Passionistenlaan, Kortrijk - Renovatie kantoorgebouw

Bouwheer
Het Facilitair Bedrijf
Aannemer
Himpe
Ontwerper
OFFICE KGDVS

Een energiezuinig kantoorgebouw

Het oorspronkelijke gebouw werd opgericht in de jaren ‘70 en voldeed niet meer aan de hedendaagse eisen qua toegankelijkheid, comfort en energie.
Aan de hand van onze duurzaamheidsmeter GRO werd het kantoorgebouw gerenoveerd tot een BEN-gebouw met een hoog comfortniveau. Hiertoe werd het gebouw gestript tot enkel de basisstructuur in beton overbleef. Het dak werd bekleed met zonnepanelen.
De technische kokers werden in de gevels van het gebouw voorzien. Ze vormen zo de draagstructuur voor de betonnen luifels. De vaste luifels doen dienst als zonnewering, maar laten nog voldoende daglicht binnen door de perforaties. Op sommige plaatsen zijn ze groter en worden ze ook gebruikt als (vlucht)terras.
 

Een toegankelijk gebouw

Het gebouw oriënteert zich parallel met de straat. De parking werd achter het gebouw gebracht waardoor het zicht vooraan optimaal blijft en van groen kon voorzien worden.
De ingang is drempelloos en op de verdiepingen zijn geen hoogteverschillen waardoor het gebouw integraal toegankelijk is voor rolstoelgebruikers, buggy's of mensen die slecht te been zijn.
 

Efficiënte inrichting met industriële looks

Op het gelijkvloers zijn de ondersteunende en meer publieke polyvalente ruimtes ondergebracht. De onthaalbalie met ruime foyer en wachtruimte begeleidt de bezoekers naar de juiste diensten.
De verdiepingen werden voorzien van open kantoorvloeren en vergaderzalen, waarbij de dienst Opgroeien de eerste twee niveaus inneemt en de Vlaamse Belastingdienst het bovenste niveau.
Het beton in combinatie met de sobere, modere inrichting geeft het interieur een industiële uitstraling.
 

Integratie van kunst

In de foyer werd een kunstwerk geïntegreerd van de Amerikaanse kunstenares Rita McBride, “Vent” (2010)