Imalso, Antwerpen - nieuwbouw en verbouwing bestaande gebouw

Bouwheer
Het Facilitair Bedrijf
Bedrag
€ 11.961.362,00
Aannemer
Algemene Aannemingen Van Laere nv
Ontwerper
THV TRANS architectuur I stedenbouw cvba – wessel de jonge ar-chitecten
Status
Opgeleverd 2017

In 2010 werd door de Vlaamse Regering beslist alle Vlaamse diensten uit het Loodsgebouw aan de Tavernierkaai te Antwerpen te verhuizen en deze te herhuisvesten in het te renoveren Imalso-gebouw aan de Thonetlaan op Antwerpen-Linkeroever. Dit pand was aan renovatie toe, met maximaal behoud van semi-industriële architectuur. Het bood echter onvoldoende plaats aan alle verhuizende medewerkers, daarom werd de site uitgebreid. Zowel het oude als het nieuwe gedeelte werden ingericht met het oog op een zo groot mogelijke flexibiliteit.

Renovatie met eerbied voor historiek en erfgoed
Nieuwe daglichtzones en de integratie van een patio droegen bij aan een aangenaam vernieuwd landschapskantoor. De drie diensten in het bestaande gebouw kregen zo veel mogelijk een eigen verdieping ter beschikking - met werkplekken en organisatiespecifieke ruimtes zoals magazijnen, werkplaatsen en een kaartenarchief. Bij de renovatie werd zo veel mogelijk rekening gehouden met de historiek en de erfgoed-elementen van het pand.

Harmonieuze nieuwbouw
Het ontwerp van de aanpalende nieuwbouw bestaat uit een kruisvorm met een gelijkvloers, twee bovengrondse verdiepingen en één ondergrondse verdieping. Werk- en vergaderplekken wisselen elkaar af. De gekozen materialen bij de nieuwbouw vormen een geheel met die van het bestaande gedeelte. De nieuwbouw is ondergronds verbonden met de authentieke inkomhal van het bestaande gebouw.