Gedaan met laden. U bevindt zich op: Verzending aanslagbiljetten onroerende voorheffing 2022 vanaf eind mei Nieuwsberichten van Vlaamse Belastingdienst

Verzending aanslagbiljetten onroerende voorheffing 2022 vanaf eind mei

Nieuwsbericht
24 mei 2022

Iedere Vlaming met een eigen woning, bouwgrond of ander onroerend goed ontvangt elk jaar een aanslagbiljet voor onroerende voorheffing (“grondbelasting”). De aanslagbiljetten voor 2022 worden verstuurd vanaf eind mei.

Wist u dat u dit aanslagbiljet ook digitaal kunt ontvangen via uw eBox, uw persoonlijke digitale postbus voor overheidsdocumenten?

Uw aanslagbiljet digitaal?

Als u een actieve eBox heeft, krijgt u uw aanslagbiljet daarin digitaal afgeleverd. U krijgt een mailbericht op het mailadres van uw keuze van zodra er een nieuw document klaar staat. Kijk dus zeker even na of er een mailadres aan gekoppeld is dat u regelmatig gebruikt! Zo mist u geen enkel belangrijk document.

Heeft u nog geen actieve eBox, maar wil u uw aanslagbiljet onroerende voorheffing voortaan digitaal ontvangen? Lees dan hoe u uw eBox kan activeren op Uw aanslagbiljet digitaal.

Online betalen met QR-code

Sinds 2021 vindt u op het aanslagbiljet voor onroerende voorheffing (zowel op papier als digitaal) ook een QR-code. Om te betalen volstaat het om de QR-code op het aanslagbiljet te scannen. Dat kan met een smartphone-camera, met eender welke QR-lezer, of met de bank-app van sommige banken. De betaling verloopt verder via de Vlaamse betaalverwerker POM en uw beveiligde bankomgeving. U moet alleen nog de overgenomen betaalgegevens controleren en de betaalopdracht bevestigen.

Meer informatie over rekeningnummer en betaalmogelijkheden vindt u op Betaalinformatie voor Vlaamse belastingen.

Elk jaar meer dan 2,8 miljoen aanslagbiljetten voor onroerend-goed-eigenaars

Elke eigenaar van onroerende goederen in Vlaanderen ontvangt jaarlijks een aanslagbiljet voor onroerende voorheffing. De Vlaamse Belastingdienst verstuurt meer dan 2,8 miljoen aanslagbiljetten per jaar. Op kruissnelheid loopt dat op tot 400.000 per week.

De verzending voor 2022 start eind mei, zodat het overgrote deel van de aanslagbiljetten (ongeveer 92%) in het jaar zelf verzonden wordt.

Enkele veelgestelde vragen

Wanneer ontvang ik mijn aanslagbiljet onroerende voorheffing?

Er is geen vast verzendschema. Dat betekent dat u het aanslagbiljet wat vroeger of later in het jaar kan ontvangen. Op de pagina over het aanslagbiljet en de betaling van de onroerende voorheffing vindt u meer informatie over de verzending van aanslagbiljetten, hoe u kan nakijken of het aanslagbiljet al verzonden is en wat redenen kunnen zijn waarom u het aanslagbiljet van een vorig jaar nog niet ontvangen heeft.

U kunt uw aanslagbiljetten ook raadplegen via “Mijn dossier” in het digitaal loket van de Vlaamse Belastingdienst(opent in nieuw venster).

Hoeveel zal mijn onroerende voorheffing voor 2022 bedragen?

Op de pagina met informatie over de berekening van de onroerende voorheffing kan u zelf berekenen hoeveel de onroerende voorheffing voor u concreet zal bedragen. U moet alleen een paar gegevens invoeren en de simulatiemodule geeft u een concreet resultaat voor uw persoonlijke toestand.

U kan er ook nalezen hoe het komt dat het bedrag van de onroerende voorheffing meestal iets hoger is dan het vorige jaar.