Holocaustmuseum Kazerne Dossin, Mechelen - nieuwbouw

Bouwheer
DAR – Diensten algemeen regeringsbeleid
Bedrag
€ 15.300.000,00
Aannemer
CEI-De Meyer nv
Ontwerper
AWG Architecten
Status
Opgeleverd 2012

Dit nieuwe museum bevindt zich tegenover de oude Oostenrijkse artilleriekazerne ‘Dossin’, waar tijdens de Tweede Wereldoorlog meer dan 25.000 Belgische en Noord-Franse Joden en zigeuners werden verzameld en van hieruit gedeporteerd naar Auschwitz. Sinds 1995 is er het Joods Museum van Deportatie en Verzet (JMDV) gevestigd. Omdat dit museum vanwege zijn succes al gauw te klein werd, besloot de Vlaamse Regering om op deze plek een nieuw project uit de grond te stampen.

Het nieuwe museum staat op de plaats van het vroegere ‘Arresthuis’, bij de Mechelaars beter bekend als het IKA-schoolgebouw. Het gedenkt de slachtoffers via een permanente tentoonstelling, maar biedt ook plaats aan tijdelijke educatieve projecten rond mensenrechten in een meer actuele context.

Aan de overzijde van het plein werd ook de voorbouw van de kazerne Dossin verbouwd en deze vleugel huisvest het documentatiecentrum, archief en memoriaal van het Dossin museum.

Contact

Agentschap Facilitair Bedrijf

Adres
Agentschap Facilitair Bedrijf
Havenlaan 88 bus 60
1000 Brussel
België
Telefoon
02 553 20 00
E-mail
Website
Openingsuren
  • ma - vr08:00 - 17:00

Wilt u onze Data Protection Officer (functionaris voor gegevensbescherming) contacteren? Stuur dan een e-mail naar dpo.hetfacilitairbedrijf@vlaanderen.be.