MRCC, Oostende - Renovatie en herinrichting

Bouwheer
Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust - Afdeling Scheepvaartbegeleiding
Bedrag
€ 3.920.441,59
Aannemer
Strabag Belgium nv
Ontwerper
Antwerps Architecten Atelier
Status
Werken in uitvoering

De afdeling Scheepvaartbegeleiding en het Maritiem Reddings- en Coördinatie Centrum (MRCC) is gehuisvest in het gebouw op het Maritiem Plein te Oostende. Het MRCC is het eerste meldpunt voor ongevallen op zee en verzorgt de coördinatie van reddingsoperaties op zee.
Het gebouw wordt momenteel grondig gerenoveerd en heringericht.

Vroeger deed het pand dienst als bestuursgebouw van de vismijn. Het staat nu in de inventaris van Onroerend Ergoed omschreven als waardevol gebouw en daarom zal het ook in eer hersteld worden.

Het gebouw blijft gedurende de uitvoering der werken in gebruik en het MRCC zal ten allen tijde operationeel moeten blijven. De renovatie zal in verschillende fasen gebeuren.

Fase 1 – renovatie 2e verdieping
Tijdens de verbouwing in 2004 werd er een verdieping toegevoegd op het gebouw en hier werd de operationele werkvloer ondergebracht. Door de huidige opbouw (structuur uit lichte materialen zonder inertie) zijn er op de operationele werkvloer veel problemen met het binnenklimaat en de meest voorkomende klachten zijn oververhitting, slechte ventilatie en koude luchtstromen. Om de problemen op te lossen wordt de bestaande schuine glasgevel volledig herzien en opgevat als een klimaatgevel. De gevel wordt ontkoppeld in een buitenglasstructuur als zonnewering, een geventileerde buitenzone en een geïsoleerde glazen gevel met driedubbele beglazing. Het dak wordt extra geïsoleerd en bekleed met witte roofing met porfierschilfers voor een maximale reflectie van de zon. Deze ingrepen, in combinatie met verdringingsventilatie, moeten ervoor zorgen dat het binnenklimaat op een constante kan gehouden worden.

Door deze aanpak van de gevel, is het ook mogelijk om het bestaande terras op de 2e verdieping in te nemen als bijkomende binnenruimte.

Tijdens deze fase wordt er ook een nieuwe noodtrap gebouwd doorheen het gebouw en wordt de bakstenen gevel gerenoveerd. Deze gevelrenovatie beperkt zich tot het hervoegen van het metselwerk met een kalkmortel, het reinigen van de gevel en het herstellen van de gecementeerde banden en sieraccenten.

 

Fase 2 – renovatie gelijkvloers en buitenaanleg inkomzones
Het gelijkvloers wordt omgevormd tot een crisisruimte, diverse vergaderruimtes en een polyvalente tentoonstellingsruimte.

Tot midden 2016 was er een horecazaak in het gebouw ondergebracht. Door de integratie van de voormalige ruimtes van de horecazaak in het kantoorgebouw is het mogelijk om opnieuw de oorspronkelijke sfeer van het gebouw te benaderen en de symmetrische opbouw rond twee centrale assen te versterken. Op het gelijkvloers wordt de langse as volledig terug opengetrokken. De hoofdingang wordt verplaatst naar de kopse gevel en deze wordt benadrukt door de buitenaanleg.

 

Fase 3 – plaatsen ventilatie eerste verdieping
De aanpassingen op de eerste verdieping worden tot het minimum beperkt. Er werd enkel beslist om de eerste verdieping van ventilatie te voorzien.