Natuurgebied Oude Schelde, Appels (Dendermonde) - Realisatie voetgangersveer

Bouwheer
Agentschap Natuur en Bos
Bedrag
€ 84.463,76
Aannemer
Van Raak L. bvba
Ontwerper
Abscis Architecten
Status
Opgeleverd 2021

Het natuurgebied ‘de Oude Schelde’ te Appels bij Dendermonde ontstond doordat de Schelde er in de 19de eeuw werd rechtgetrokken. Tot dan meanderde ze nog op meerdere plaatsen tussen Gent en Dendermonde. Toen de Schelde werd rechtgetrokken kwamen de vochtige meersen van Berlare in Appels te liggen. Deze  vochtige meersen werden in de zomer gebruikt als grasland, in de winter als opvangbekken voor het overtollige water. Het open water is nog deels aanwezig, maar op de meeste plaatsen heeft het land het water ingenomen.
In 2001 zorgde Natuur en Bos van de Vlaamse overheid voor het herstel van het open water van de oude Scheldemeander en voor het aanplanten van een nieuw bos met streekeigen beplanting zoals iep, es, boskers, zomereik, gewone esdoorn (https://www.natuurenbos.be/oude-schelde-appels).

 

 

Realisatie voetgangersveer

In het natuurgebied kan de wandelaar genieten van de rust en de prachtige biotoop.
De wandeling werd ter hoogte van de Oude Schelde jammer genoeg onderbroken en de wandelaars moesten een deel van de wandeling verder zetten langs de openbare weg.
In 2021 werd een voetgangsersveer geïnstalleerd waardoor de wandeling nu gewoon in het natuurgebied kan verder gezet worden.