Barokpaviljoen

Kasteel van Gaasbeek, Lennik - Restauratie barokpaviljoen en kapelaanswoning

Bouwheer
Departement Cultuur, Jeugd en Media - Vlaamse overheid
Adres
Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, 1750 Lennik, België
Aannemers
Renotec, Ingenium nv, Triconsult nv, Altri Tempi
Ontwerper
Studio Roma
Status
werken in uitvoering

Tijdens de eerste fase, van het Masterplan voor de heropwaardering van het Kasteel van Gaasbeek, werden het barokpaviljoen en de kapelaanswoning (hermitage) gerestaureerd. Ook de bijhorende trappenpartijen en de tuinmuren werden hersteld. Er bleef nog maar weinig over van de vroegere witloofschuur, daarom werd het kleine bouwvolume opnieuw opgericht.

Deze gebouwen, de trappenpartij en de omwallingen van het kasteel zijn als monument beschermd omwille van de artistieke en historische waarde bij MB van 26 maart 1998. Stabiliteit, maximaal behoud en herstellen waar nodig, waren de uitgangspunten tijdens de restauratie.

Een samenwerking tussen het Agentschap voor Natuur en Bos, Agentschap Onroerend Erfgoed, Departement Cultuur, Jeugd en Media en Het Facilitair Bedrijf.

Perceel 1: Restauratie barokpaviljoen

Het barokpaviljoen is een klein bijgebouw van het Kasteel van Gaasbeek. Het werd opgericht begin 17de eeuw.
Het betreft een ovaalronde constructie baksteenmetselwerk met geblokte omlijstingen van kalkzandsteen. Onder de elegante leienbedakking met geprofileerde grootklossen, zit een koepelvormige zoldering met een fraai stucplafond dat verrijkt werd met polychrome voorstellingen.

Het gebouw werd ingeplant op een terreinhelling. De ommuurde omringende trappen komen achteraan samen in de lange steektrap. Langs de ene zijde de voormalige witloofschuur/berging en langs de andere zijde de toegang naar de open tuin met kapelaanswoning in traditionele stijl met bak- en zandsteen.

Moeilijkheden tijdens de restauratie:
- het beschermen van het stucwerk tijdens de dakwerken met een houten constructie en luchtdrukkussens;
- het rot hout vervangen door prachtig nieuw schrijnwerk;
- door vandalisme moest het glas uit lood vervangen worden;
- het detailwerk om de latexlaag van het stucwerk weg te halen.
 

Perceel 2: de restauratie van de hermitage

De vroegere kapelaanswoning zal vanaf nu hermitage genoemd worden.