WAAR IS CARL DEVOS? Team Gelijke Kansen (Vlaamse overheid) geeft expertendatabank een update

Valt het je ook op dat het vaak dezelfde experten zijn die in de media verschijnen? Blank, mannelijk, veertigplusser, type Carl Devos.  Dat kan anders volgens het team Gelijke Kansen van de Vlaamse overheid. Vrouwelijke experten of experten met een migratieachtergrond of handicap hebben ook de nodige kennis in huis om de media te woord te staan. De Vlaamse overheid treedt daarom op als matchmaker en stelt hun contactgegevens ter beschikking van journalisten en mediamakers dankzij de vernieuwde expertendatabank.

Mediamakers laten dikwijls dezelfde experten aan het woord. Gaat het over politieke kwesties, dan is de kans groot dat Carl Devos zijn zeg komt doen. Breekt het griepvirus uit, dan komt Marc Van Ranst de situatie toelichten. En duikt er ergens een economische crisis op, dan luisteren we met z’n allen naar de wijze woorden van Geert Noels.

Zonde toch, dat bijna altijd blanke mannelijke veertigplussers als expert aan bod komen in de media. Daarom lanceert het team Gelijke Kansen van de Vlaamse overheid een campagne om haar vernieuwde expertendatabank in de kijker te plaatsen. Het doel is vrouwen, transgenders en personen met een handicap of migratieachtergrond in beeld te brengen voor hun expertise. Zo wil de Vlaamse overheid de stereotiepe beeldvorming over die groepen doorbreken.

Het uithangbord van de campagne is politiek expert Carl Devos. Vandaag is hij een volledige dag onbereikbaar. Wie hem probeert te bellen, krijgt een voicemailbericht waarin Carl zelf suggereert om ook eens aan andere experten te denken. Stuur je hem een mail, dan krijg je een out-of-office-bericht met dezelfde boodschap.

Meer info vind je op www.expertendatabank.be.

 

Websites

Bram Evens
Agentschap Binnenlands Bestuur
Teamverantwoordelijke Communicatie & Organisatieontwikkeling