Holocaustmuseum Kazerne Dossin, Mechelen - verplaatsen treinwagon

Bouwheer
Departement Kanselarij en Bestuur
Bedrag
€ 28.000,00
Aannemer
Algemene Bouwonderneming VAC bvba
Status
Opgeleverd 2016

Net naast de Dossinkazerne bevond zich, langs de Tinellaan, een voormalige goederenwagon die voor deportatie gebruikt werd in de periode 1940-1944. Deze goederentrein maakt deel uit van de collectie van het Holocaustmuseum in de Dossinkazerne. De goederentrein is gedoneerd door de NMBS en werd in 2012 hier geplaatst op een betonnen sokkel.

De goederentrein met sokkel was op de huidige locatie storend voor de omwonenden die klacht indienden bij de raad voor vergunningsbetwistingen. Bovendien was de huidige locatie evenmin ideaal voor fietsers die het obstakel mogelijks te laat opmerkten. Tenslotte was de treinwagon ook voor museumbezoekers niet altijd zo zichtbaar, gezien de wagon zich net om de hoek bevond.

Om al deze problemen op te lossen werd ervoor gekozen om de bestaande wagon te verplaatsen en deze op het plein voor het museum te zetten (dit is onderdeel van de Goswin de Stassartstraat). Om historisch juister te zijn is de wagon ook niet langer op een hoge betonnen sokkel geplaatst maar werd deze op een kort stukje spoor met houten bielzen geplaatst.