Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vergunning toegang tot het beroep voor het organiseren van (bijzonder) geregeld vervoer

Vergunning toegang tot het beroep voor het organiseren van (bijzonder) geregeld vervoer

Voor u als vervoerder een (niet-)grensoverschrijdende of bijzondere vorm van geregeld vervoer kunt organiseren met een voertuig dat geschikt is om meer dan negen personen te vervoeren (bestuurder inbegrepen), moet u beschikken over een vergunning voor de toegang tot het beroep.

De vergunning toegang tot het beroep is de eerste stap in het organiseren van geregeld vervoer. De andere toelatingen die u nodig heeft zijn afhankelijk van het soort geregeld personenvervoer.

In welke gevallen?

 • Voor het organiseren van bezoldigd (niet-)grensoverschrijdend geregeld vervoer (voor iedereen toegankelijk)
 • Voor het organiseren van bijzondere vormen van geregeld vervoer (alleen toegankelijk voor bepaalde groepen reizigers, zoals leerlingen, werknemers, sportclubs …)

Voorwaarden

Om deze vergunning te verkrijgen moet worden voldaan aan vier voorwaarden die betrekking hebben op vestiging, betrouwbaarheid, financiële draagkracht en vakbekwaamheid.

Om aan te tonen dat aan deze voorwaarden is voldaan, moet u de nodige documenten kunnen voorleggen.

Procedure

 • Stap 1

  Bezorg de documenten

  Bezorg de documenten die bewijzen dat u aan de voorwaarden voldoet aan de afdeling Toegepast Mobiliteitsbeleid van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Dat kan via het e-mailadres personenvervoer@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).​

 • Stap 2

  Beslissing

  De minister beslist over de toekenning van de vergunning binnen een termijn van 1 maand. Na afloop van die termijn wordt u binnen 10 dagen op de hoogte gebracht van de beslissing.

 • Stap 3

  Vergunning wordt afgeleverd

  Opgelet: de vergunning moet steeds aanwezig zijn in het voertuig.

 • Stap 4

  Geldigheid van de vergunning

  De vergunning is maximaal 5 jaar geldig. De minister kan ze telkens voor maximaal 5 jaar verlengen.

Communautaire vergunning voor internationaal geregeld vervoer

Als u reeds beschikt over een vergunning voor de toegang tot het beroep, afgeleverd voor het verrichten van (niet-)grensoverschrijdend geregeld of een bijzondere vorm van geregeld vervoer, kunt u ook een communautaire vergunning om internationaal geregeld vervoer te organiseren aanvragen bij de Vlaamse overheid. U verstuurt daarvoor een aanvraag naar personenvervoer@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

U hoeft dan geen vergunning aan te vragen bij de federale overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.

FAQ over de regels