Plantentuin Meise - Renovatie Plantenpaleis

Bouwheer
Agentschap Plantentuin Meise
Aannemers
PPR Vibed, Krinkels (omgevingsaanleg)
Ontwerper
LOW architecten
Status
Opgeleverd 2018

Renovatie doorheen de jaren
Het Plantenpaleis werd gebouwd in de jaren 1950. Sinds 1999 werden de daken vernieuwd en de kassen één voor één gerenoveerd: de Woestijnkas (2000), de Lentekas (2002), Mabundu (2003), de Evolutiekas (2008), de Victoriakas (2010), de Moesson- en Savannekas (2011) en twee van de regenwoudkassen (2014).

Overdracht naar de Vlaamse overheid
In 2014 werd de Nationale Plantentuin overgedragen naar de Vlaamse overheid.

Renovatie Plantenpaleis
In 2015 startten de werken aan de vernieuwde toegang en de renovatie van de gehele regenwoudvleugel. Hiermee realiseren we de eerste stap uit het Ruimtelijk Masterplan voor renvoatie van de Plantentuin Meise.

Een glooiend pad, met zicht op een ellipsvormige vijver met fontein, brengt de bezoeker naar de vernieuwde ingang. Dit pad vervangt de trappen waardoor het Plantenpaleis nu ook vanaf de noordzijde toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en kinderwagens. Via een sierlijke, stalen luifel kom je nu tot bij de inkom. De strakke, nieuwe inkomhal vormt de poort naar de mysterieuze wereld van de tropische regenwouden. Binnen werd ook het sanitair en de kleedkamers voor het personeel vernieuwd.

Een bezoekje waard
Bij het betreden van de regenwoudserres waan je je meteen middenin de tropen. Het publiek kan beleven hoe immens de bomen in het regenwoud kunnen zijn. Het avonturenpad dat hoog door deze kunstbomen en echte bomen loopt, dompelt je onder in de mysterieuze wereld van het dak van tropische regenwoud.
Het Plantenpaleis, met haar collectie van 10.000 tropische en subtropische plantensoorten, is een bezoekje meer dan waard !