Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen - Masterplan renovatie

Bouwheer
Fonds voor Culturele Infrastructuur
Bedrag
€ 44.276.938,00
Aannemer
THV Artes Roegiers nv – Artes Woudenberg nv
Ontwerper
KAAN architecten
Status
Masterplan in uitvoering

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen was aan een grondige renovatie toe. In december 2011 werd gestart met de verbouwingswerken.

De grote uitdaging in dit project was het inpassen van een nieuw hedendaags museum zonder het 19de-eeuwse concept te verliezen. Het architectenbureau KAAN slaagde hierin door de uitbreiding, ook wel het verticale museum genoemd, in de oude patio's van het gebouw in te passen. Bescheiden en spectaculair tegelijk moet dit Verticale Museum het werk presenteren met dezelfde kracht als het 19de-eeuwse gebouw, zonder dat de architectuur zich opdringt ten koste van de kunsten. Dankzij de fusie van twee volstrekt verschillende museale werelden die tot wederzijds voordeel met en in elkaar bestaan, kan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen uit de 21ste eeuw zich aan de stad blijven presenteren in het monument van de 19e eeuw, waardig aan de collectie.

Bouw intern depot
Voorheen zat de collectie verspreid over zeven depots. Het nieuwe depot heeft 3.660 m² aan schilderijenrekken over 2 verdiepingen. De ruimte is stof-en trillingsvrij en is uitgerust met een hypermoderne klimaatregeling. (afgerond)

Sloopwerkzaamheden
Deze fase werd afgerond in 2014 en omvatte de asbestverwijdering en sloopwerkzaamheden (afgerond)

Bouw van een verticaal museum
De tweede fase betreft de renovatie van het 19de-eeuwse museum en de bouw van het nieuw verticaal museum. Het nieuwe volume bevat 10 nieuwe zalen. Hier regeert asymmetrie: hoogte, volume en lichtinval variëren. Een boeiend contrast met de symmetrie van het klassieke gebouw. Twee werelden in één museum. (afgerond)

Restauratie museum
De zalen herwinnen hun geroemde grandeur. Historisch pleisterwerk, schrijnwerk en parketvloeren werden maximaal gered en zorgvuldig opgeknapt. Alle plafonds kregen één uniforme kleur, de muurtinten variëren in functie van de ruimte. (lopend)

Gevels en mozaïeken
Friezen, bustes, borstbeelden, medaillons en andere sculpturen kregen een delicate behandeling om degradatie tegen te gaan. Op het dak stralen de iconische engelen met paardenkoets als weleer.
De mozaïeken werden aangevuld met identiek marmer uit dezelfde periode en gevoegd met een eeuwenoude Italiaanse voegtechniek.
De mozaïek in de inkom was niet meer te redden. Hiervoor is een nieuwe in de maak. (lopend)

Proefdraaien klimaat
De waarborg van een stabiel klimaat was één van de belangrijkste redenen om het museum te verbouwen. Zo blijven de kunstwerken in topstaat.
Het nieuwe museumvolume is uitgerust met een A-klimaatsysteem. Het 19-de eeuwse gedeelte met een B-systeem. Dit wordt aangevuld met extra objectklimatisering. Uit het plafond daalt zuivere lucht neer. Die hecht zich aan de muur achter elk schilderij. Een perfecte omgeving voor kunstwerken. We testen een jaar lang zodat we elk seizoen hebben beleefd. (lopend)

Scenografie
Twee museumdelen en zalen die onderling sterk verschillen: het nieuwe museum verrast door zijn variatie. De scenografie zorgt voor een herkenbare “zwarte draad”. De panelen in zwarte inkt komen overal terug. Als sokkel, vitrine, drager van zaalteksten en zelfs als grote aanplakzuilen.
Begin 2018 werd beslist om ook de renovatie van de gevel en de kantoren en de aanleg van de tuin mee in het totaalproject op te nemen. (lopend)

Renovatie van de kantoren

Heraanleg museumtuin
De nieuwe museumtuin verrijkt de buurt én elk museumbezoek. De kleinschalige, groene oase heeft een sereen karakter. Ze fungeert tegelijk als publieke ruimte en als eerste museumzaal. De openlucht exporuimte verenigt sculpturen uit de eigen collectie en bruiklenen. Het ontwerp weerspiegelt de ontstaans- en ontwikkelingsgeschiedenis van het museum. (lopend)
 

Pers

Artikel verschenen in De Standaard op 2/02/2021: Facelift KMSKA gaat laatste fase in (361.8 kB)

Artikel verschenen in Knack Weekend op 1/02/2021: Museumkoorts: op wandel door het vernieuwde KMSKA in 6 architecturale stops (576.1 kB)

Artikel verschenen in Gazet Van Antwerpen op 2/02/2021: Oogverblindende museumgedeelte KMSKA klaar, gebouw nog niet (151.16 kB)

Video verschenen op www.vrt.be op 1/02/2021: Antwerps Museum voor Schone kunsten is bijna klaar: unieke beelden van lege, vernieuwde zalen (145.1 kB)

Video verschenen op www.atv.be op 1/02/2021: Eerste blik achter vernieuwde schermen van KMSKA (109.17 kB)

Contact

Afdeling Bouwprojecten

Adres
Agentschap Facilitair Bedrijf
Afdeling Bouwprojecten
Havenlaan 88 bus 60
1000 Brussel
België
Telefoon
02 553 20 00
Website
Openingsuren
  • ma - vr08:00 - 17:00

Wilt u onze Data Protection Officer (functionaris voor gegevensbescherming) contacteren? Stuur dan een e-mail naar dpo.hetfacilitairbedrijf@vlaanderen.be.