Huis van het Nederlands, Brussel - renovatie

Bouwheer
Het Vlaams Brusselfonds
Bedrag
€ 3.356.596,00
Aannemers
Decorteam Meuleman nv, DSV nv, Bodima nv
Ontwerpers
Bovenbouw, Arter, ACC Architecture
Status
Opgeleverd 2015

Het Huis van het Nederlands is in Brussel gevestigd in een voormalige behangpapierfabriek. Het bestaande pand is in eerste fase volledig gerenoveerd. Dit hield o.m. in het opnieuw afwerken van alle ruimtes, het vervangen van buitenschrijnwerk, het schilderen van de gevels, het vernieuwen van vloeren, het herinrichten van de inkomhal,…

Dit werk moest gebeuren zonder de werking van de organisatie te staken. De renovatie is dus verdieping per verdieping uitgevoerd zodat de lessen in de verschillende klaslokalen konden blijven doorgaan.

In fase 2 is het achterhuis op de site afgebroken en vervangen door een nieuwbouw van 14 klaslokalen en enkele kantoren. De stad Brussel stond, omwille van ‘verbrusseling’, huiverachtig tegenover afbraak van het bestaande pand, om die reden was het erg moeilijk een vergunning te verkrijgen. Verder bestond de uitdaging er onder meer in om tijdig op te leveren gezien het nieuwe schooljaar steeds in september start.

Fase 3 houdt de energetische renovatie van de gevels van het hoofdgebouw in, naast het plaatsen van een groendak op de platte dakdelen van het gebouw.

Contact

Afdeling Bouwprojecten

Adres
Agentschap Facilitair Bedrijf
Afdeling Bouwprojecten
Havenlaan 88 bus 60
1000 Brussel
België
Telefoon
02 553 20 00
Website
Openingsuren
  • ma - vr08:00 - 17:00

Wilt u onze Data Protection Officer (functionaris voor gegevensbescherming) contacteren? Stuur dan een e-mail naar dpo.hetfacilitairbedrijf@vlaanderen.be.