FeliXart museum, Drogenbos - Relighting

Bouwheer
Fonds Culturele Infrastructuur (FoCI)
Bedrag
€ 295.552,23
Aannemer
A.T.S. nv
Ontwerper
Ecolux
Status
Opgeleverd 2019

FeliXart museum
Op een plek waar je het niet verwacht, in het centrum van de kleine verstedelijkte gemeente Drogenbos, ligt het FeliXart museum omringd door een oase van vijf hectare groen. Ooit was het domein eigendom van Felix De Boeck (1898-1995), een van de pioniers van de Belgische abstracte kunst. Naast schilder was Felix ook landbouwer. Zijn  hele leven woonde en werkte hij in de hoeve op het domein, omgeven door een erf met bakoven, een boomgaard, kruiden- en groentetuinen. De FeliX-site beslaat dus niet alleen het FeliXart museum, maar ook de voormalige hoeve en boomgaard – nu beeldentuin - van Felix De Boeck. Deze unieke setting behaagt zowel de liefhebber van authentieke kunst met een grote K, als de liefhebber van erfgoed en ecologie en brengt ze met elkaar in contact.

Het modernistische gebouw van het museum ontwierp architect Rob Geys naar de geest van het vroeg geometrisch werk van De Boeck. Felix De Boeck legde zelf de eerste steen van het gebouw, maar stierf ongeveer een jaar voor de opening. Het museum opende in 1996 en legt de focus op historische en hedendaagse avant-gardekunst. Dankzij tentoonstellingen, projecten en publicaties van nationale en internationale uitstraling heeft het museum de laatste jaren een belangrijke plaats ingenomen binnen de expertise rond avant-garde, Interbellum en abstracte kunst.

De eigen collectie van het FeliXart Museum omvat een selectie van meer dan 1.000 schilderijen en 2.000 tekeningen uit het oeuvre van Felix De Boeck. Sinds enkele jaren toont het museum niet alleen meer werken uit de vaste collectie, maar is het tentoonstellingsaanbod jaarlijks uitgebreid met verschillende tijdelijke tentoonstellingen.

Relighting
Sinds enkele jaren ondergaat het FeliXart museumgebouw een aantal belangrijke infrastructuurwerken, gefinancierd door het Fonds Culturele Infrastructuur van de Vlaamse Gemeenschap (FoCI) en gecoördineerd door het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse Gemeenschap. Deze noodzakelijke omvangrijke projecten dienen het gebouw te moderniseren en te verbeteren. Naast werkzaamheden voor vochtsanering en een betere klimaatbeheersing coördineerde Het Facilitair Bedrijf in 2019 de werken om het FeliXart museum volledig van nieuwe verlichting te voorzien. De verouderde verlichtingsinstallatie werd vervangen door duurzame LED- verlichting, wat een aanzienlijke besparing op de elektriciteitsfactuur oplevert.