Bouwprojecten van de Vlaamse overheid

Bouwprojecten van de Vlaamse overheid

Het Facilitair Bedrijf bouwt en verbouwt in heel Vlaanderen

De Afdeling Bouwprojecten van Het Facilitair Bedrijf coördineert diverse bouwprojecten van de Vlaamse overheid. Dit kan gaan over zowel nieuwbouw- en renovatieprojecten als het inrichten of optimaliseren van gebouwen. De vastgoedportefeuille van de Vlaamse overheid is heel gevarieerd van administratieve gebouwen tot jeugdinstellingen en vormingscentra, regieposten en luchthavengebouwen, loodsen en centra voor milieu en- natuureducatie en culturele en historische infrastructuur. De meeste gebouwen bevinden zich in Vlaanderen, maar we hebben er ook enkele in grote steden in het buitenland. Volgens de cijfers uit de vastgoedwijzer beschikte de Vlaamse overheid in 2019 over 2.766 gebouwen.

Ontdek op deze website een selectie van onze projecten en volg onze werven via Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram.
Wil je graag op de hoogte blijven van onze aanbestedingen? Schrijf je dan in op onze nieuwsflits.

Bouwprojecten

Ontdek enkele realisaties

Projectmanagement in een overheidscontext

De afdeling beheert en coördineert de bouwprojecten van projectdefinitie en programma van eisen, over ontwerp tot en met oplevering van de werken en overdracht naar exploitatie.
Een ploeg van projectleiders, werfcontroleurs, consulenten en administratieve krachten realiseert jaarlijks een 100-tal projecten.

Als overheidsdienst zijn wij gebonden aan de Belgische wetgeving rond overheidsopdrachten. Het Facilitair Bedrijf publiceert zijn aankondigingen voor overheidsopdrachten via e-Notification. Op dit platform kunnen we bestekken en documenten toevoegen, zodat bedrijven hier alle informatie kunnen raadplegen of downloaden. Het platform is helemaal gratis, beveiligd en is voor iedereen toegankelijk. Door je te registreren en zoekprofielen aan te maken, krijg je op een eenvoudige manier alle opdrachten binnen die jou interesseren.

Bij de Vlaamse overheid worden overheidsopdrachten en facturen digitaal afgehandeld via e-procurement. Alle overheden in België werken met dezelfde federale applicaties, e-Notification, e-Tendering en e-invoicing. Er zijn opleidingen beschikbaar bij verschillende opleidingscentra in jouw buurt. Vlot factureren aan de Vlaamse overheid? Klik hier voor tips.

Voor kleinere opdrachten onder <139.000 euro contacteren wij de aannemers rechtstreeks. Wil je zelf ook graag opgenomen worden in onze databank? Geef jouw contactgegevens dan zeker door via Facilipunt (tel.:02 553 20 00)

Onze partners

Het Facilitair Bedrijf is voortdurend op zoek naar nieuwe partners, zowel architecten als aannemers / bouwondernemingen, om zijn projecten mee te realiseren.
Dit zijn zowel kleine aanpassingen in bestaande gebouwen (renovatie, HVAC, technieken, schilderwerken, inrichting, ... ) als grote, nieuwe infrastructurele projecten.

Wij hebben een voorbeeldrol op vlak van innovatie, nieuwe materialen, nieuwe werkmethodes, ... Als partner kan jij samen met ons denken, evolueren en creëren.
Bij onverwachte problemen op de werf gaan we een open dialoog aan om te zoeken naar de meest geschikte oplossing.

Blijf op de hoogte van onze aanbestedingen via e-procurement en onze sociale mediakanalen.

aard
klasse

Onze klanten

Alle entiteiten van de Vlaamse overheid kunnen op de dienstverlening van Het Facilitair Bedrijf rekenen bij het verloop van hun bouwproject. We beschikken over een team van specialisten (architecten, ingenieurs, technische experten en werfcontroleurs) die de werkzaamheden begeleiden en coördineren van bij de opstart tot de opvolging en de nazorg. Bovendien geven wij advies op vlak van duurzaamheid, toegankelijkheid en werkplekinrichting. De entiteiten kunnen zich richten op hun core business, terwijl wij de coördinatie van hun bouwproject overnemen.

De werkvloer herinrichten? Laat je hier alvast inspireren door goede voorbeelden van Het Nieuwe Werken.

 

Duurzame en toekomstgerichte gebouwen

De Vlaamse overheid heeft een voorbeeldrol op vlak van duurzaamheid en integreert milieu-, sociale- en economische criteria in alle fases van een overheidsopdracht. Het Facilitair Bedrijf heeft hiervoor GRO ontwikkeld, een handleiding voor toekomstgerichte gebouwen. Met GRO kunnen we onze ambitie op vlak van duurzaamheid aan de hand van criteria en nadruk op geïntegreerd ontwerpen waarmaken.

Met duurzaamheid bedoelen we ook circulair bouwen. Toekomstgericht bouwen betekent dat we grondstoffen zo veel mogelijk in omloop houden. Ofwel in een natuurlijke cyclus van verteren en heropname, ofwel in een technische cyclus van hergebruik en recyclage. Grondstoffen zijn eindig. Wat oneindig is, is arbeidskracht, hernieuwbare energie, creativiteit, wilskracht,...

Ons engagement op vlak van duurzaam en circulair bouwen kadert in de sustainable development goals, de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN.

 

Samen met onze klanten en partners begeleiden wij het Vlaams vastgoedpatrimonium naar een duurzame toekomst !

Werken bij Het Facilitair Bedrijf

Wil je meewerken aan grootschalige projecten in een moderne werkomgeving, met plaats- en tijdsonafhankelijk werken en een goede teamgeest?

Het Facilitair Bedrijf gaat regelmatig op zoek naar nieuwe collega's: ingenieurs, architecten, administratieve medewerkers,...
Bekijk onze vacatures hier.

 

 

werklvoer HNW

Onderscheidingen

Het Facilitair Bedrijf behaalde verschildende onderscheidingen en prijzen:

 • ISO500001 certificaat energie management (2020)
 • ISO14001 certificaat milieumanagement (2020)
 • SDG Champion 2020 (2020)
 • CBRE Best Office Space België 2018, ‘Best Lobby’ voor Herman Teirlinckgebouw (2018)
 • Real Estate Society Award 2018 voor Herman Teirlinckgebouw (2018)
 • Assiver sluitsteen (2017)
 • Smartgeotherm Award 2017 met Herman Teirlinckgebouw (2017)
 • Toegankelijkheidslabel INTER voor VAC Leuven (2016)

Ook onze partners vallen geregeld in de prijzen met onze projecten:

 • CCB BETON Brussel behaalt het Cradle to Cradle Silver certificaat met gerecycleerde granulaten afkomstig van het oorspronkelijke WTC-gebouw.
 • AMO 2019 - award voor “meest productieve locatie”- Bureau Architecture LIST met Frans Masereelcentrum (2019)
 • Schrijnwerk Awards 2016 - Bedrijf Beneens wint Schrijnwerk Awards met loods Teunenberg in Olen. (2016)
 • Iconic Awards - categorie Architectuur - POLO Architects met VAC Gent (2015)

 

 

Contacteer ons

Heb je een vraag of een melding?

Alle afbeeldingen die je op deze website kan terugvinden zijn auteursrechtelijk beschermd. Neem contact met ons op indien je een foto wil gebruiken.

Op de kaart

Contact

Afdeling Bouwprojecten

Adres
Agentschap Facilitair Bedrijf
Afdeling Bouwprojecten
Havenlaan 88 bus 60
1000 Brussel
België
Telefoon
02 553 20 00
Website
Openingsuren
 • ma - vr08:00 - 17:00

Wilt u onze Data Protection Officer (functionaris voor gegevensbescherming) contacteren? Stuur dan een e-mail naar dpo.hetfacilitairbedrijf@vlaanderen.be.