Herman Teirlinckgebouw, Brussel - nieuwbouw

Bouwheer
VAC De Meander NV
Adres
Herman Teirlinck, Havenlaan 88, 1000 Brussel, België
Aannemer
Van Laere NV Algemene Aannemingen
Ontwerper
Neutelings Riedijk Architecten, i.s.m CONIX RDBM Architecten
Status
opgeleverd

Het Herman Teirlinckgebouw bevindt zich langs het kanaal op de site van Thurn en Taxis, één van de laatste grootschalige ontwikkelingslocaties in het hart van Brussel. Deze site, op wandelafstand van het Noordstation en met levendige stedelijkheid en historische charme van de Kanaalzone, zal de komende jaren uitgroeien tot een nieuwe hoogwaardige groene stadswijk met gemengde functies.

De meandervorm van het gebouw creëert een gevarieerd bouwvolume dat zich inpast tussen de stedelijke blokken langs de Havenlaan. Met het oog op een aantrekkelijke werkomgeving is bewust gekozen voor een duurzame laagbouw (passief gebouw) van slechts zes lagen met grote horizontale vloervelden op menselijke maat. Een bescheiden hoogteaccent tot 60 meter maakt van het project een herkenbaar element in de skyline van Brussel.

Het Herman Teirlinckgebouw wordt, net als het Koninklijk Pakhuis op de site van Thurn en Taxis, gekenmerkt door een overdekte binnenstraat. Deze loopt door de lengte van het gebouw en ligt op één as met die in het Koninklijk Pakhuis. Alle gemeenschappelijke functies voor de medewerkers, zoals het restaurant, ontvangstruimtes, de polyvalente ruimte en auditoria liggen aan deze binnenstraat.

Op de hogere verdiepingen zijn de kantoorvloeren gesitueerd rondom groene glazen wintertuinen.

Hierdoor ontstaat een helder en duurzaam gebouw met veel daglicht. De kantoorvloeren zijn gestructureerd rond drie kernen en zijn ingericht volgens de principes van Het Nieuwe Werken.

https://overheid.vlaanderen.be/herman-teirlinckgebouw

duurzaamheid en toegankelijkheid

Onze projectleider aan het woord

Contact

Agentschap Facilitair Bedrijf

Adres
Agentschap Facilitair Bedrijf
Havenlaan 88 bus 60
1000 Brussel
België
Telefoon
02 553 20 00
E-mail
Website
Openingsuren
  • ma - vr08:00 - 17:00

Wilt u onze Data Protection Officer (functionaris voor gegevensbescherming) contacteren? Stuur dan een e-mail naar dpo.hetfacilitairbedrijf@vlaanderen.be.