Gemeenschapsinstelling Bijzonder Jeugdzorg De Zande, Wingene - nieuwbouw

Bouwheer
Agentschap Jongerenwelzijn
Bedrag
€ 14.000.000,00
Aannemers
Himpe nv, Jan De Nul nv
Ontwerper
Osar Architects nv
Status
Opgeleverd 2014

Het project beoogde een nieuwe campus voor Gemeenschapsinstelling De Zande. De Succursale is gelegen in het noordoosten van de gemeente Wingene, in de bosrijke omgeving van Sint-Pietersveld. Het bestaande gebouwencomplex, bekend als “voormalig bijhuis, Succursale of matrozenschool” en een voormalige school zijn opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed en liggen in een bescherm landschap. Beide historische gebouwen hebben een nieuwe invulling en bestemming gekregen zonder zware ingrepen te moeten doorvoeren.

De Succursale en de school werden gerenoveerd en verbouwd waarbij recentere aanbouwen zonder erfgoedwaarde werden gesloopt en buitengevels grosso modo behouden bleven of hersteld werden naar hun originele toestand. Er werd een nieuwbouw opgericht voor functies die niet ondergebracht konden worden in het bestaande gebouwencomplex. Door zijn inplanting, compact volume en materiaalgebruik vormt de nieuwbouw een harmonieus geheel met de bestaande gebouwen.