Groenendaal, Hoeilaart - Uitbouw toegangspoort: realisatie boomkruinwandelpad en restauratie en herbestemming bosmuseum Jan van Ruusbroec

Bouwheren
Agentschap voor Natuur en Bos , Natuurinvest
Bedrag
€ 15.006.288,52
Ontwerpers
Belevingscentrum: Team van Meer! architecten & co, Boomkruinwandelpad en scenografie: nog te bepalen
Status
In studiefase

Het Zoniënwoud is een groot bosdomein aan de rand van Brussel dat bezaaid ligt met onroerend erfgoed. Het totale boscomplex is meer dan 5.000 ha groot. Het ligt in de 3 gewesten (Vlaams, Brussels, Waals) en wordt beheerd vanuit een gemeenschappelijke visie, die versnippering bestrijdt en daardoor de ecologische kwaliteit van het bos bevordert. Het Agentschap Natuur en Bos beheert het gedeelte van het Vlaamse gewest.

Het Zoniënwoud aan de rand van de Europese hoofdstad Brussel heeft bijzondere erfgoedwaarde: als restant van oerbossen zoals die vroeger in heel Europa bestonden, is het belangrijk natuurlijk erfgoed met een unieke ecologische waarde, recent nog erkend als natuurlijk werelderfgoed door UNESCO. Daarnaast is het Zoniënwoud ook onlosmakelijk verbonden met koninklijke/ keizerlijke families en met de kloosterordes die eeuwenlang het politieke en spirituele aanzicht van Europa bepaalden.

Voor het Zoniënwoud zijn 6 attractieve toegangspoorten uitgetekend, waarvan de site van Groenendaal (Hoeilaart) de belangrijkste is. De locatie is optimaal bereikbaar met de wagen (via de R0) en met de trein (via het GEN-station Groenendaal).

Met het toeristisch hefboomproject Mysterieus & Majestueus willen ANB en Natuurinvest de toegangspoort Groenendaal uitbouwen tot dé centrale hub waar toeristen hun bezoek aan het Zoniënwoud beginnen en beëindigen. Er zijn hiervoor op dit moment 2 projecten lopende:

  • Enerzijds de restauratie en herbestemming van de bestaande vierkantshoeve ter hoogte van het kasteel Groenendaal tot een nieuw belevingscentrum incl. scenografie
  • Anderzijds de realisatie van een boomkruinwandelpad en omgevingsaanleg rond het nieuwe belevingscentrum

 

Het belevingscentrum
Het huidige bosmuseum in de historische en beschermde priorijhoeve van Groenendaal zal grondig gerestaureerd worden tot een hedendaags belevingscentrum. Het ontwerp van architect Teamvanmeer! is klaar om uitgevoerd te worden. Het voorwerp van de opdracht is de restauratie en herbestemming van het bosmuseum Jan van Ruusbroec in Hoeilaart. De vierkantshoeve waarin het huidige museum gehuisvest is, is gebouwd rond 1778. Na diverse functies, is de hoeve de laatste keer in 1993 grondig gerenoveerd voor haar huidige bestemming: bosmuseum, (leegstaande) kantoren, kinderateliers en een conciërgewoning. In 1998 werd de hoeve beschermd als waardevol erfgoed. Het gebouw is niet alleen toe aan een grondige renovatie, maar zal ook een gewijzigd programma moeten huisvesten: belevingscentrum met horeca-gelegenheid en kantoren voor Natuurinvest. De bedoeling is de prijsvraag voor de werken in 2021 te lanceren en de werken in 2022-2023 uit te voeren.

 

Het boomkruinwandelpad
ANB en Natuurinvest willen aan het belevingscentrum een spectaculair maar gezinsvriendelijk boomkruinpad of ‘canopy walk’ aantakken: een toegankelijk wandelpad van ongeveer 1 km tot tussen de kruinen van majestueuze beuken, met een uitkijktoren die de landschapsbeleving naar een hoger niveau tilt. Verder gaat ANB op zoek naar een innovatieve scenografie voor het belevingscentrum en de boomkruinwandeling, die doorwerkt tot in het omgevingsplan. Er is via de open oproep-procedure van de Vlaamse bouwmeester een ontwerpwedstrijd doorgegaan. De laureaat zal in de loop van 2022 het ontwerp opmaken. De werken zouden in de loop van 2023-2024 moeten uitgevoerd worden.

 

Het is de uitdrukkelijke ambitie om een spraakmakende attractie te realiseren op maat van de internationale citytripper op bezoek in Brussel.

 

Lees ook: https://vlaamsbouwmeester.be/nl/instrumenten/open-oproep/projecten/oo3706-hoeilaart-groenendaal-canopy-walk

 

Het boomkruinwandelpad