Verenigingsregister.
Verenigingsregister
Het Verenigingsregister is de nieuwe databron waarin de gegevens van (feitelijke) verenigingen worden opgeslagen. Het Verenigingsregister is in opbouw en zal het (data)hart van het Verenigingsloket vormen. Het Verenigingsregister wordt een basisregister voor alle overheden en andere dienstverleners zoals steunpunten en federaties, net zoals het gebouwen- en adressenregister.
Zowel de verenigingen zelf als de (lokale) besturen winnen tijd en efficiëntie dankzij het Verenigingsregister:
als vereniging:
geef je eenmalig je gegevens door aan een overheid
wijzig je 1 keer jouw gegevens via het Verenigingsloket
als overheid:
wissel je gegevens van verenigingen uit over diensten, processen en applicaties heen
wissel je via het Verenigingsregister gegevens van verenigingen uit met andere overheden wanneer die eveneens in contact komen met deze verenigingen (bijvoorbeeld wanneer een lokale jeugdbeweging tenten huurt via Departement Cultuur, Jeugd en Media
beschik je over meer en actuele (contact)gegevens van (de verantwoordelijke van) de vereniging omdat verschillende overheden deze updaten bij contacten en ook verenigingen zelf gegevens kunnen aanpassen
Een feitelijke vereniging ontstaat zodra twee of meer mensen samen belangeloos een gemeenschappelijk doel nastreven. Er zijn geen vormvereisten en de vereniging heeft geen rechtspersoonlijkheid (bijvoorbeeld een wijkcomité, een kaartersclubje, ...).
Een afdeling van een vzw is ook een samenwerking tussen twee of meer mensen die belangeloos een gemeenschappelijk doel nastreven, maar is verbonden aan een overkoepelende vzw (met eigen KBO-nummer). Het is een lokale verankering (zonder KBO-nummer) die afhankelijk is van de werking van de overkoepelende vzw: stopt de overkoepelende vzw, dan stopt ook de lokale afdeling (bijvoorbeeld lokale afdelingen van het Rode Kruis, Natuurpunt, ...). Binnen het Verenigingsregister is afdeling een type vereniging.
Een lokale vereniging die lid is van een koepel is een zelfstandige vereniging: ze kan verder bestaan nadat haar samenwerking met de koepel is gestopt (bijvoorbeeld een lokale natuurvereniging die lid is van de Bond Beter Leefmilieu). Binnen het Verenigingsregister is lid van een koepel geen apart type maar een relatie tussen twee verenigingen.
Het is niet de bedoeling om alle verenigingen in Vlaanderen op te nemen: niet elke vereniging komt in contact met de overheid om een subsidie, event, vergunning of dergelijke aan te vragen. Het is wel de bedoeling om een vereniging toe te voegen aan de databron wanneer ze ‘in interactie gaat’ en bijvoorbeeld een erkenning vraagt, of een subsidie, attest, inname openbaar domein, kamp organiseert, …
De basisgegevens van
- feitelijke verenigingen
- afdelingen van verenigingen
- verenigingen met rechtspersoon, gekend in het KBO: (i)vzw’s en stichtingen
met hun vertegenwoordigers.
Het Verenigingsregister houdt niet alle informatie over een vereniging bij: enkel de ‘basisgegevens’ die voor vele overheden en organisaties nuttig zijn. Dit zijn naam, adres, beschrijving, werkingsgebied, contactgegevens, … Je vindt meer info over dit datamodel (opent in nieuw venster)op de technische pagina’s van het Verenigingsregister.
Het Verenigingsregister wordt een databron met gegevens van feitelijke verenigingen, afdelingen van (i)vzw’s en (i)vzw’s. Vzw’s, ivzw’s en stichtingen zijn al gekend in een andere centrale bron, namelijk de Kruispuntbank voor Ondernemingen (KBO) want dat is een juridische verplichting. Feitelijke verenigingen hebben geen rechtspersoonlijk en zijn nergens geregistreerd tot nu toe, tenzij ze in interactie gaan met een overheid of koepel.
Het is niet de bedoeling om alle verenigingen in Vlaanderen op te nemen. Enkel de verenigingen die in interactie gaan met overheid omdat ze dienstverlening vragen of zichzelf registreren via het Verenigingsloket. Er kunnen honderden of duizenden feitelijke verenigingen zijn waarvan nog geen enkel lokaal bestuur of Vlaamse overheidsdienst heeft gehoord omdat ze nog nooit met hen in contact zijn geweest (bijvoorbeeld omdat ze geen subsidies vragen, geen evenementen organiseren, materiaal huren of dergelijke). Zij worden dan ook niet in het Verenigingsregister opgenomen omdat er geen interactie is.
Het Verenigingsregister zal niet alle gegevens van een vereniging bijhouden, enkel de ‘basisgegevens’. Dit zijn gegevens die verschillende besturen, applicaties en dienstverleningsprocessen kunnen gebruiken gezien hun algemeenheid. Een overheid moet dus nog steeds in eigen toepassingen gegevens bijhouden die specifiek voor de eigen werking of organisatie zijn. Deze gegevens worden ‘lokale of thematische verrijking’ genoemd. Voorbeeld: vereniging x is lid van adviesraad y of vereniging z heeft xx leden.
In het decreet dat de juridische basis biedt aan het Verenigingsregister, is gedefinieerd wat de basisgegevens zijn. Omdat het Verenigingsregister echter nog in opbouw, is zullen niet onmiddellijk alle gegevens worden opgeslagen. Sommige gegevens zoals het bankrekeningnummer zullen pas na 2023 worden toegevoegd. De datasets en hun beschikbaarheid is aangeduid in het datamodel(opent in nieuw venster) van het Verenigingsregister.
Gegevensinitiatoren zijn overheidsinstanties (lokale besturen en Vlaamse overheidsdepartementen) die rechtstreeks contact hebben met verenigingen. Verenigingen vragen diensten aan bij hun gemeente, provincie of bevoegd departement zoals subsidies, erkenningen, toelatingen voor evenementen of kampen, attesten, … Hierbij komen gegevens over de vereniging tot stand of worden deze geactualiseerd. Deze (ver)nieuw(d)e gegevens moeten op dat moment worden doorgegeven aan het Verenigingsregister voor een centrale data-opslag en -beheer.
De juridische grond voor het opslaan, uitwisselen en aanpassen van deze gegevens door overheden is verankerd in een decreetswijziging dat in de loop van 2023 wordt gestemd. Deze werkwijze wordt ook ‘decentraal beheer’ genoemd.
Je vindt meer informatie over decentraal beheer(opent in nieuw venster) op de technische pagina’s van het Verenigingsregister
Elke overheidsorganisatie die aansluit als gegevensinitiator mag alle gegevens van alle verenigingen raadplegen en ook aanpassen. Een uitzondering hierop zijn de erkenningen. Enkel de organisatie die de erkenningen uitreikt mag deze gegevens invoeren of aanpassen.
Het Verenigingsregister zal elke wijziging van gegevens onmiddellijk doorvoeren. Via een recordhistoriek wordt hierbij volledige transparantie geboden wie welke gegevens heeft aangepast en wanneer. De historiek van de wijzigingen kan op elk moment opgevraagd worden per vereniging.
Momenteel is er geen front-end of interface voorzien op het Verenigingsregister om als overheid de verenigingsdata te beheren. Dit moet je via je eigen softwarepakketten (of Excels) doen. We erkennen wel de nood aan een interface om data aan te passen en verkennen hiervoor de opties.
Nee, een vereniging is geen gegevensinitiator, maar is wel eigenaar van van de eigen gegevens en kan deze registreren, raadplegen en aanpassen via het Verenigingsloket. ‘Mijn vereniging’ biedt een overzicht van alle gegevens van de vereniging die bekend zijn bij overheden, inclusief korte beschrijving, contactgegevens, … . Ook de eigen recordhistoriek (de wijzigingen van de data) kunnen daar worden geraadpleegd.
Alle informatie over een vereniging is steeds zichtbaar voor de vereniging zelf en alle gegevensinitiatoren, maar niet voor het brede publiek. Het brede publiek ziet enkel algemene informatie zoals beschrijving, werkingsgebied, activiteitenadres …
Concreet voorbeeld: het clublokaal van fanfare Symfonia kan iedereen op het Verenigingsloket terugvinden, de contactgegevens van de voorzitter is enkel zichtbaar voor vertegenwoordigers van Symfonia zelf en gegevensinitiatoren.
Ja, koepels, federaties en steunpunten kunnen gegevensinitiator worden. Zij beschikken immers vaak over veel verenigingsgegevens. Het is voor hen echter geen verplichting om aan te sluiten op het Verenigingsregister.
Het decreet dat de juridische basis biedt voor het Verenigingsregister stelt dat koepelorganisaties gegevens uit het register, van verengingen binnen de eigen koepelorganisatie of federatie, mogen hergebruiken. Het uitvoeringsbesluit dat het decreet in werking doet treden bevat echter geen verwijzing naar koepels. Voorlopig zijn er dus nog geen concrete verwachtingen t.a.v. koepels. Voor de laatste stand van zaken i.v.m. het juridisch traject(opent in nieuw venster) kan je terecht op de technische pagina’s van het Verenigingsregister.
De recordhistoriek toont wie wanneer welke gegevens heeft aangepast. De laatste wijziging wordt steeds getoond. Bij eventuele fouten of betwistingen kan snel worden gedetecteerd wie de wijziging heeft uitgevoerd en waarom. Indien nodig kan dan snel worden gecorrigeerd (als bijvoorbeeld de naam van de nieuwe voorzitter verkeerd is geschreven).
Daarnaast wordt ook met alle aangesloten overheden een beheersstructuur opgezet om eventuele problemen te bespreken, en er wordt een meldfunctionaliteit voor vragen en foutieve updates voorzien.
Ook vertegenwoordigers van de vereniging kunnen de eigen gegevens via het Verenigingsloket (via ‘Mijn vereniging’) nakijken en aanpassen indien nodig.
Elke gegevensinitiator kan aanduiden in het Verenigingsregister dat een vereniging gestopt is na validatie dat deze informatie correct is.
Wanneer blijkt dat de vereniging toch onterecht als ‘gestopt’ is aangeduid, kan dit gecorrigeerd worden door de vereniging via het Verenigingsloket of door een bestuur via een eigen toepassing. Via de recordhistoriek kan worden nagekeken wie deze status verkeerd heeft aangeduid en de betrokken partij eventueel inlichten zodat er geen misverstanden ontstaan.
Op het Verenigingsloket worden enkel de actieve verenigingen publiek getoond.
Het Verenigingsregister en -loket wordt eerst op Vlaams niveau opgezet en uitgerold. Het is de ambitie om dit in een latere fase uit te breiden naar andere gewesten en het federale niveau. Momenteel kunnen federale departementen al gegevens raadplegen via MAGDA.
Ja, dat zal kunnen via een csv-bestand, voor een specifiek doeleinde op een bepaald moment, bijvoorbeeld om te verwerken. Daarna moet het lokale csv-bestand opnieuw worden verwijderd om te vermijden dat niet up-to-date bestanden worden gebruikt i.p.v. rechtstreeks de data uit het Verenigingsregister. Deze uitwisseling van data zal verlopen via een beveiligde verbinding, namelijk MADGA (Maximale Gegevensdeling tussen Administraties) zodra het Verenigingsregister live is.
Import van initiële data via excel is ook mogelijk. Het is de bedoeling om de lokale systemen via API te koppelen met het Verenigingsregister zodat de data automatisch gesynchroniseerd wordt. Hoe dit technisch loopt, vind je terug in de technische aansluitingsgids(opent in nieuw venster) van het Verenigingsregister.
Stuur je vraag dan door naar verenigingsloket@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)!
Kunnen we je helpen?
Krijg je graag ergens meer informatie over? We bekijken je vraag en zien wat we kunnen doen.