Rijopleidingen en -examens, het terugkommoment en de technische keuring blijven plaatsvinden

Het Overlegcomité van 24 maart 2021 heeft een reeks bijkomende maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus in te perken. Alle rijopleidingen, rijexamens en de technische keuring van voertuigen kunnen blijven plaatsvinden.

Vlaamse steunmaatregelen voor mobiliteitssectoren

Veel bedrijven uit de mobiliteitssector komen in aanmerking voor bepaalde federale steunmaatregelen ((opent in nieuw venster)) of de Vlaamse beschermingsmechanismen van VLAIO. Die compensatiepremie zal echter geen faillissementen tegenhouden bij bedrijven met meerdere voertuigen.

Daarom geeft de Vlaamse overheid bijkomende steun aan de mobiliteitssectoren met:

Er komt ook financiële steun voor De Lijn en de Vlaamse regionale luchthavens.

Openbaar vervoer

Drietalig document voor (inter)nationale verplaatsingen

Download het drietalig document met toelichting over de COVID-19-maatregelen (PDF bestand opent in nieuw venster), te gebruiken tijdens eventuele controles van:

• (inter)nationale privéverplaatsingen met een personenwagen
• (inter)nationaal personenvervoer
• (internationaal) transport van goederen.

Het document is louter bedoeld als een toelichting voor buitenlandse instellingen over de coronamaatregelen in Vlaanderen en heeft daarnaast geen wettelijke waarde.

Houd er rekening mee dat u niet-essentiële verplaatsingen nog steeds maximaal moet beperken en dat het uw eigen verantwoordelijkheid is dat uw voertuig zich in een veilige staat bevindt.

Tijdelijke demonteerbare afscherming

Door de coronamaatregelen is het toegelaten om tussen 4 mei 2020 en 31 december 2021 een tijdelijke afscherming (zoals tussenschotten) in voertuigen te voorzien. Na het plaatsen van zo’n afscherming hoeft u niet speciaal naar de keuring te gaan.

Lees alle informatie en vereisten voor tijdelijke demonteerbare afscherming.

Protocol autobus en autocar

Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken heeft een protocol verspreid over de sanitaire regels voor collectief personenvervoer met autobus of autocar voor nationale en internationale ritten. Het protocol bevat aanbevelingen voor het heropstarten van de vervoerstrajecten van passagiers met autobus of autocar die buiten het openbaar vervoer en het leerlingenvervoer bijzonder onderwijs vallen.

Lees meer over het protocol