Gemeenschapsinstelling Bijzondere Jeugdzorg De Zande, Ruiselede - renovatie

Bouwheer
Agentschap Jongerenwelzijn
Bedrag
€ 2.700.000,00
Aannemer
Yprado nv
Ontwerper
Architectuurbureau Hootsmans
Status
Opgeleverd 2014

Op de terreinen van de Gemeenschapsinstellingen voor Bijzondere Jeugdbijstand De Zande (Agentschap Jongerenwelzijn), aan de rand van Ruiselede bevindt zich een als erfgoed beschermde kapel. De kapel dateert uit 1856 en had tot 1974 een religieuze functie. Sindsdien heeft het gebouw voornamelijk als opslagplaats dienst gedaan.

In Open Oproep 14 werd aan ontwerpers gevraagd deze kapel om te vormen tot schoolgebouw voor de jongens die tijdelijk in De Zande verblijven. De Open Oproep werd gewonnen door Hootsmans architectuurbureau uit Amsterdam. Uitgangspunt van het winnende ontwerp was de herinrichting van het interieur waarbij de monumentale binnenruimte ervaarbaar moest blijven. Daartoe werd de gehele ruimte van het schip en een deel van de zijbeuken door middel van ruimtehoge kastenwanden opgedeeld en werd een nieuwe tussenvloer aangebracht. De ontsluiting van de aldus ontstane ruimten gebeurt door middel van een rondgang langs de gevel. In de nieuwe wanden en vloer zijn openingen aangebracht die zorgen voor zicht, overzicht en zonlicht. Hierdoor blijft het mogelijk de volledige omvang van het gebouw en hier en daar een oud detail te zien.

Alles werd uitgevoerd met maximaal respect voor de bestaande structuur. Met deze ingrijpende verbouwing werd iets toegevoegd dat zich ook in de materialisering duidelijk onderscheidt van het bestaande. De uitvoering van dit theoretisch ontwerp was een waar huzarenstuk, het eindresultaat mag er zijn.