Natuurgebied Oude Schelde, Appels (Dendermonde) - Realisatie voetgangersveer

Bouwheer
Agentschap Natuur en Bos
Bedrag
€ 84.463,76
Aannemer
Van Raak L. bvba
Ontwerper
Abscis Architecten
Status
Start uitvoering werken voorzien in 2020

Natuurgebied Oude Schelde

Ooit stond u in het natuurgebied de Oude Schelde midden in de Schelde. Oude Schelde Appels ontstond doordat de Schelde er in de 19de eeuw werd rechtgetrokken. Tot dan meanderde ze nog op meerdere plaatsen tussen Gent en Dendermonde. Toen de Schelde werd rechtgetrokken verdween niet alleen de Scheldemeander, maar kwamen de vochtige meersen van Berlare in Appels te liggen. Deze  vochtige meersen werden in de zomer gebruikt als grasland, in de winter als opvangbekken voor het overtollige water. Het open water is nog deels aanwezig, maar op de meeste plaatsen heeft het land het water ingenomen.
In 2001 zorgde Natuur en Bos van de Vlaamse overheid voor het herstel van het open water van de oude Scheldemeander en voor het aanplanten van een nieuw bos met streekeigen beplanting zoals iep, es, boskers, zomereik, gewone esdoorn (https://www.natuurenbos.be/oude-schelde-appels).

 

Realisatie voetgangersveer

In het natuurgebied de Oude Schelde te Appels (Dendermonde) kan je al wandelend genieten van de rust en de prachtige biotoop. Het enige probleem is dat een bestaande wandeling doorheen het natuurgebied momenteel onderbroken wordt ter hoogte van de Oude Schelde en wandelaars zo een deel van de wandeling langsheen de openbare weg moeten verderzetten. Een voetgangersveer die twee voetpaden over de Oude Schelde met elkaar verbindt, biedt hier de oplossing voor. In samenwerking met Het Facilitair Bedrijf wordt de realisatie van een voetgangersveer, gelegen langs de Hoofdstraat, waargemaakt.