Opening Herman Teirlinckgebouw op 20 september 2017 - site Thurn & Taxis Brussel

Na een recordtijd van 26 maanden na de eerstesteenlegging opent Vlaams viceminister-president en minister van Bestuurszaken Liesbeth Homans vandaag feestelijk het Herman Teirlinckgebouw, het gloednieuwe kantoorgebouw van de Vlaamse overheid in Brussel en meteen ook het grootste passieve kantorencomplex van België.

Door de duurzame en toegankelijke kenmerken van het bouwwerk te combineren met vooruitstrevende ICT-technologieën en aangename ondersteunende diensten maakt de Vlaamse overheid haar rol van innovatieve koploper waar.

Het Herman Teirlinckgebouw bevindt zich langs het kanaal op de site van Thurn & Taxis, één van de nieuwste grootschalige ontwikkelingslocaties in het hart van Brussel. Deze site van 45 hectare, met een groot park, een levendige stedelijkheid en historische charme, zal de komende jaren verder uitgroeien tot een nieuwe hoogwaardige groene stadswijk met gemengde functies.

De meandervorm van het gebouw creëert een gevarieerd bouwvolume dat zich op een vanzelfsprekende wijze inpast tussen de stedelijke blokken langs de Havenlaan. Het ontwerp kiest bewust voor een duurzame laagbouw van slechts zes lagen met grote horizontale vloervelden op een menselijke maat. Een bescheiden hoogte accent tot 60 meter in de tweede lijn geeft het project een herkenbaar element in de skyline van Brussel.

Het Herman Teirlinckgebouw is georganiseerd rond een binnenstraat in de lengteas van het gebouw. Alle publieke functies, zoals het restaurant, ontvangstruimtes, auditoria, expositieruimte en vergadercentra hebben een adres aan deze openbare binnenstraat met twee publieke tuinen en geïntegreerde kunstwerken. Op de hogere verdiepingen zijn de kantoorvloeren gesitueerd rondom twee grote groene serres. Hierdoor ontstaat een compact en helder gebouw met veel daglicht.

Duurzaamheid troef

Het Herman Teirlinckgebouw is als nieuwbouw van circa 46.000 m² netto oppervlakte het grootste passieve kantorencomplex van België. Het behaalt 4 sterren op vlak van duurzaamheid volgens het Handboek ‘waardering van kantoorgebouwen’ van de Vlaamse overheid - de hoogst haalbare score. Het heeft E-peil 31 door passieve koeling en verwarming. Door de plaatsing van zonnepanelen zal dit E-peil nog zakken tot E23.
Duurzaamheid omvat ook het comfort voor de gebruiker. In het hele gebouw heerst een aangenaam binnenklimaat, geregeld via een centraal systeem. Ook de bediening van de buitenzonwering gebeurt automatisch. Vier binnentuinen vormen de groene longen van het gebouw. De vorm van het gebouw zorgt voor optimale natuurlijke lichtinval.

Het duurzame karakter werd doorgetrokken in de materiaalkeuze en de inrichting. Er zo veel mogelijk gewerkt met hergebruikt materiaal, gecertificeerd hout, cradle-to-cradle tapijt, … . , maximaal afkomstig uit regionale bronnen en milieuvriendelijk vervoerd.

Bereikbaar, toegankelijk en bruikbaar voor iedereen

Duidelijke informatieverstrekking, klantvriendelijke dienstverlening, logische signalisatie, voldoende gebruiksruimte zorgen voor een grote toegankelijkheid. Enkele concrete ingrepen: Geleide-lijnen voor blinden en slechtzienden wijzen de weg naar de inkom waar automatische deuren zorgen voor een drempelloze toegang. Daarna lopen de geleide-lijnen verder tot de onthaalbalie.

Aan de balie en in het auditorium worden slechthorenden ondersteund door een ringleiding waarmee zij met een hoortoestel geluid kunnen beluisteren zonder storend omgevingsgeluid.

Personen in een rolstoel zijn gebaat bij de brede gangen en circulatieruimtes kenmerkend voor het gebouw.
In de binnenstraat zijn alle functies duidelijk en goed leesbaar bewegwijzerd. Doorheen het hele gebouw werd aandacht besteed aan het creëren van voldoende contrasten.

Er is aangepast sanitair met grotere afmetingen, steunbeugels, onderrijdbare wastafel, alarm, ... . Op het gelijkvloers en op de 1e verdieping zijn voor iedereen toegankelijke (genderneutrale) toiletten.

ICT verhoogt efficiëntie

Digitaal samenwerken wordt ondersteund door SharePoint en Skype voor Bedrijven. Personeelsleden kunnen op gelijk welk toestel in het gebouw printen, scannen en kopiëren met hun badge. Naast vergaderzalen voor meer dan 6 personen zijn ‘roomies’ te vinden: tablets met informatie over de reservatie van het lokaal in kwestie. Gaat een vergadering niet door, dan wordt de zaal terug vrijgegeven. Wat zorgt voor efficiënter zaalbeheer. Surface hubs – grote interactieve schermen – ondersteunen plaatsonafhankelijk werken en dynamisch vergaderen.

Waaier aan diensten en faciliteiten

De dienstverlening in het gebouw zorgt ervoor dat de Vlaamse-overheidsmedewerkers onder de beste omstandigheden aan de slag kunnen. Infobalies op het gelijkvloers en de eerste verdieping, een nette en gerieflijke omgeving, een dienst voor de levering van pakjes … . Elke dag is er een uitgebreide keuze aan gerechten, snacks, soep, salades in het bedrijfsrestaurant en de broodjesbar, en warme dranken in de koffiebar. Er wordt ingezet op het welzijn van de personeelsleden met een fitnessruimte, een samenwerktuin en een leestuin, een EHBO- en een afkolflokaal … , elektrische) fietsen, plooifietsen, steps, kleedkamers, douches, een droogkamer, … .

Nieuwe huisvesting genereert besparing

Na vijf Vlaamse administratieve centra in Antwerpen, Brugge, Gent, Hasselt en Leuven, krijgt nu ook Brussel een nieuw kantoorgebouw voor de Vlaamse administratie. Hiermee zorgt de Vlaamse overheid voor nieuwe huisvesting die beter is aangepast aan de hedendaagse noden en mogelijkheden, efficiëntiewinsten teweegbrengt en die bovendien 4 miljoen euro per jaar goedkoper is ten opzichte van de huidige huisvesting.
Het Herman Teirlinckgebouw zal de Vlaamse ambtenaren samenbrengen die in Brussel verspreid werkten in het Phoenixgebouw (ca. 750 werknemers), het Boudewijngebouw (ca. 1.200 werknemers) in de Brusselse Noordwijk, en de Kliniekstraat (ca. 170 werknemers) in Anderlecht. In totaal verhuizen veertien entiteiten. Door deze entiteiten samen te brengen in één complex, boekt de Vlaamse overheid efficiëntiewinsten op vlak van uitbating.

Excellent gebouw vraagt om voorbeeldig gedrag

De personeelsleden worden actief aangespoord tot duurzaam gedrag. Bijvoorbeeld om de trap te nemen, gebruik te maken van de uitgebreide fietsvoorzieningen, te kiezen voor het vegetarische aanbod in het bedrijfsrestaurant, herbruikbare koffiebekers en waterflesjes te gebruiken … .

Over Herman Teirlinck

De naam Herman Teirlinck werd – door Vlaamse ambtenaren – gekozen uit een lijst van overleden Vlaamse kunstenaars gevestigd in het Brusselse. Teirlinck was een Belgisch roman- en toneelauteur en dichter geboren in Sint-Jans-Molenbeek. Daarnaast was hij geruime tijd actief als leraar Nederlandse letterkunde in Antwerpen en Brussel. In 1919 werd Teirlinck lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Taal- en Letterkunde. Hij werkte als leraar aan het Koninklijk Hof, en was raadsheer voor Kunst en Wetenschap van koningen Albert I, Leopold III en Boudewijn.

In 1946 stichtte hij te Antwerpen de studio voor het Nationaal Toneel van België, beter gekend als de ‘Studio Herman Teirlinck’. In de jaren vijftig trad hij op als adviseur van de minister van Onderwijs. Herman Teirlinck ontving staatsprijzen voor toneelletterkunde en Vlaamse letterkunde, en de prijs der Nederlandse letteren. Hij overleed in Beersel in 1967.

Weetjes over het gebouw

 • Eerste steenlegging: 1 juli 2015
 • Officiële opening: 20 september 2017
 • De eerste collega verhuist: 28 augustus 2017
 • De laatste collega verhuist: 16 januari 2018
 • Hoogste score op vlak van duurzaamheid volgens het Handboek ‘waardering van kantoorgebouwen’ van de Vlaamse overheid: 4 sterren
 • De plafondverwarming wordt aangestuurd door een warmtepomp met acht boorgaten van 85 meter diep.
 • 1.195 zonnepanelen zullen 285 MWh/ jaar produceren, goed voor zo’n 25% van het primaire energieverbruik.
 • Netto oppervlakte: 46.000 m²
 • Aantal gevelbakstenen: 700.000, 140.000 betonblokken, 609 raamkaders
 • 54.000m³ grondverzet
 • 855 paalfunderingen van 22m diep
 • Hoogte: 60 m
 • Capaciteit: 1.750 individueel werkplekken
 • 150 vergaderlocaties
 • Elke 6’ een pendelbus vanaf Brussel-Noord tijdens spitsuren

Meer info Herman Teirlinckgebouw: https://overheid.vlaanderen.be/herman-teirlinckgebouw

Inlichtingen opening Herman Teirlinckgebouw

Toon De Bock
Woordvoerder Vlaams minister Liesbeth Homans, Viceminister-president van de Vlaamse Regering, Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering, Wonen, Gelijke kansen en Armoedebestrijding
Arenbergstraat 7, 1000 Brussel
T. 0477 63 03 66
toon.debock@vlaanderen.be

Bert Eggermont
Teamhoofd communicatie
Het Facilitair Bedrijf, Beleidsdomein Kanselarij en Bestuur, Vlaamse overheid
Havenlaan 88 bus 60, 1000 Brussel
T. 0498 88 40 03
bert.eggermont@kb.vlaanderen.be

Websites

Zie hoger