Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Antwerpen - Masterplan renovatie

Bouwheer
Fonds voor Culturele Infrastructuur
Bedrag
€ 44.276.938,00
Aannemer
THV Artes Roegiers nv – Artes Woudenberg nv
Ontwerper
KAAN architecten
Status
Masterplan in uitvoering

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen was aan een grondige renovatie toe. In december 2011 werd gestart met de verbouwingswerken.

De grote uitdaging in dit project was het inpassen van een nieuw hedendaags museum zonder het 19de-eeuwse concept te verliezen. Het architectenbureau KAAN slaagde hierin door de uitbreiding, ook wel het verticale museum genoemd, in de oude patio's van het gebouw in te passen. Bescheiden en spectaculair tegelijk moet dit Verticale Museum het werk presenteren met dezelfde kracht als het 19de-eeuwse gebouw, zonder dat de architectuur zich opdringt ten koste van de kunsten. Door dit samengaan van twee volstrekt verschillende museale werelden die tot wederzijds voordeel met en in elkaar bestaan, kan het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen uit de 21ste eeuw, zich aan de stad blijven presenteren in het monument van de 19e eeuw, de collectie waardig.

Fase 1 omvatte de asbestverwijdering, sloopwerkzaamheden en de realisatie van het intern depot. Deze fase werd afgerond in 2014.
Fase 2 omvat de renovatie van het 19de-eeuwse museum en de bouw van het nieuw verticaal museum.
Begin 2018 werd beslist om ook de renovatie van de gevel en de kantoren en de aanleg van de tuin mee in het totaalproject op te nemen.

 

Werfopvolging

Volg de werken via http://www.hetnieuwemuseum.be/de-verbouwing of via onze Facebookpagina Bouwprojecten Vlaamse overheid

Contact

Afdeling Bouwprojecten

Adres
Agentschap Facilitair Bedrijf
Afdeling Bouwprojecten
Havenlaan 88 bus 60
1000 Brussel
België
Telefoon
02 553 20 00
Website
Openingsuren
  • ma - vr08:00 - 17:00

Wilt u onze Data Protection Officer (functionaris voor gegevensbescherming) contacteren? Stuur dan een e-mail naar dpo.hetfacilitairbedrijf@vlaanderen.be.