Gedaan met laden. U bevindt zich op: Campagne Syllabuse tegen grensoverschrijdend gedrag Nieuwsberichten van Vlaamse Ombudsdienst

Campagne Syllabuse tegen grensoverschrijdend gedrag

Nieuwsbericht
28 september 2022

De Genderkamer lanceert Syllabuse tegen grensoverschrijdend gedrag. Een online syllabus over maar vooral tegen grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs.

Praten over grensoverschrijdend gedrag is niet makkelijk maar het is nodig zodat grenzen duidelijk worden en niet meer worden overschreden. Er is dringend actie en vooral veel meer openheid nodig. Daarom lanceert de Genderkamer met de start van het nieuwe academiejaar: Syllabuse. Een online syllabus die grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs onder de aandacht brengt en als tool moet werken om het probleem bespreekbaar te maken. 

 

Met Syllabuse.be wil de Genderkamer een open debat creëren. Het is een online platform waar iedereen in het hoger onderwijs, of je student, docent of medewerker bent, aan kan bijdragen. Iedereen kan er eigen ervaringen en getuigenissen delen of tips en raad meegeven over hoe om te gaan met gelijkaardige situaties. Hoe grijs is de zone tussen aanvaardbaar en niet-aanvaardbaar?

De grenzen van wat wel of niet kan, zijn voor iedereen anders. Wat voor de één aanvaardbaar is, is het voor de ander al lang niet meer. Met Syllabuse wil de Genderkamer via dialoog duidelijkheid brengen voor alle partijen. Of je nu zelf grensoverschrijdend gedrag hebt meegemaakt als getroffene, je niet goed weet of je het hebt veroorzaakt, of als omstaander. Grensoverschrijdend gedrag vindt niet enkel plaats tussen docenten en studenten, maar op elk niveau. Elke getuigenis helpt om het probleem bespreekbaar te maken. Duidelijkheid brengen is de enige manier waarop iedereen zich 100% veilig en gewaardeerd kan voelen op school. Syllabuse is een start, geen eindpunt. Aangezien globale data over grensoverschrijdend gedrag in het hoger onderwijs ontbreken, is het enorm belangrijk dat we een manier vinden om hierover kennis te verzamelen in Vlaanderen.

“We merken een sterke stijging van meldingen over grensoverschrijdend gedrag binnen onze werking, Het gaat dan zowel over studenten als medewerkers. Het is belangrijk dat betrokkenen in een sfeer van vertrouwen hun ervaringen kunnen delen en in dialoog treden. Dat is de enige manier om dit probleem uit de wereld te helpen”, zegt Annelies D’Espallier van de Genderkamer, deel van de Vlaamse Ombudsdienst die instaat voor de behandeling van vragen en klachten over grensoverschrijdend gedrag. Uiteraard moedigt de Genderkamer aan om dat gesprek ook te blijven voeren met de universiteiten en hogescholen door contact op te nemen met de vertrouwenspersonen van je campus. Op Syllabuse.be vind je al deze meldpunten nog eens op een rij.

Om deze campagne zoveel mogelijk draagvlak te geven zet ook Academisch uitgeverij Acco haar schouders onder het initiatief. In de cursussen voor het nieuwe academiejaar vinden de studenten flyers over Syllabuse. Ook worden de affiches verspreid in de winkelpunten van Acco. Dankzij haar nauwe contacten met overkoepelende studentenverenigingen en academici, kan Acco de Syllabuse communicatietoolkit verder helpen verspreiden. Op het einde van het academiejaar wordt de complete Syllabuse geprint en exclusief verdeeld via de winkelpunten van Acco.

Acco ondersteunt al meer dan 60 jaar het hoger onderwijs, we staan dus al lang dicht bij studenten. Wij voelen ons geroepen om de volgende generatie te wapenen voor de toekomst met de laatste kennis, maar ook vooral met het vermogen om van elkaar te blijven leren en mee te evolueren. Om zo verder te bouwen aan een wereld die niet alleen sneller, maar ook beter draait. Daarom zetten we maar al te graag onze schouders onder de Syllabuse van de Genderkamer,” verklaart Lien Berendsen, Corporate & Brand Marketeer bij Acco.

VRT radiozenders StuBru en MNM versterken tenslotte de mediacampagne van Syllabuse. In de week van de student kick-offs zal het MNM-programma Generation M in het teken staan van grensoverschrijdend gedrag en gaat StuBru-reporter Stéphan Tanganagba op pad tijdens Brussel Brost om bij studenten zelf te polsen wat hun ervaringen zijn met het topic. Het gesprek wordt daarna verder gezet in Late Late Flo, het nieuwe taboedoorbrekende programma van Flo Windey op StuBru.

Schrijf, reageer, of lees mee op syllabuse.be(opent in nieuw venster)