Gedaan met laden. U bevindt zich op: Fors hogere boetes voor te zwaar geladen wegtransport. Nieuwsberichten van Vlaamse Belastingdienst

Fors hogere boetes voor te zwaar geladen wegtransport.

Nieuwsbericht
1 maart 2022

Chauffeurs die hun voertuigen, bestelwagens en/of vrachtwagens te zwaar laden, riskeren vanaf 1 maart 2022 aanzienlijk hogere boetes die kunnen oplopen tot 6.000 euro voor totaaloverladingen.

Bij wegcontroles worden de controleploegen van de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL Controle) dagelijks geconfronteerd met bestelwagens en vrachtwagens die te zwaar geladen zijn.

Tijdens gerichte controles van 5.500 voertuigen bleken er vorig jaar 2.800 in overtreding. In totaal werd voor ruim 3 miljoen euro aan boetes geïnd.

Te zwaar geladen bestelwagens en vrachtwagens hebben 3 negatieve gevolgen:

 1. Ze brengen schade toe aan het wegdek;
 2. Ze zorgen voor verkeersonveiligheid;
 3. ze vervalsen de eerlijke concurrentie.

  Schade aan het wegdek manifesteert zich vooral via spoorvorming en putten en scheuren in het wegdek. Verkeersonveiligheid wordt in hoofdzaak gecreëerd door een langere remafstand. Oneerlijke concurrentie ontstaat door het vervoeren van extra vracht (lagere kostprijs per gereden kilometer) en het omzeilen van rij- en rusttijden door met bestelwagens te rijden in plaats van met vrachtwagens.

  De Vlaamse regering wil het probleem van te zwaar geladen wegtransporten dan ook strenger aanpakken. Daarom gaan de boetes aanzienlijk omhoog voor voertuigen die in totaal meer wegen dan de maximaal toegelaten massa (MTM).

  Voor 1 maart ’22 betaalde een overtreder altijd 400 euro boete, ongeacht of het voertuig nu 10 kilo dan wel 1000 kilo te veel weegt. Van die forfaitaire boete wordt afgestapt. Voortaan zal de mate van overlading wel doorwegen in het tarief van de boete. Concreet : hoe zwaarder de overlading in verhouding tot de maximaal toegelaten massa, hoe hoger de boete.

  Voor de zwaarste overtreders bedragen de boetes voortaan 4.000 euro voor bestelwagens en andere voertuigen met een maximaal toegelaten massa van 3,5 ton en 6.000 euro voor vrachtwagens.

  Een duidelijk overzicht van de inbreuken en de daarbij horende boetes, vindt u in de tabel op deze pagina.