Depot Vilvoorde_Uitbreiding archiefbewaarplaats Vlaamse overheid

Bouwheer
Het Facilitair Bedrijf
Adres
Centraal Depot Vilvoorde, Gustaaf Levisstraat 45, 1800 Vilvoorde, België
Aannemer
CIT BLATON N.V.
Ontwerpers
AR-TE BCVBA, STABO CBVA
Status
Opgeleverd 2018

Depot van Vlaamse overheid in omvang verdrievoudigd

Van archiefdocumenten, over kunstwerken, tot archeologische vondsten: het zijn allemaal zaken waarvoor verschillende diensten van de Vlaamse overheid een bewaarplicht hebben. Tot op vandaag werden deze op verschillende locaties bijgehouden, maar die tijd is nu voorbij. Vanaf het najaar 2018 kan het centrale Depot Vilvoorde in gebruik genomen worden.

Alles bewaren op een centrale plaats

Centralisatie is voor veel organisaties de sleutel tot een efficiëntere werking. Er ontstaat immers een kruisbestuiving tussen de verschillende diensten. Het overzicht valt gemakkelijker behouden. En vooral: er moet maar één gebouw worden verwarmd, gekoeld én onderhouden. In deze visie besloot de Vlaamse overheid om alle stukken waarvoor ze een bewaarplicht heeft, te centraliseren in het depot van Vilvoorde dat hiervoor een forse uitbreiding onderging. Dit terrein was reeds eigendom van de Vlaamse overheid en was nog maar voor ongeveer een derde volgebouwd. Niettemin was het voor de ontwerpers een ware puzzel om een concept uit te dokteren dat zowel aan het eisenpakket van de opdrachtgever als de stedenbouwkundige vereisten voldeed. De Design-and-build opdracht werd in maart 2016 toegekend aan de firma CIT BLATON N.V.

Oud geïntegreerd in nieuw

Het bestaande depot van Vilvoorde was een oude loods die al lang op het terrein stond en een tiental jaar geleden als centraal depot werd ingericht. De loods werd opgetrokken met een staalstructuur en met panelen in cellenbeton bekleed. Het dak was een klassieke steeldeck met isolatie en een bitumineuze dakdichting. Afbreken was niet meteen een optie aangezien de loods vol stond met bijna 20 kilometer (papieren) archiefdocumenten die we niet zomaar konden verplaatsen. Vandaar dat we dit depot volledig in het nieuwe complex hebben geïntegreerd en de kleur van de nieuwe gevelafwerking op de voorbouw van de oude loods hebben afgestemd.’

Dynamische uitstraling

Aan beide kanten van het depot werd een extra vleugel aangebouwd, telkens met een verschillende hoogte. Dit zorgt voor een dynamische en ietwat speelse uitstraling van het gebouw.
Om optimale bewaarcondities en veiligheid te garanderen, is het noodzakelijk dat er zo weinig mogelijk gevelopeningen zijn. Uitgezonderd natuurlijk de kantoorzone aan de voorkant waar een comfortabele werkplek voldoende daglicht vereist.

Energiezuinig gebouw

Het nieuwe depot is een rechthoekig gebouw van circa 100 x 70 meter met een variërende hoogte van 6 tot 17 meter. Om de meest optimale bewaarcondities te garanderen én tegelijkertijd de energiekosten te beperken, werd een BEO-veld van 27 boringen op ongeveer 110 meter diepte aangelegd. De structuur uit prefab beton met weinig openingen en binnenwanden uit betonmetselwerk zorgen voor een massief gebouw dat op zichzelf al weinig last van schommelingen in de buitentemperatuur en luchtvochtigheid heeft. Bovendien kunnen we dus genieten van gratis warmte en koeling die we uit de bodem halen en via betonkernactivering in de ruimtes wordt gebracht. Tal van andere ingrepen zorgen er ook voor dat het project een BREAAM GOOD certificaat zal behalen.

Heel veel opslagruimte

Op het gelijkvloers van het oude gedeelte is er het onthaal en kantoorruimte; de eerste etage kreeg werkruimtes voor het eigen personeel. Het ‘witte’ blok werd vooraan als ‘raadpleeglokaal’ ingericht. Archeologen, onderzoekers en andere geïnteresseerden kunnen er (weliswaar op afspraak) bepaalde stukken komen bekijken en bestuderen. Er is een ontvangst en transit voor de stukken voorzien, met drie ‘quarantaine-kamers’ waar alles in de juiste condities wordt gebracht voordat het in de depotruimtes wordt geplaatst. De rest van het gebouw bestaat uit verschillende opslagplaatsen en werkruimtes.